Image for Kibernetička sigurnost
Naslovnica

Kibernetička sigurnost

Stručnjaci u području kibernetičke sigurnosti su jedni od najtraženijih stručnjaka u računarstvu. Uz stalni porast kibernetičkih prijetnji i napada, potreba za specijaliziranim stručnjacima sve je veća.

 • Broj 1 stručni studij u Hrvatskoj
 • Već 23 godina stvaramo digitalnu budućnost u Hrvatskoj
 • Međunarodna razmjena sa preko 100 sveučilišta
 • Diploma kojoj poslodavci vjeruju

Po završetku studija postat ćete stručnjaci koji će posjedovati znanja i vještine koje će vam omogućiti da zaštitite svaku informacijsko-telekomunikacijsku infrastrukturu od raznih i mnogobrojnih kibernetičkih napada. Za postizanje ovog cilja služit ćete se analizom rizika, upravljanjem prijetnjama, implementirat ćete različite sigurnosne tehnologije i provoditi razne sigurnosne kontrole i penetracijska testiranja ICT sustava, te vršiti forenzičke izvide tijekom i nakon kibernetičkih napada.

Osim usvajanja potrebnih  tehnoloških znanja i vještina, razvit ćete i vještine sustavne analize i rješavanja problema u kontekstu složenih ICT sustava, te sve potrebnije vještine kritičkog mišljenja i razumijevanja modernog poslovanja.

Kako se sadržaj kolegija i metode nastave kontinuirano prilagođavaju tehnološkim trendovima i potrebama tržišta rada, studenti mogu računati na stjecanje znanja i vještina koje su aktualne u trenutku diplomiranja. Ove vještine i znanja omogućit će studentima da brzo pronađu mjesto na tržištu rada koje prvenstveno odgovara vašim planovima za razvoj karijere.

Preuzmi vodič za studente

Što ćeš naučiti na smjeru kibernetičke sigurnosti studija primijenjenog računarstva


Na diplomskom studiju se nastavljaš usavršavati u području koje voliš. Prenijet ćemo ti napredna i aktualna znanja i vještine koje poslodavci danas traže. Da ti pokažemo o čemu se radi, naveli smo neke od njih:


Studijski program je osmišljen prema preporukama europske SOCRATES mreže i zadovoljava akreditacijske ASIIN preporuke u okviru programa koji su više primjenjivi, sa specijalizacijom u području računarstva.

Zaštita ICT sustava

Dizajnirati sigurno kibernetičko okruženje koristeći najbolje sigurnosne prakse i planove za kontinuitet poslovanja i oporavak od katastrofe.

Upravljanje prijetnjama i incidentima

Analizirati unutarnje i vanjske ugroze i implementirati sigurnosne kontrole za zaštitu podataka organizacije i uspostaviti procedure za odgovor na incidente.

Etičko hakiranje i penetracijsko testiranje

Poduzeti preventivne mjere protiv napada koristeći tehnike etičkog hakiranja i napadom na sam sustav ostajući unutar zakonskih granica.

Računalna forenzika

Provesti učinkovitu forenzičku istragu nakon incidenta.

Računalna kriptografija

Primijeniti kriptografske algoritme na stvarne probleme.

Upravljanje kibernetičkom sigurnošću

Uspostaviti pravila kod dizajna, implementacije i održavanja sigurnosti informacijski sustav te kako se transformirati od praktičara do upravljačke uloge u kibernetičkoj sigurnosti.

Najbolje inženjerska prakse

Nauči donositi inovativna rješenja upotrebom kritičke analize i poznavanjem aktualnih trendova i spoznaja.

Neki od poslova za koje te pripremamo

 • Sigurnosni analitičar
  Kao sigurnosni analitičar bit će te zaduženi za nadgledanje mrežnih i računalnih dnevničkih zapisa, te donošenje zaključaka temeljenih na istraživanju i dokumentiranju te prijavi sigurnih incidenata.
 • Sigurnosni specijalist
  Kao sigurnosni specijalist bit će te zaduženi za testiranje i održavanje vatrozida i antivirusnog softvera, provođenje sigurnosne obuke djelatnika i predlaganje poboljšanja za sigurnosne slabosti.
 • Digitalni forenzičar
  Digitalni forenzičar dohvaćaju informacije s računala i drugih digitalnih uređaja kako bi otkrili kako je neovlaštena osoba pristupila sustavu ili kako bi prikupili dokaze u pravne svrhe.
 • Revizor IT sustava
  Kao IT revizor, procijenit ćete tehnologiju svoje organizacije za potencijalne propuste sa sigurnošću, učinkovitošću i usklađenošću.
 • Sigurnosni administrator sustava
  U ovoj ulozi obično ste zaduženi za svakodnevne operacije sustava kibernetičke sigurnosti.

Primjer kolegija

Etičko hakiranje

Ovaj modul je osmišljen kako bi studenti stekli uvid u trenutnu sigurnosnu situaciju i sve veći broj hakerskih napada na različite informacijske sustave. Cilj etičkog hakiranja je pomoći organizacijama da poduzmu preventivne mjere protiv napada simuliranjem taktika, tehnika i procedura koje koriste napadači ali ostajući unutar zakonskih okvira. Ovaj modul studentima pruža dubinsko razumijevanje faza hakiranja, različitih vektora napada i preventivnih protumjera. Ovaj modul je razvijen kako bi uključio praktično okruženje i sustavni proces u svakoj domeni i metodologiji etičkog hakiranja. To studentima daje priliku da pokažu znanje i vještine potrebne za obavljanje posla etičkog hakera.

Saznaj više

Saznajte sve o programu

Preuzmite brošuru i otkrijte svoj svijet u kojem ćete ostvariti svoj potencijal. Otkrijte sve o studijskom programu, našim studentima i svemu što trebate znati.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Imaš pitanja? Mi imamo odgovore!

Kod pristupnika koji su završili preddiplomski stručni ili sveučilišni studij ali nisu taj studij završili u području računarstva bit će utvrđena obveza polaganja pripremnog programa. Sadržaj pripremnog programa određuje se u kvalifikacijskom postupku uvidom u dokumente pristupnika. Unutar pripremnog programa definirana su područja znanja i vještina odnosno obavezni sadržaj koji je nužno pohađati i položiti. Pristupnici koji će imati obvezu pohađanja i polaganja ispita pripremnog programa, u pravilu to moraju realizirati prije službenog upisa na studij. Cijena pripremnog programa nije uračunata u cijenu godišnje školarine već se dodatno naplaćuje, a prema Odluci o naknadama troškova, cijenama školarina i usluga ili cjenikom Škole POU Algebra.

Studenti Visokog učilišta Algebra danas rade u najboljim domaćim tvrtkama poput Ericssona Nikole Tesle, Spana, Infinuma, Pet minuta, Rimac Automobila Hrvatskog Telekoma, