Image for Dominik Antolković (IBM): Studij me odlično pripremio za poslove vezane uz open source tehnologije
Naslovnica

Dominik Antolković (IBM): Studij me odlično pripremio za poslove vezane uz open source tehnologije

Dominik Antolković trenutačno završava studij sistemskog inženjerstva na Visokom učilištu Algebra. Do kraja studija ostalo mu je još nekoliko ispita, no već je pronašao posao u IBMovom klijentskom inovacijskom centru (Client Innovation Center) u Brnu (Češka). Prije ove pozicije, Dominik je radio kao mlađi sistem inženjer za Linux u zagrebačkoj tvrtki ProMDM koja se bavi razvojem rješenja za upravljanje mobilnim uređajima (mobile device management). Neke od njegovih glavnih odgovornosti na novom poslu u IBM-u vezane su uz razvoj, implementaciju i nadzor batch aplikacija kod korisnika, a kako bismo saznali kako mu je na novom poslu, s kojim se izazovima susreće i koliko mu koriste znanja stečena tijekom studija, Dominiku smo postavili nekoliko pitanja.

Završavate studij sistemskog inženjerstva na Visokom učilištu Algebra, a odnedavno radite u IBM-ovom Client Innovation Centeru u Brnu. Koliko vam znanja koja ste stekli ili usavršili tijekom studija pomažu na današnjem poslu i možete li, u retrospektivi, ocijeniti koliko su bila relevantna?
Danas uglavnom radim s AIX, Unix i Microsoftovim tehnologijama te operacijskim sustavima. Svi stručni predmeti koje sam imao na Visokom učilištu Algebra predstavljali su vrlo dobru podlogu za daljnji profesionalni i stručni razvoj. Konkretno, u mojem slučaju, najvećeg utjecaja imali su predmeti vezani uz open source tehnologije i rješenja, jer su mi bitno pomogli u razvoju na području rješenja otvorenog koda. Zahvaljujući tom usmjerenju, uspješno sam realizirao nekoliko projekata te se tako nedavno zaposlio i u IBM-u.

Kako izgledaju vaši današnji radni zadaci i na čemu najviše radite? Kojim tehnologijama se najviše bavite i u kojim područjima korisnici traže najviše podrške?
Jutra su obično vezana uz pripremu jutarnjih izvještaja vezanih uz prethodni dan, no nakon toga većina mojeg posla sastoji se od rješavanja poteškoća koje su prijavili postojeći klijenti. Radi se o kombinaciji open source i Microsoft tehnologija, aplikacija i monitoring sustava koje mi, kao IBM, razvijamo i održavamo za naše klijente. Moje je područje aktivnosti vrlo široko te obuhvaća sve od klasičnih nadogradnji (updatea) nekog sustava pa sve do pisanja batch skripti kako bi se pojedini procesi ili sustavi automatizirali.

Koje tehnologije i trendove unutar samog IT-a danas vidite kao najzanimljivije i one gdje će se događati najviše promjena u narednim godinama?
Prognozirao bih da će u sljedećih nekoliko godina “buknuti”, odnosno da će biti vrlo značajan utjecaj svih tehnologija i rješenja koja idu u smjeru clouda ili automatizacije poslovnih sustava i procesa.

Želite li još nešto poručiti današnjim ili budućim studentima koji razmišljaju o karijeri u ITu, primjerice maturantima koji ove godine upisuju fakultet i nisu još definitivno odlučili što žele studirati?
Pronađite nešto što vam se sviđa i uporno radite prema ostvarenju tog cilja! S obzirom na to da je IT kao takav vrlo fleksibilan, promjena područja unutar IT zanimanja može se često ostvariti već i u svega nekoliko dana. Okušajte se u svemu što vam se čini zanimljivim i nemojte se plašiti neuspjeha!

Zašto je Algebra siguran izbor za tvoju budućnost?

Vjetar u
leđa

Kod nas ćeš naučiti sve o informacijskim tehnologijama, području za kojim potražnja stalno raste. Vjerujemo da ćemo ti tako osigurati podlogu za osobni razvoj i učiniti te metom poslodavaca.

Moderna metodologija

Odbijamo stajati na mjestu u svijetu koji se sve brže i brže mijenja. Jako pazimo da svaki studijski program bude u skladu s modernim trendovima i ide u korak s vremenom.

Kvaliteta bez premca

Ponosni smo na brojna priznanja i status najkvalitetnijeg stručnog studija u Hrvatskoj. Iz godine u godinu se trudimo opravdati ukazano povjerenje, jer znamo da tvoja budućnost ovisi o tome. Zato svoju zadaću ne shvaćamo olako.

Newsletter

Želiš biti u tijeku sa svim novostima vezanim uz Algebru? Prijavi se na naš newlsetter.