Image for Kako izgleda praksa u Veleposlanstvu SAD-a: Iskustva naše studentice, Ive Lemaić
Naslovnica

Kako izgleda praksa u Veleposlanstvu SAD-a: Iskustva naše studentice, Ive Lemaić

Kako izgleda praksa u Veleposlanstvu SAD-a: Iskustva naše studentice, Ive Lemaić

Trgovinski ured pri Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu već 11 godina aktivno provodi program studentske prakse kreiran po pravilniku američkog Ministarstva trgovine. „Program je kreiran radi poticanja i  razvoja interesa studenata prema ekonomiji, poslovanju i javnim uslugama. Dosad smo imali vrlo pozitivna iskustva i većina naših bivših praktikanata su već zaposleni i potpuno afirmirani mladi ljudi,  a vjerujem da im znanje i praksa stečena kod nas doprinosi u razvojnu karijere.“, kaže Suzana Vezilić iz Trgovinskog ureda veleposlanstva.

Studentica digitalnog marketinga na Visokom učilištu Algebra, Iva Lemaić, nedavno se također prijavila za praksu u Veleposlanstvu SAD-a. Konačni su dojmovi izuzetno pozitivni – i to s obje strane. „Tijekom prakse Iva je pomagala Trgovinskom uredu u prikupljanju podataka, komunikaciji s tvrtkama, organiziranju promotivnih događanja i održavanju baze podataka u Salesforce CRM sustavu. Izradila je izvještaje o sigurnosnom sektoru u Hrvatskoj, pomogla u kreiranju liste poziva za nekoliko događaja kojima se promiču američke tvrtke i provela istraživanje tržišta kako bi pronašla hrvatske tvrtke u sektoru obnovljivih izvora energije. Primjena informacijske tehnologije i marketinga u svakodnevnom radu istaknulo je Ivu među ostalim praktikatima. Promotivni materijali koje je pripremila za naše događaje i inicijative, poput letaka SelectUSA i vizualne konferencije Distributed Energy Resources bili su izvrsni. Kroz sve zadatke Iva je prezentirala odličan smisao za poslovanje i tržišna načela. Ispunjavala je svoje odgovornosti na naše potpuno zadovoljstvo. Sve što je napravila bilo je visokokvalitetno, iskazalo kreativnost i bilo je dostavljeno pravovremeno. Iva je bila pouzdana i učinkovita pripravnica, marljiva studentica i dobar član tima s pozitivnim stavom i snažnim fokusom na profesionalni razvoj.“ rekao je o Ivinom sudjelovanju u programu Robert Kohorst, veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj. A što od same prakse mogu očekivati studenti koje je ovaj program suradnje američkog veleposlanstva s obrazovnim institucijama zainteresirao, upitali smo samu Ivu koja je netom prije ljeta ondje provela četiri mjeseca.

Proveli ste četiri mjeseca na praksi u američkom veleposlanstvu. Kako je došlo do realizacije ove prakse i što Vam je potaknulo interes za sudjelovanjem u ovom projektu?

Prije nekoliko godina program „Work and Travel“ postao je prilično popularan pobudivši i interes mojih prijatelja, pa sam se i ja zainteresirala da istražim kakve sve mogućnosti američko veleposlanstvo nudi. Posjetivši njihove službene stranice postala sam svjesna ponude odrađivanja prakse na trećoj godini studija, te se, kada je došlo vrijeme za to, prijavila na natječaj.

Potom sam bila pozvana na evaluacijski razgovor, prolazila procedure i sigurnosne mjere svojstvene takvoj vrsti institucija, te naposljetku službeno bila odabrana odraditi praksu. Moj savjet svima je: kad vidiš priliku, zgrabi je i barem se pokušaj okušati u onome što te zanima – nikad ne znaš gdje će te dovesti i kakve daljnje mogućnosti će ti se pružiti.

Na kakvim ste radnim zadacima u veleposlanstvu najviše radili te koliko Vam je ova praksa pomogla u stjecanju nekih praktičnih iskustava?

