Image for Erasmus+ interview: Valentin Glas, studij Sistemskog inženjerstva
Naslovnica

Erasmus+ interview: Valentin Glas, studij Sistemskog inženjerstva

Zašto si se odlučio prijaviti na Erasmus+ natječaj za stručnu praksu?

Na natječaj za Erasmus+ stručnu praksu odlučio sam se prijaviti zato što sam htio svoju karijeru u IT-u obogatiti radnim iskustvom u inozemstvu. Prije prijave na Erasmus+ natječaj, bio sam na Austrijskim danima karijera koji se održavaju na Algebri, gdje sam ostvario kontakte s IT tvrtkama u Austriji, koje su imale otvorenu mogućnost za stručnu praksu. To me je zainteresiralo za stručnu praksu u sklopu Erasmus+ programa.

Kako i gdje si uspio pronaći praksu?

Praksu sam uspio pronaći na web stranici koja je specijalizirana za Erasmus+ stručne prakse na području cijelog EU-a. Radi se o stranici https://erasmusintern.org/. Prednosti su što se može pronaći mnogo stručnih praksi koje su vezanu uz IT, također budući da me to inicijalno zanimalo, može se pronaći mnogo praksi koje su vezane uz Data Science kao specijalizirano područje IT-a.

Kako su izgledali tvoji prvi dani po dolasku u Irsku?

Prva dva tjedna u Irskoj sam, zbog općepoznatih razloga koronavirusa, proveo u samoizolaciji. U Irskoj se zapravo sve može naručiti online i po tome je Irska na višoj razini u odnosu na Hrvatsku, tako da nisam imao nikakvih problema s „preživljavanjem“ samoizolacije. Dodatna prednost je u tome što trenutno živim u Limericku, gdje imam par poznanika i prijatelja iz Hrvatske koji su mi bili spremni pomoći oko svega što mi je bilo potrebno.

Molimo te da ukratko opišeš svoj tipičan radni dan.

Radim u tvrtki koja se bavi analizom biomase, odnosno analizom kemijskih procesa. Dan počinje sa zajedničkom kavom i pripremom poslova prema zaposlenicima. Radim na poziciji Menadžera za narudžbe i analizu podataka, tako da moram biti ažuran s narudžbama koje su došle od strane klijenata i dalje ih raspoređivati prema zaposlenicima, ovisno o analizi koju treba provesti nad uzorcima. Nakon što se unesu podaci za određenu kemijsku analizu, dalje radim na obradi podataka u različitim specijaliziranim aplikacijama za kemijsku analizu. Također, budući da tvrtka radi na implementaciji novih tehničkih rješenja u svoj LIMS (Laboratory Information Management System), radim na planiranju i implementaciji poboljšanja sustava.

Koju bi ocjenu dao svom dosadašnjem iskustvu na praksi?

Ocjena koju bi dao dosadašnjem iskustvu na praksi je odličan. Sviđa mi se radna okolina i to što su mi kolege iz različitih dijelova svijeta. Također, budući da se tvrtka bavi biomasom, osjećam se da sam dio promjena koje će uz implementaciju naprednih tehnologija omogućiti da Zemlja bude manje zagađena i da se energija koristi iz obnovljivih izvora.

Reci nam nešto zanimljivo o Irskoj J što ti se sviđa, a što ne? Jesi li imao priliku putovati i upoznati zemlju?

Sviđa mi se to što su ljudi otvoreni i po načinu života dosta slični Hrvatima. S obzirom na to da ću nastaviti karijeru u IT sektoru, mislim da je to država koja je izvrstan izbor za bilo koga tko želi graditi karijeru u IT-u. Također, Hrvati su ovdje dosta povezani i uvijek se može računati na bezuvjetnu pomoć.

Ono što mi se ne sviđa je to što često pada kiša i nema toliko sunca kao u Hrvatskoj. No kroz neko vrijeme čovjek se navikne na to. Iako mi se to s obzirom na „hrvatske standarde“ birokracije činilo nemogućim, čekam svoj PPS broj (nešto kao naš OIB) već skoro mjesec dana i nisam dobio nikakvu povratnu informaciju.

Dosad sam samo putovao po široj okolici Limericka, prilikom druženja s prijateljima iz Hrvatske. Plan mi je nakon što se „olabave“ mjere vezane uz koronavirus obići Dublin, klifove Mohera i Belfast.

Bi li preporučio svojim kolegama da se prijave na Erasmus+ i zašto?

Erasmus+ bi definitivno preporučio svima zato što omogućava upoznavanje drugih kultura i zemalja. Kako sam naveo u početku, na stranici Erasmus Intern i sličnim stranicama može se pronaći velik broj praksi koje su vezane uz IT. Također, hvalevrijedno je to što Algebra iz Erasmus+ sredstava omogućuje financijsku pomoć, što uvelike pomaže prilikom smještaja i snalaženja prilikom odlaska na stručnu praksu.

Valentin Glas, studij Sistemskog inženjerstva

Zašto je Algebra siguran izbor za tvoju budućnost?

Vjetar u
leđa

Kod nas ćeš naučiti sve o informacijskim tehnologijama, području za kojim potražnja stalno raste. Vjerujemo da ćemo ti tako osigurati podlogu za osobni razvoj i učiniti te metom poslodavaca.

Moderna metodologija

Odbijamo stajati na mjestu u svijetu koji se sve brže i brže mijenja. Jako pazimo da svaki studijski program bude u skladu s modernim trendovima i ide u korak s vremenom.

Kvaliteta bez premca

Ponosni smo na brojna priznanja i status najkvalitetnijeg stručnog studija u Hrvatskoj. Iz godine u godinu se trudimo opravdati ukazano povjerenje, jer znamo da tvoja budućnost ovisi o tome. Zato svoju zadaću ne shvaćamo olako.

Newsletter

Želiš biti u tijeku sa svim novostima vezanim uz Algebru? Prijavi se na naš newlsetter.