fbpx
Image for Povezivanje visokih učilišta s poslovnom zajednicom te povećanje kvalitete Erasmus+ stručne prakse
Naslovnica

Povezivanje visokih učilišta s poslovnom zajednicom te povećanje kvalitete Erasmus+ stručne prakse

U organizaciji Agencije za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU), u suradnji s austrijskom, rumunjskom i slovenskom nacionalnom agencijom za provedbu Erasmus+ programa, u Splitu je održan seminar „Connecting Higher Education Institutions and Business Community: Increasing the Quality of Erasmus+ Traineeships” sa svrhom povezivanja visokih učilišta s poslovnom zajednicom te povećanja kvalitete Erasmus+ stručne prakse. Visokog učilišta Algebra predstavljala je Martina Matejić, voditeljica Centra karijera. Seminar, na kojem je sudjelovalo sedamdesetak sudionika iz dvadesetak europskih zemalja, održan je od 23. do 25. listopada.

Stručna praksa važan je korak u prijelazu između obrazovanja i profesionalne karijere koji studentima olakšava i omogućuje postupni prelazak na tržište rada. Upravo je zato jedan od ciljeva seminara bio osigurati kvalitetu Erasmus+ stručne prakse uz predavanja i radionice međunarodnih stručnjaka. Predstavnici visokih učilišta dobili su relevantne informacije o stručnoj praksi na europskoj razini te postojećim mjerama koje su potrebne za unapređivanje njezine kvalitete. Uz to, doznali su kako poboljšati vezu između obrazovanog i poslovnog sektora, kako zadovoljiti potrebe studenata, ali i poslovnog svijeta te kako osigurati dobru podršku i mentorstvo za studente. Također, sudionici su upoznati s primjerima dobre prakse, a kroz praktične vježbe imali su priliku naučiti kako prepoznati kompetencije stečene kroz različita međunarodna iskustva.
Prvog je dana seminara, 23.listopada, predstavnica Europske komisije Elena Tegovska održala prezentaciju na temu studentske stručne prakse unutar konteksta Europske unije. Fokus prezentacije bio je na postojećim okvirima stručne prakse u Europi, kao i na akcijama potrebnim za unapređivanje njezine kvalitete. Provedbu europskih inicijativa „EuroStudent“ te „Pilot European Graduate“, kao i „HEInnovate“ na nacionalnoj razini predstavila je Marina Crnčić Sokol, načelnica Odjela za strategiju i razvoj visokog obrazovanja u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, a ujedno i koordinatorica spomenutih projekata.
Završnu prezentaciju prvoga dana održao je Vlatko Cvrtila, dekan Veleučilišta VERN' te predsjednik Vijeća veleučilišta i visokih škola, a tema njegove prezentacije bila je usklađenost sustava visokog obrazovanja s potrebama tržišta rada.

Drugi dan seminara, 24. listopada, otvorila je austrijska nacionalna stručnjakinja za Europsko područje visokog obrazovanja te savjetnica za implementaciju Bolonjskog procesa Gabriele Abermann prezentacijom o faktorima koji utječu na stručnu praksu u inozemstvu imajući na umu potrebe svih dionika, studenata, ali i poslovnog svijeta. Primjere dobre suradnje poslovnog svijeta s Erasmus+ stručnom praksom predstavio je Sebastian Tocar, financijski administrator Odjela međunarodnih odnosa na Alexandru Ioan Cuza Univeristy Iasi, koji je ujedno i odgovoran za Erasmus+ stručnu praksu, dok je ulogu centra za karijere u izgradnji veza s poslovnim sektorom predstavila Mojca Slana sa Sveučilišta u Mariboru.

U drugom dijelu dana sudionici su na radionicama među ostalim učili o mjerama potrebnim za osiguravanje kvalitete stručne prakse u inozemstvu kako bi se ispunile potrebe studenata i poslodavaca u razvoju vještina zapošljavanja. Uz to, naučili su kako osigurati adekvatno mentorstvo te relevantne ishode učenja tijekom Erasmus stručne prakse u inozemstvu.

Mislav Balković, dekan Visokog učilišta Algebra, vodio je radionicu s ciljem upoznavanja sudionika s glavnim preprekama u povezivanju institucija visokog obrazovanja s poslovnim sektorom te prepoznavanja potencijalnog rješenja za identificirane probleme. Istodobno je Božidar Grigić, koordinator iz Odjela za visoko obrazovanje slovenske nacionalne agencije za provedbu programa Erasmus+, održao edukativnu radionicu gdje je podučio sudionike o skrivenim kompetencijama razvijenim kroz različita međunarodna iskustva.

Zadnji dan seminara, 25. listopada, naglasak je bio na sažimanju svih najbitnijih elemenata provedenih radionica. Također, sudionici su u sklopu formata Knowledge Café imali priliku za otvorenu diskusiju gdje su mogli podijeliti svoja iskustva i znanja o izazovima i preprekama u razvoju i provođenju (visoko) kvalitetne stručne prakse, kao i priliku za umrežavanje i suradnju.

Zašto je Algebra siguran izbor za tvoju budućnost?

Vjetar u
leđa

Kod nas ćeš naučiti sve o informacijskim tehnologijama, području za kojim potražnja stalno raste. Vjerujemo da ćemo ti tako osigurati podlogu za osobni razvoj i učiniti te metom poslodavaca.

Moderna metodologija

Odbijamo stajati na mjestu u svijetu koji se sve brže i brže mijenja. Jako pazimo da svaki studijski program bude u skladu s modernim trendovima i ide u korak s vremenom.

Kvaliteta bez premca

Ponosni smo na brojna priznanja i status najkvalitetnijeg stručnog studija u Hrvatskoj. Iz godine u godinu se trudimo opravdati ukazano povjerenje, jer znamo da tvoja budućnost ovisi o tome. Zato svoju zadaću ne shvaćamo olako.

Newsletter

Želiš biti u tijeku sa svim novostima vezanim uz Algebru? Prijavi se na naš newlsetter.