Image for Algebrini studenti od vodećih hrvatskih stručnjaka stječu znanja o najnovijim programerskim trendovima
Naslovnica

Algebrini studenti od vodećih hrvatskih stručnjaka stječu znanja o najnovijim programerskim trendovima

Prilike za daljnji rast i razvoj te stjecanje novih vještina i van standardnih obrazovnih okvira, za studente na Visokom učilištu Algebra nisu neobična pojava. Tako su u ljetnom semestru Algebrini studenti primijenjenog računarstva kroz projekt „Functional programming in practice“ imali priliku nadograditi svoje vještine stječući znanja o temeljnim načelima funkcionalnog programiranja i usvajajući tehnike primjenjive na gotovo svaki projekt razvoja softvera. Projekt je razvijen u suradnji s partnerskom tvrtkom CROZ, jednom od vodećih hrvatskih tvrtki za razvoj softvera po mjeri za velike i srednje tvrtke, u Hrvatskoj i  svijetu.

Predavanja „studentskog masterclassa“ je održao Hrvoje Šimić, viši konzultant za razvoj softvera s 24 godine iskustva u struci, trenutno značajno angažiran na projektima suradnje s akademijom. S njim, ali i s Algebrinim studentom Karlom Bratkom, polaznikom programa, razgovarali smo o iskustvima i dojmovima nakon cijelog semestra rada.

Ovakva suradnja je trostruka win situacija – za obrazovne ustanove, tvrtke i studente

Hrvoje ističe kako je potražnja za kvalitetnim kadrom u IT industriji danas ogromna, stoga su se u CROZ-u odlučili udružiti s hrvatskim institucijama visokog školstva kako bi novim generacijama inženjera i drugih stručnjaka pružili relevantna znanja i vještine. „U području razvoja softvera takva vrsta suradnje je win-win-win za obrazovne ustanove, tvrtke i studente“, rekao je Hrvoje dodatno istaknuvši da je riječ o jako dinamičnoj struci u kojoj se inovacije i evolucija najboljih praksi događaju neprestano, zbog čega je brza informacijska sprega između akademije i industrije naročito važna kako bi studenti dobili što je moguće relevantnije znanje. Govori i kako su primijetili da studenti žele dobiti više perspektiva o stručnim temama, a kroz to upoznati i potencijalne poslodavce.

Naglasio je i da, iako funkcijska paradigma još uvijek nije tako poznata ili raširena kao objektno-orijentirana ili proceduralna, njezine ključne ideje se postojano šire kroz sve popularne programske jezike današnjice. „Funkcijska paradigma je od svojih začetaka olakšavala pisanje i održavanje programskog koda, no danas je postala naročito važna kao preduvjet izrade konkurentnih, reaktivnih i distribuiranih informacijskih sustava ali i u području znanosti o podacima (data science).“

Studentima osigurana praktična znanja za stvarne životne situacije

Kao i kod brojnih drugih znanja i vještina, teorijska znanja su neodvojiva od praktičnih te je važno poznavati sve aspekte funkcionalnog programiranja kako bi stečeno znanje bilo primjenjivo i iskoristivo u stvarnom svijetu. „Funkcijska paradigma ima vrlo jaku teorijsku, matematičku podlogu, ali "čisto" funkcijski programski jezici često nisu dovoljno pragmatični ili prisutni u ekosustavima domaćih razvojnih timova da bi ih mogli upotrijebiti na realnim poslovnim projektima. Stoga sam htio studentima tu paradigmu približiti u primjeni kroz korištenje Jave i JavaScripta, sveprisutnih jezika koji imaju dovoljno funkcijskih svojstava da se kroz njih mogu ilustrirati najvažnije prednosti funkcijskog programiranja. Tako studenti mogu biti sigurni da će stečeno znanje moći odmah primijeniti na svim konkretnim projektima“, govori Hrvoje.

CROZ-ova i Algebrina suradnja nadilazi pružanje programa dodatnog obrazovanja, već studenti mogu sudjelovati i u „stvarnom radu“ partnerske tvrtke. „CROZ je uvijek pun studenata, naročito ljeti. Ove godine smo objavili natječaj za društveno korisno informatičko rješenje koje ćemo razvijati tijekom Ljetnog akceleratora 2022. Timovi sastavljeni od naših djelatnika i praktikanata kombinirat će edukaciju i praktičan rad da zajednici vrate ono što je uložila u njihovo obrazovanje, kroz polje u kojem su najstručniji. Prijave za ovo ljeto su zaključene, ali naša vrata su uvijek otvorena za studente koji žele učiti i raditi u CROZ-u“, istaknuo je.

Novi načini razmišljanja i nove programske paradigme

Karlo Bratko student je druge godine preddiplomskog stručnog studija primijenjenog računarstva Visokog učilišta Algebra, smjer programsko inženjerstvo. U partnerskom programu CROZ-a i Algebre postigao je zavidne rezultate. „Uz postojeće predznanje iz područja funkcionalnog programiranja, pomogla su mi i zanimljiva predavanja profesora Šimića“, ističe Karlo te govori: „Profesor je materiju funkcionalnog programiranja objasnio na praktičnim primjerima te me još više zainteresirao za temu i potaknuo da pročitam još pokoju knjigu iz tog područja“.

Program preporučuje i svim studentima s jako dobrim temeljima iz prva tri semestra studija primijenjenog računarstva, ali pojašnjava da kolegij nije jednostavan jer studentima predstavlja nove načine programiranja, razmišljanja i pristupa rješavanju problema. Smatra kako budući polaznici moraju biti svjesni da ovaj program daje temelje za daljnje istraživanje vrlo kompleksne paradigme.

Smatra i kako je stjecanje ovih vještina važno za buduću karijeru s obzirom na to koliko se struka brzo razvija. „U proteklih nekoliko godina funkcionalna paradigma se polako počela uvlačiti u objektno-orijentirane programske jezike poput C#-a i Java-e te smatram da je vrlo važno poznavati njezine osnovne koncepte. Paradigma funkcionalnog programiranja uči nas razmišljanju, dobrim praksama i tehnikama razvoja kvalitetnog softvera. Zbog svoje kompleksnosti i matematičke pozadine nije prihvaćena u praksi kao objektno-orijentirana paradigma, ali su njezini osnovni koncepti primjenjivi u praksi i zadiru u brojne suvremene programske jezike“, istaknuo je.

 

Zašto je Algebra siguran izbor za tvoju budućnost?

Vjetar u
leđa

Kod nas ćeš naučiti sve o informacijskim tehnologijama, području za kojim potražnja stalno raste. Vjerujemo da ćemo ti tako osigurati podlogu za osobni razvoj i učiniti te metom poslodavaca.

Moderna metodologija

Odbijamo stajati na mjestu u svijetu koji se sve brže i brže mijenja. Jako pazimo da svaki studijski program bude u skladu s modernim trendovima i ide u korak s vremenom.

Kvaliteta bez premca

Ponosni smo na brojna priznanja i status najkvalitetnijeg stručnog studija u Hrvatskoj. Iz godine u godinu se trudimo opravdati ukazano povjerenje, jer znamo da tvoja budućnost ovisi o tome. Zato svoju zadaću ne shvaćamo olako.

Newsletter

Želiš biti u tijeku sa svim novostima vezanim uz Algebru? Prijavi se na naš newlsetter.