fbpx
Naslovnica

Certifikat – riječ koja vlada IT svijetom

Stigla nam je i još jedna godina koju su najavila predviđanja o najprestižnijim IT certifikatima za 2015. godinu. Među njima su neizostavni i Cisco certifikati.  Što omogućuju nositeljima i koliko ih cijene poslodavci, otkrio nam je Vicko Škerlj, voditelj Cisco akademije u Algebri. No, prije svega Vicko nam otkriva i kako se uopće snaći u svijetu certifikata i otkuda krenuti.

mtag

Što za pojedince predstavlja stjecanje certifikata?

Certifikacija znači siguran put za napredovanje u vašoj IT karijeri. Nerijetko pojedinci ulažu mnogo truda svladavajući nova znanja i nove IT tehnologije. Na radnom mjestu stječu vrlo cijenjena iskustva u radu s novim aplikacijama ili određenom opremom, a u informatičkom učilištu nove vještine usvajaju na optimalan način uz nužan teoretski i obavezan praktični dio. Taj trud se često nagrađuje novim tj. boljim radnim mjestom. Upravo kod traženja cjenjenijeg i bolje plaćenog radnog mjesta jedino su certifikati objektivan pokazatelj znanja kandidata te jamstvo budućem poslodavcu da će dobiti dobro obučenog kompetentnog novog zaposlenika.

Zašto je potražnja za certifikatima u IT struci najveća?

U IT struci su certifikati mnogo traženiji iz razloga što nedvosmisleno dokazuju točno konkretna znanja. Zamislite koliko je poslodavcu potrebno vremena za testirati i intervjuirati mnoštvo kandidata i detaljno „izmjeriti“ njihovo znanje za npr. višeg mrežnog tehničara? Nije li bolje i puno brže da je to za poslodavca već obavio ispitni centar? Često se stoga kod inicijalne selekcije kandidata, prvo filtriraju oni koji imaju određeni status odnosno položenu određenu razinu traženog područja.

Certifikat za preporučiti?

Iako postoji jako puno certifikata koje biste mogli polagati, a njihov broj neprestano raste, odabir je vrlo lagan. Naravno, ovisno o tome u kojem području se želite certificirati. Ako želite npr. postati mrežni ekspert kao prvi odabir nameće se Cisco certifikacija koja je u ovom području de facto standard. I onda krećete korak po korak. Potrebno je naučiti i izvježbati tražena područja te započeti sa CCENT ili CCNA certifikatima. Nakon toga je logičan slijed CCNP ili možda neka specijalizacija uz routing & switching, poput wireless ili voice segmenta.

Ovisno o tvrtki u kojoj radite, radnom mjestu te osobnim afinitetima, nerijetko se uz vertikalno usavršavanje (CCNA > CCNP > CCIE) zahtijeva i stjecanje komplementarnih i srodnih certifikata, tj. kombinacija certifikata. Tako će vam možda pored CCNA/CCNP certifikata biti potrebna i određena razina npr. Microsoft, Linux, VMware certifikata. Kojim god smjerom da krenete uvijek postoje točno definirani ispiti i razine koje morate položiti. Dakle, vi birate područje i tehnologije, tj. željeno radno mjesto a onda je vrlo lako odabrati put kojim morate započeti stjecanje svojih certifikata.

origin_4209865163

Garantiraju li certifikati siguran posao?

Nužan preduvjet za traženo radno mjesto je biti kvalitetno obrazovan. Kad krenete razmišljati na taj način, potencijalni polaznici nam često postavljaju pitanja poput: „Što moram završiti tj. položiti da bi što prije dobio (bolji) posao?“ Jednoznačnog odgovora na to nema i isti ovisi o preferencijama svakoga od nas, a evo i zašto. Bolje je postaviti pitanje: „Što mene zanima, gdje želim raditi i gdje ću dati svoj maksimum?“. Kada imamo odgovor na to pitanje, točno znamo gdje započeti svoju edukaciju, znamo da ćemo dati sve od sebe, te tako možemo biti sigurni da uspjeh neće izostati.

