Naslovnica

Predstavljeni rezultati projekta “ICT Curricula”, u sklopu kojeg smo izradili digitalne nastavne materijale

Na završnoj konferenciji za novinare predstavljeni su rezultati projekta ICT Curricula - „Razvoj elemenata kvalifikacija, programa i kurikula u dijelu računalne kompetencije u osnovnoškolskom obrazovanju“. U projektu koji je započeo u kolovozu 2013. godine uz Otvoreno učilište Algebra, koje je izradilo digitalne nastavne materijale, sudjelovali su CARNet, Agencije za odgoj i obrazovanje i Hrvatski informatički zbor. „ICT Curricula“ projekt je koji je sa 3,3 milijuna kuna financiran u sklopu 4. komponente programa IPA za razvoj ljudskih potencijala, iz Europskog socijalnog fonda.

Predstavljanje_ICT_kurikulaTijekom projekta je razvijen osuvremenjen osnovnoškolski kurikul s naglaskom na razvoj digitalnih kompetencija učenika 5. do 8. razreda osnovne škole na sadržajima iz osam nastavnih predmeta – hrvatski jezik, strani jezik, matematika i fizika, kemija i biologija te povijest i geografija. Njegova eksperimentalna provedba, tijekom studenog i prosinca 2014. u tri osnovne škole (OŠ Brodarica, OŠ Popovača i OŠ Antuna Bauera, Vukovar) izvrsno je prihvaćena. U nju je uključena primjena digitalnih nastavnih materijala na različitim platformama – Android i Windows mobilnim uređajima te stolnim i prijenosnim računalima.

Kako izgledaju materijali koje je Algebra izradila, prisutnima je prezentirao ravnatelj Otvorenog učilišta Algebra, mr. sc. Mislav Balković uz podataka kako je razvijeno sveukupno 108 lekcija koje su predviđene za primjenu tijekom 90 nastavnih sati u nastavi 8 osnovnoškolskih nastavnih predmeta.

„Ovi međupredmetni kurikuli mogu biti polazišna točka za daljnje razvijanje kurikula i za druge predmete, kako bi unaprijedili aktivno i samostalno učenje u osnovnoj i u srednjoj školi, pogotovo u strukovnim programima. No, pravi posao tek počinje kad se svi vratimo u svoje institucije. Jer tad treba aktivno krenuti u obrazovni marketing kako bi svi učenici za koje su ovi sadržaji pripremljeni zaista i počnu koristiti te materijale na koje možemo biti ponosni", istaknuo je Darko Tot, načelnik Sektor za potporu sustavu i programe Europske unije, te pozvao ravnatelje da aktivno potiču svoje nastavnike na korištenje međupredmetnog kurikula.

Digitalni materijali nalaze se na Nacionalnom portalu za učenje na daljinu „Nikola Tesla“ (tesla.carnet.hr) te će svim učenicima i učiteljima s valjanim elektroničkim identitetom u sustavu AAI@EduHr biti dostupni od 18. veljače.

Foto: CARNet

Zašto je Algebra siguran izbor za tvoju budućnost?

Vjetar u
leđa

Kod nas ćeš naučiti sve o informacijskim tehnologijama, području za kojim potražnja stalno raste. Vjerujemo da ćemo ti tako osigurati podlogu za osobni razvoj i učiniti te metom poslodavaca.

Moderna metodologija

Odbijamo stajati na mjestu u svijetu koji se sve brže i brže mijenja. Jako pazimo da svaki studijski program bude u skladu s modernim trendovima i ide u korak s vremenom.

Kvaliteta bez premca

Ponosni smo na brojna priznanja i status najkvalitetnijeg stručnog studija u Hrvatskoj. Iz godine u godinu se trudimo opravdati ukazano povjerenje, jer znamo da tvoja budućnost ovisi o tome. Zato svoju zadaću ne shvaćamo olako.

Newsletter

Želiš biti u tijeku sa svim novostima vezanim uz Algebru? Prijavi se na naš newlsetter.