Image for Prilike i izazovi internacionalizacije visokog obrazovanja
Naslovnica

Prilike i izazovi internacionalizacije visokog obrazovanja

16. sjednica Gospodarskog vijeća

16.12. 2019. u Algebra LAB-u održana je 16. sjednica Gospodarskog vijeća na kojoj se, između ostalog razgovaralo i o prilikama i izazovima internacionalizacije hrvatskog visokog obrazovanja.

Uz ovu izuzetno važnu temu, Tomislav Dominković, član Uprave Algebre, uvodno je prisutne upoznao sa izgradnjom Algebrinog kampusa. Riječ je o zahtjevnom projektu izgradnje polivaletnog obrazovnog i poslovnog prostora, te o značajnoj investiciji koja će bitno unaprijediti obrazovne kapacititete u Hrvatskoj. Hrvoje Josip Balen, član Uprave Algebre, obavijestio je članove Vijeća o pripremama i organizaciji MIT Bootcamp Europe 2020 događanja. Posebna nam je čast što je MIT  prepoznao baš Algebru kao partnera za održavanje svog prvog europskog Bootcampa.

Veći dio razgovora i izmjene mišljenja na ovoj sjednici bio je posvećen temi inernacionalizacije visokog školstva. U uvodnoj je riječi doc.dr.sc. Mislav Balković, dekan Visokog učilišta Algebra, spomenuo izrazito negativne demografske trendove i iseljavanje stanovništva kao razloge drastičnog pada broja učenika upisanih u osnovne i srednje škole tijekom zadnjih 5 godina. U tom periodu, hrvatske škole, a time i gospodarstvo, izgubili su 45.000 mladih ljudi koji su u sljedećih 10 godina trebali izaći na tržište rada i ojačati ga kvalificiranom radnom snagom i talentima.

Cjelokupno se hrvatsko visoko obrazovanje zato suočava s izazovom budućeg razvoja, ali i s pitanjima vezanim uz održivost i isplativost sustava i očito je kako će  hrvatska visoka učilišta i gospodarstvo morati naći načina da odgovore na problem pada broja upisanih studenata. Jedno od rješenja kojemu pribjegavaju i druge europske zemlje je rast broja inozemnih studenata. Hrvatska nažalost, zbog brojnih razloga, nije ni dovoljno aktivna ni dovoljno uspješna u tom procesu. Istovremeno, svjedočimo vrlo uspješnim naporima koje su pri privlačenju stranih studenata poduzele neke nama bliske zemlje poput Češke.

Svjesni smo da je broj inozemnih studenata u Hrvatskoj, a koji ovamo nisu došli u sklopu ERASMUS+ razmjene već na cjelokupni studij, porazno malen. Usporedbe radi, u Hrvatskoj po službenoj statistici studira oko 2.000 stranih studenata, dok primjerice samo u Češkoj živi čak 44.000 stranih studenata.

Ovako maleni broj stranih studenata posljedica je brojnih razloga od kojih valja istaknuti  administrativnu složenost procesa prijava, zakone koji su bitno lošiji od zakona konkurentnih zemalja, nepovezanost informacijskih servisa, visoke cijene zdravstvenog osiguranja, izostanak subvencioniranja prehrane i smještaja redovnih studenata iz zemalja izvan EU, nedovoljan broj studija na engleskom jeziku, neprilagođenost infrastrukture za strane državljane, nedostatak financiranja za lokalizaciju nacionalne infrastrukture te nedovoljna sredstva koja se ulažu u promociju hrvatskih visokih učilišta na tržištima izvan Europske Unije.

Gospodarsko vijeće Visokog učilišta Algebra, te pojedinci i institucije koje ono okuplja a koji predstavljaju neke od vodećih tvrtki u području digitalnih tehnologija, marketinga, dizajna i multimedije, svijesno svih ovih izazova i problema na ovoj je sjednici iniciralo donošenje konkretnih preporuka za razvoj internacionalizacije visokog školstva, a koje će se podnijeti hrvatskoj Vladi.  Hrvatsko visoko obrazovanje mora krenuti naprijed, postati atraktivnijim i konkurentnijim na međunarodnoj razini jer pad broja hrvatskih studenata već sada ozbiljno ugrožava održivost i kvalitetu sustava visokog obrazovanja u Hrvatskoj.

 

 

Zašto je Algebra siguran izbor za tvoju budućnost?

Vjetar u
leđa

Kod nas ćeš naučiti sve o informacijskim tehnologijama, području za kojim potražnja stalno raste. Vjerujemo da ćemo ti tako osigurati podlogu za osobni razvoj i učiniti te metom poslodavaca.

Moderna metodologija

Odbijamo stajati na mjestu u svijetu koji se sve brže i brže mijenja. Jako pazimo da svaki studijski program bude u skladu s modernim trendovima i ide u korak s vremenom.

Kvaliteta bez premca

Ponosni smo na brojna priznanja i status najkvalitetnijeg stručnog studija u Hrvatskoj. Iz godine u godinu se trudimo opravdati ukazano povjerenje, jer znamo da tvoja budućnost ovisi o tome. Zato svoju zadaću ne shvaćamo olako.

Newsletter

Želiš biti u tijeku sa svim novostima vezanim uz Algebru? Prijavi se na naš newlsetter.