Image for Intervju sa studentom Marijanom Mikolićem: „Znanja stečena tijekom studija jako mi pomažu u poslu“
Home

Intervju sa studentom Marijanom Mikolićem: „Znanja stečena tijekom studija jako mi pomažu u poslu“

Intervju sa studentom Marijanom Mikolićem

„Znanja stečena tijekom studija jako mi pomažu u poslu“

Marijan Mikolić student je koji na našem Visokom učilištu trenutačno završava 3. godinu studija multimedijskog računarstva. Uz studij, Marijan radi i u Telegram grupi, na poslovima vezanim uz produkciju multimedijskih sadržaja što je također usko vezano uz studij, ali i njegove brojne hobije vezane uz multimediju – primjerice, radio je na nekoliko kratkometražnih dokumentarnih filmova i produkciji vlastitog animiranog filma.

Porazgovarali smo s Marijanom kako bismo saznali kakvi su njegovi dojmovi i iskustva vezana uz studij, ali i uz svakodnevne poslove na zanimljivom radnom mjestu kakvo je njegovo.

Studiraš na trećoj godini multimedijskog računarstva. Kako je došlo do odluke da upišeš ovaj studij i što ti je zasad, čisto osobno, bilo najzanimljivije od znanja i sadržaja s kojima si se susreo tijekom studija?

Za studij sam saznao kad se tek otvorio. Tada sam bio učenik Prirodoslovne i grafičke škole Rijeci u smjeru medijskog tehničara te sam tražio neki preddiplomski smjer da nastavim školovanje. Na Facebooku sam pročitao vijest o otvaranju Algebrinog smjera multimedijskog računarstva i odmah se otišao informirati o programu. Bio sam oduševljen fokusom na praktična znanja i odluka da dođem studirati u Zagreb je pala.

Teško je reći što mi je bilo najzanimljivije jer sam uživao u tome što sam tijekom studija imao priliku zaroniti u mnoga područja koja su me zanimala i to je jedna od stvari koja mi se najviše svidjela kod studija. No kad bih baš morao birati, rekao bih me područje 3D-a najviše zaintrigiralo i to je nešto što bih volio više istražiti.

Trenutačno radiš u jednoj medijskoj grupaciji – Telegramu – koja proizvodi mnogo multimedijskog sadržaja. Kako izgleda tvoj posao i što najviše radiš u sklopu njega? Koju vrstu multimedijskog sadržaja si dosad najviše izrađivao?

U Telegram Media Grupi sam multimedijski specijalist što podrazumijeva rad na multimedijskom sadržaju koju je u danom trenutku potreban, bilo za vanjske klijente ili unutarnje potrebe. Radio sam na svakakvim sadržajima: dizajnirao sam i programirao landing pageove i interaktivne advertoriale, izrađivao razne bannere i grafike za društvene mreže, radio na grafičkom uređenju portala te čak i izrađivao razna interaktivna iskustva. Osim toga sam radio i video sadržaj, na čemu sam vjerojatno proveo najviše vremena.

Osim trenutačnog posla, što si još radio u ovom multimedijskom području?

Imam posebnu ljubav prema 2D animaciji te smo prošle godine kolega Denis Horvat i ja, zajedno s grupom prijatelja koji su posudili svoje glasove, izradili pilot epizodu jedne animirane serije smještene u svijet jedne od naših omiljenih video igara. Prijavili smo je na natječaj s vrijednim nagradama te još čekamo službene rezultate, no jako smo ponosni na finalni rezultat te smo dobili pozitivne reakcije na društvenim mrežama.

Osim toga radio sam na raznim web projektima, uključujući i INA Freshhh Junior natjecanje koje se odvijalo krajem prošle godine.

Je li teško uskladiti studij i rad – i što bih preporučio mnogima koji se odlučuju raditi već tijekom studija?

Da, ako pričamo o punom radnom vremenu od 40 sati tjedno mislim da je dosta teško. Studij je sam po sebi puno radno vrijeme ako želite iz njega izvući maksimum, a ne samo minimum da se „prođe“. Lagano je zbog posla zapostaviti studij ili obrnuto i to je onda loša situacija. Preporučujem svima koji razmatraju tu kombinaciju da budu spremni na drastično smanjenu količinu slobodnog vremena i nađu poslodavca koji će biti razuman i fleksibilan s radnim vremenom. Bez susretljivosti ekipe u Telegramu uspješnost na faksu bih mi sigurno patila. Srećom, na Algebri su predavači iz mog iskustva fleksibilni s terminima i nemaju ništa protiv toga da se priključite drugoj grupi za termin predavanja ako vam više odgovara zbog radnog vremena.

Koliko ti iskustva i znanja stečena tijekom studija na našem Visokom danas pomažu u poslu? Postoji li nešto što si naučio – ne mislimo pritom nužno samo na znanja vezana uz tehnologiju – a što danas smatraš izuzetno korisnim?