U veleposlanstvu sam najviše radila administrativne poslove vezane za organizaciju događanja, prikupljanje informacija te administraciju istih kroz Salesforce CRM sustav. Također sam sudjelovala u pisanju članaka i provedbi sastanaka, a veoma zanimljivi su mi bili i poslovi kreativnog tipa poput dizajniranja letaka i sličnih materijala vezanih za događanja. Zaposlenici ureda imaju vrlo pozitivnu inicijativu koju su pokrenuli kako bi praktikanti sami mogli utjecati na odabir poslova koji im se najviše  sviđaju i koji su najviše vezani za njihov studij, te su isto tako omogućili prisutnost praktikanata na događanjima i sudjelovanje u delegacijama prilikom posjeta kompanijama, što svakom praktikantu pruža uistinu nesvakidašnje iskustvo i perspektivu u poslovnom svijetu.

Zaključila bih da je ova praksa bila vrlo korisna za stjecanje radnog iskustva u uredskom okruženju i sudjelovanje na nesvakidašnjim događajima u izrazito prijateljskom okruženju. Iako nije baš najuže povezana s mojim studijem, definitivno ima jedinstvenih prednosti i svakog studenta bi naučila puno korisnih stvari primjenjivih za buduću karijeru.

Je li bilo prilike da se tijekom prakse ponove, utvrde i praktično primijene neka znanja stečena na studiju u Visokom učilištu Algebra i što ste, možda, još dodatno naučili ili s čim ste se još dodatno susreli tijekom prakse?

Kao ponavljanje, utvrđivanje i praktičnu primjenu znanja stečenih na Algebri istaknula bih rad sa Salesforce CRM sustavom što dokazuje koliko je važno da svaka veća organizacija bude „up to date“ sa klijentima te strankama s kojima surađuje. Dizajniranje materijala omogućava primjenu stečenih znanja sa kolegija „Uvod u marketing u medijske komunikacije“, „Dizajn vizualnih komunikacija“ te „Računalni alati u vizualnoj komunikaciji“, dok sam pisanje članaka, uz sortiranje važnih i nevažnih informacija doživjela kao svojevrsnu primjenu znanja kolegija „Odnosi s javnošću“ i „Marketing kroz sadržaj“. U vezi članaka, također sam imala sam priliku naučiti više o pisanju govora te odabiru najrelevantnijih informacija za medije, kao i izražavanja u diplomatskim nastupima.

Što biste poručili drugim studentima koji razmišljaju o eventualnoj prijavi na ovaj program Veleposlanstva SAD-a?

Prijavom na ovu praksu utvrdit ćete neka znanja stečena tokom studija na Algebri, dobiti bolji uvid u radne navike, imati vrlo lijepo iskustvo u prijateljskom radnom okruženju, dobiti  priliku utvrditi znanje engleskog jezika s izvornim govornicima, sudjelovati na nesvakidašnjim događanjima, imati mogućnost steći kontakte u poslovnom svijetu, unaprijediti elokventnost svog izražavanja, te po završetku imati odličnu referencu za vaš životopis i lijepu uspomenu.

Stoga, ako te imalo zanima ovaj program, ne razmišljaj nego se prijavi pa vidi kakve ti sve prednosti može donijeti. Imaj na umu da je prilika mnogo, no koliko ćeš ih iskoristiti tokom svoje prakse ovisi o tebi!

Zašto je Algebra siguran izbor za tvoju budućnost?

Vjetar u
leđa

Kod nas ćeš naučiti sve o informacijskim tehnologijama, području za kojim potražnja stalno raste. Vjerujemo da ćemo ti tako osigurati podlogu za osobni razvoj i učiniti te metom poslodavaca.

Moderna metodologija

Odbijamo stajati na mjestu u svijetu koji se sve brže i brže mijenja. Jako pazimo da svaki studijski program bude u skladu s modernim trendovima i ide u korak s vremenom.

Kvaliteta bez premca

Ponosni smo na brojna priznanja i status najkvalitetnijeg stručnog studija u Hrvatskoj. Iz godine u godinu se trudimo opravdati ukazano povjerenje, jer znamo da tvoja budućnost ovisi o tome. Zato svoju zadaću ne shvaćamo olako.

Newsletter

Želiš biti u tijeku sa svim novostima vezanim uz Algebru? Prijavi se na naš newlsetter.