Znamo da je u zemlji mnogo nezaposlenih ali isto tako znamo koja su radna mjesta među najtraženijima. Srećom, ICT sektor spada u kategoriju gdje su obrazovani stručnjaci vrlo traženi i njihovo zapošljavanje znatno odskače od standardnog obrasca u drugim branšama. Ovdje vrijedi pravilo ako ste dobro obrazovani u bilo kojoj grani ICT-a, radno mjesto nije upitno.

Gdje se traže i zapošljavaju pojedinci s Cisco certifikatima?

Sve srednje velike i veće firme imaju svoje zasebne mrežne odjele, pa čak i u malim tvrtkama često imamo poprilično mrežnog hardvera koji zahtijeva barem održavanje i nadzor. Veliki broj računala i drugih uređaja zahtijeva povezanost na internet pa se i količina mrežnih uređaja za podršku poput preklopnika, usmjernika, bežičnih pristupnih točaka i dr. neprestano povećava. Pojedinci s Cisco certifikatima rade upravo to: dizajniranje, izgradnju, održavanje i nadzor računalne mreže. Zato možemo zaključiti da se certificirani mrežni stručnjaci zapošljavaju u svim tvrtkama, bez obzira na branšu i djelatnost, a možemo očekivati i sve veću potrebu za tim segmentom na tržištu rada.

Je li u svijetu mreža CCNA certifikat dovoljan?

CCNA certifikatom se dokazuje jako puno znanja, svladanih tehnologija, naučenih mrežnih protokola i dr. Možda jednako važno, sâm certifikat je i rezultat mnogo uloženog vremena u učenje, motivacije i ustrajnosti. Isti je jednostavno „ulaznica“ u društvo profesionalnih mrežnih stručnjaka. Ako se zapošljavate na srodna radna mjesta, ovaj certifikat je nešto što morate imati.

Svaki dodatni certifikat vam daje konkurentsku prednost. Daljnjim usavršavanjem i produbljivanjem do tada stečenih znanja, CCNP se nameće kao prirodan odabir. Edukacija i certifikacija su kompleksniji i zahtjevniji, ali se trud itekako isplati. Ovim certifikatom dokazujete da ponajprije vi sami sebe vidite kao mrežnog profesionalca i da tu želite dalje graditi svoju karijeru. Poslodavci znaju koliko ste detaljno morali poznavati mrežnu problematiku da bi položili tražena tri ispita (ROUTE, SWITCH i TSHOOT) i zbog toga vrlo rado zapošljavaju pojedince s ovim kompetencijama. CCNP već godinama slovi kao najpoželjniji i najcjenjeniji certifikat za područje računalnih mreža.

 Iskoristi 20% popusta na CCNP akademiju u Algebri, i to za termin koji kreće 24. veljače u Zagrebu. Ovaj termin dostupan je i online, tako da ga mogu pratiti i polaznici iz drugih gradova. Provjeri ovdje

Zašto je Algebra siguran izbor za tvoju budućnost?

Vjetar u
leđa

Kod nas ćeš naučiti sve o informacijskim tehnologijama, području za kojim potražnja stalno raste. Vjerujemo da ćemo ti tako osigurati podlogu za osobni razvoj i učiniti te metom poslodavaca.

Moderna metodologija

Odbijamo stajati na mjestu u svijetu koji se sve brže i brže mijenja. Jako pazimo da svaki studijski program bude u skladu s modernim trendovima i ide u korak s vremenom.

Kvaliteta bez premca

Ponosni smo na brojna priznanja i status najkvalitetnijeg stručnog studija u Hrvatskoj. Iz godine u godinu se trudimo opravdati ukazano povjerenje, jer znamo da tvoja budućnost ovisi o tome. Zato svoju zadaću ne shvaćamo olako.

Newsletter

Želiš biti u tijeku sa svim novostima vezanim uz Algebru? Prijavi se na naš newlsetter.