Naslovnica

Rovinj Photodays 2017. – najveći festival fotografije jugoistočne Europe

Održano deseto izdanje festivala Rovinj Photodays. Događanje je okupilo internacionalnu fotografsku scenu od 5. do 7. svibnja 2017. u Rovinju. Preko 300 sudionika sudjelovalo je u festivalskim aktivnostima poput izložbi, predavanja, foto maratona, druženja u prirodi predivnog Rovinja te predstavljanjima fotografskih udruga. Proglašeni su i pobjednici godišnjeg Photodays natječaja!

Rovinj Photodays

Rovinj Photodays jedan je od najvećih festivala  fotografije Jugoistočne Europe. Riječ je o cjelogodišnjem projektu koji podržavaju brojne kulturne ustanove i organizacije te nekoliko ključnih pokrovitelja, a održava se od 2008. godine u organizaciji udruge Livingstone i Astorie d.o.o. Deseta edicija Rovinj Photodays održana je pod nazivom International Competition of contemporary photography - 10th ROVINJPHOTODAYS, 2017. Festival privlači brojne posjetitelje, a interes za sudjelovanje iskazuju podjednako svi posjetitelji iz zemalja u okruženju. Tijekom dosadašnjih izdanja, u sklopu službenog programa festivala, prikazani su radovi domaćih i svjetskih majstora fotografije.

Godišnji foto natječaj

Najiščekivaniji dio Photodaysa je upravo proglašenje dobitnika godišnjeg natječaja jer je riječ o natjecanju u kojem tijekom cijele godine sudjeluju fotografi iz cijele Europe, a na samom festivalu se ocjenjuju radovi i proglašavaju pobjednici. Nagrade su dodijeljene u sedam službenih kategorija, a među čak 4 autora iz Hrvatske, 4 iz Srbije, 4 iz BiH, 2 iz Italije, Makedonije i Slovenije, te po jedan autor iz Španjolske i Švedske te fotografski duo iz Velike Britanije.

Glavni selektor natječaja, gospodin Willie Osterman, uložio je mnogo truda u ocjenjivanje fotografija koristeći svo znanje te pružajući i vrlo korisne savjete. Ispred prepune pozornice TN Amarin, svečanom dodjelom nagrada pobjednicima godišnjeg natječaja i dodjelom Grand Prix-a - nagrade koju dobiva jedan od pobjednika, službeno je završio program najvećeg domaćeg festivala fotografije Rovinj Photodays. Ove godine Grand Prix dodijeljen je Domagoju Buriloviću, pobjedniku u kategoriji Umjetničkog koncepta!

Algebra i Photodays

Otvoreno učilište Algebra je također dalo svoj doprinos Fotodaysima pa je tako naš majstor fotograf, gospodin Krešimir Pletikosa zajedno sa samim Fotodaysima organizirao foto maraton, u kojem su se svi zainteresirani fotografi sudionici mogli natjecati u fotografiranju 5 različitih tema po ulicama Rovinja. Pobjednici su obradovani nagradama poput domaćeg pršuta, istarskog sira, tartufa i hrvatskog maslinovog ulja. Svi sudionici Photodaysa dobili su i promo vouchere koji im omogućuju 20% popusta na Algebrine programe obrazovanja Specijalist digitalne fotografije i obrade te Specijalist digitalnog videa i montaže. Podsjećamo kako je vouchere moguće iskoristiti u svim Algebra centrima diljem Hrvatske za upise do 1. rujna 2017. 

Zanimljiva predavanja i radionice

Predavanje odvjetnika Valentine Vižintin i Saše Poldana „Zaštita imovinskih i moralnih autorskih prava u fotografiji“ zainteresiralo je sve prisutne pa je tako bilo mnogo konkretnih upita od strane publike tj. fotografa koji se svakodnevno susreću s problemima zaštite autorskih prava i vlastita rada.

Zanimljivo je bilo posjetiti i foto radionicu: ProFoto Lights & Color Effects by Danijel Berković gdje se moglo više čuti o korištenju i postavljanju profesionalne foto rasvjete za potrebe snimanja modne ili portretne fotografije u noćnim uvjetoima uz upotrebu efakata poput gelova za dodavanje boje svjetlu ili dimnih efekata.

Više o festivalu saznajte na službenoj stranici Rovinj Photodays festivala.

Galeriju fotografija (Photos by Krešimir Pletikosa) pogledajte u nastavku:

Zašto je Algebra siguran izbor za tvoju budućnost?

Vjetar u
leđa

Kod nas ćeš naučiti sve o informacijskim tehnologijama, području za kojim potražnja stalno raste. Vjerujemo da ćemo ti tako osigurati podlogu za osobni razvoj i učiniti te metom poslodavaca.

Moderna metodologija

Odbijamo stajati na mjestu u svijetu koji se sve brže i brže mijenja. Jako pazimo da svaki studijski program bude u skladu s modernim trendovima i ide u korak s vremenom.

Kvaliteta bez premca

Ponosni smo na brojna priznanja i status najkvalitetnijeg stručnog studija u Hrvatskoj. Iz godine u godinu se trudimo opravdati ukazano povjerenje, jer znamo da tvoja budućnost ovisi o tome. Zato svoju zadaću ne shvaćamo olako.

Newsletter

Želiš biti u tijeku sa svim novostima vezanim uz Algebru? Prijavi se na naš newlsetter.