Image for
Naslovnica

Pregovaranje i rješavanje konflikata

 • Predavanje 30
 • Vježbe 15
 • Samostalni rad 45
Ukupno 90

Naziv predmeta

Pregovaranje i rješavanje konflikata

Oznaka predmeta

20-02-051

Semestar

1

ECTS

4

Nastavnici i suradnici

Cilj

CILJEVI KOLEGIJA Kolegij je osmišljen tako da obuhvaća širok spektar izazova i pitanja u poslovnom pregovaranju s kojima se susreću današnji profesionalaci i menadžeri. Kroz timske prezentacije, interaktivna predavanja, dijalog i vježbe studenti će poboljšati svoje pregovaračke vještine i razumijeti zašto je pregovaranje znanost i umjetnost. Kolegij naglašava teorijske i praktične aspekte procesa pregovaranja, a primjeri koji će biti prezentirani i analizirani odnose se na praktičnu primjenu u profesionalnom radu, ali i u privatnom životu. Teme kolegija povezane su s očekivanim ishodima učenja i odnose se na sljedeće: Osnove pregovaranja, Proces pregovaranja, Kontekst pregovaranja i Učinkovito pregovaranje i rješavanje konflikata. U svrhu poboljšanja vještina prezentacije, komunikacije, suradnje i timskog rada, studenti će u prvom dijelu semestra pregovarati i dogovarati temu svog timskog izlaganja u okviru četiri temeljna područja kolegija. Detalji o ovome zadatku bit će obrazloženi tijekom prvih tjedana nastave. Centralna okosnica kolegija je poboljšanje svjesnosti da su emotivna inteligencija, mentalni modeli i komunikacija ključni za svaku vrstu pregovaranja. U svrhu izgradnje samopouzdanja kao pregovarača koji su spremni i sposobni nositi se sa kompleksnim okruženjem kojeg čine intenzivne promjene, različite i nerijetko sukobljene ideje, ciljevi i prilike, studenti će naučiti upravljati konfliktom kroz njegov potencijal da potiče pomake u razmišljanju i ponašanju i time predstavlja mogućnost za poboljšanje rezultata. Svoje pregovaračke vještine studenti će dodatno poboljšati timskim radom i vježbom za suradničko i strateško pregovaranje koji su ključni za donošenje učinkovitih odluka u 21. stoljeću.

Sadržaj

SADRŽAJ KOLEGIJA 1. OSNOVE PREGOVARANJA Priroda i principi pregovaranja Faze, stilovi i priprema u pregovaranju 2. PROCES PREGOVARANJA Važnost komunikacije (verbalna i neverbalna) te filtera i stavova pri slušanju Utjecaj percepcije: mentalni modeli i emotivna inteligencija Uloga osobnosti u pregovaračkim stavovima i temperamentima 3. KONTEKST PREGOVARANJA Učinci izgradnje odnosa i korištenja moći pri pregovaranju Utjecaj kulture i rodnih razlika 4. UČINKOVITO PREGOVARANJE I RJEŠAVANJE KONFLIKTA Upravljanje konfliktom: Thomas-Kilmannov model stilova konflikta Medijacija i uključivanje treće strane pri rješavanju konflikta Izgradnja vlastitog stila pregovaranja, osobne moći za pregovaranje i znanja o sebi Kreativnost u pregovaranju i rješavanju konflikta

Obvezna literatura

OBAVEZNA LITERATURA
Magzan, M., T. Babić. (2019). Negotiation and Conflict Resolution: Perfecting the Skills We Use Daily, Algebra, Zagreb.

Budjac Corvette, B. (2017). Conflict Management: A Practical Guide to Developing Negotiation Strategies. Pearson.Preporučena literatura

PREPORUČENA LITERATURA
Griffith and Goodwin. (2013). Conflict Survival Kit: Tools for Resolving Conflict at Work, 2nd edition. Pearson Education.

Lewicki, Roy J., D. M. Saunders, B. Barry. (2009). Pregovaranje, MATE, Zagreb.

Thompson, L. (2015). The Mind and Heart of the Negotiatior, Global 6th ed. Pearson.

Voss, Chris. (2017). Never Split the Difference: Negotiating as if Your Life Depended on It. Random House Business.

Minimalni ishodi učenja

 • Normirati i usporediti temeljne principe i stilove pregovaranja
 • Klasificirati i valorizirati ulogu subprocesa u pregovaranju (komunikacija, percepcija i osobnost).
 • Utvrditi i preispitati kontekstualne aspekte u pregovaranju (korištenje moći, izgradnja odnosa te rodne i kulturalne razlike).
 • Klasificirati i usporediti različite tipove konflikata i raspraviti pristupe za njihovo učinkovito rješavanje.
 • Kritički prosuđivati o odrednicama kolaborativnog i strateškog pregovaranja i donošenja odluka kroz prezentaciju i samovrjednovanje organizacije i izvedbe timskih projekata.

Željeni ishodi učenja

 • Analizirati i implementirati temeljne principe i stilove pregovaranja
 • Analizirati i usporediti relevantne primjere subprocesa u pregovaranju (primjeri vezani uz komunikaciju, percepciju i osobnost).
 • Vrjednovati važnost kontekstualnih aspekata u pregovaranju (učinci korištenja moći, izgradnje odnosa te rodne i kulturalne razlike).
 • Analizirati različite vrste konflikta i kreirati prikladnu strategiju za njihovo rješavanje.
 • Primijeniti temeljne odrednice kolaborativnog i strateškog pregovaranja i donošenja odluka kroz prezentaciju i samovrjednovanje organizacije i izvedbe timskih projekata.
Podijeli: Facebook Twitter

BUDI IZVRSTAN U ONOM ŠTO VOLIŠ. ZAISKRI.

Prijavi se

Zašto je Algebra siguran izbor za tvoju budućnost?

Vjetar u
leđa

Kod nas ćeš naučiti sve o informacijskim tehnologijama, području za kojim potražnja stalno raste. Vjerujemo da ćemo ti tako osigurati podlogu za osobni razvoj i učiniti te metom poslodavaca.

Moderna metodologija

Odbijamo stajati na mjestu u svijetu koji se sve brže i brže mijenja. Jako pazimo da svaki studijski program bude u skladu s modernim trendovima i ide u korak s vremenom.

Kvaliteta bez premca

Ponosni smo na brojna priznanja i status najkvalitetnijeg stručnog studija u Hrvatskoj. Iz godine u godinu se trudimo opravdati ukazano povjerenje, jer znamo da tvoja budućnost ovisi o tome. Zato svoju zadaću ne shvaćamo olako.

Newsletter

Želiš biti u toku sa svim novostima vezanim uz fakultet? Prijavi se na naš newsletter.