Većinu stvari koje danas radim na poslu sam naučio na Visokom učilištu Algebra, stoga bih rekao da mi znanja stečena tijekom studija jako pomažu u poslu. Bavim se raznolikim oblicima multimedijskog sadržaja i to mogu isključivo zbog svestranosti koju sam stekao tijekom edukacije. Kolegiji na studiju su uspješno identificirali ključna znanja i vjerujem da je praktičan pristup profesora pomogao da usvojim nove vještine i znanja puno brže nego što bih to inače mogao sam.

Osim samih stručnih znanja i vještina, studij mi je pomogao i da se generalno bolje snađem u poslovnom svijetu – kako funkcionira pronalaženje posla i pregovaranje, kako treba komunicirati sa kolegama, kako surađivati s drugima i slično.

Čujemo da si gamer! Je li to možda industrija u kojoj bih volio profesionalno raditi?

Obožavam videoigre i na njih provodim nemalu količinu slobodnog vremena. Najviše igram na računalu jer je tamo gaming iskustvo objektivno najbolje, a to je nešto što osobno uvijek lovim – najnovije tehnologije, najveće rezolucije, najbolju grafiku. Osim samog igranja igara volim sudjelovati u kulturi i raspravljati s drugima o njihovim omiljenim igrama. Od malena sam htio raditi u industriji i još uvijek se tome nadam. Mislim da bih moja strast prema gamingu bila prednost. No, to je vrlo kompetitivna industrija gdje se teško probiti, pogotovo ovako rano u karijeri, stoga još čekam svoju priliku.

Baviš se i 2D animacijama, montiranjem priloga i filmova, po svemu što smo dosad čuli čini nam se da si "kompletan" stručnjak za multimediju… Je li video danas ono najatraktivnije što se nudi i traži na netu, počevši od YouTubea pa do medija, poput onoga u kojem radiš?

Cijeli video spektar, od pisanja scenarija i snimanja do animacije i montaže, je nešto na što sam fokusiran i čime se mnogo bavim i na poslu i u slobodno vrijeme. Video je jako popularan i atraktivan korisnicima na webu. Postoje mnoga područja koja cvjetaju zbog njega (povijest, znanost, gaming) i ima mnogo područja u kojima su korisnici gladni za više video sadržaja. No ima i područja gdje se video gura tamo gdje nije potreban, npr. razne vijesti gdje video počne čim otvorite članak, a samo ste htjeli pročitati neki detalj. Izazov je odabrati mjesto i vrijeme gdje će video biti poželjan i efektivan. Ono što je najatraktivnije što se nudi i traži na webu je oblik sadržaja najprikladniji danoj situaciji. Često je to video, no ne uvijek.

Video ima svijetlu budućnost. Vidi se rast kvalitete produkcije na sve strane što je nešto što me jako veseli. Iako YouTube kao platforma za monetizaciju kvalitetnog sadržaja umire već godinama, video napreduje jer mediji mudro ulažu u taj perspektivan oblik sadržaja te postoje razne inicijative gdje gledatelji donacijama direktno podržavaju svoj omiljeni sadržaj, stoga mislim da će video i dalje rasti.

Što je bio najzanimljiviji projekt ili najzanimljivije iskustvo s kojim si se susreo tijekom studija?

Tijekom studija sudjelovao sam sa timom kolega na natjecanju za redizajn Algebrinog sustava digitalne referade, tzv. Infoeduke. To mi je bilo jedno od najzanimljivijih iskustva jer iako nismo pobijedili, mnogo toga sam naučio o području dizajna i programiranja web aplikacija, ali i o radu u timu te očekivanjima i procesima evaluacije poslodavca (u ovom slučaju žirija).

Istaknuo bih i praktične vježbe za video u sklopu kojih smo imali pristup kvalitetnoj profesionalnoj opremi, što mi je bilo informativno i zanimljivo iskustvo.

Planiraš li nastaviti studij, možda, na diplomskoj razini?

Da, želim završiti diplomski studij i planiram ostati na Algebri jer sam jako zadovoljan svojim dosadašnjim iskustvom studiranja, no još nisam odlučio točno koji smjer ću upisati. Telegram me podržava u želji da nastavim studij tako da sam sretan što ću imati priliku nastaviti svoje usavršavanje, ali u isto vrijeme i financirati svoj gamerski hobi.

 

 

 

 

Why is Algebra a safe choice for your future?

A Strong
Tailwind

Here you will learn all about information technologies and prepare for a career that is constantly in demand. We offer you a platform for personal growth that makes you a prime target for employers.

Modern Methodology

We refuse to stand still in a rapidly changing world. Our programs stay relevant and keep up with modern trends.

Matchless
Quality

We take pride in numerous accolades and our title of The best professional study program in Croatia and constantly strive to justify that trust. We do not take our task lightly, knowing that your future depends on it.

Newsletter

Stay informed about everything that goes on at the University. Subscribe to our newsletter.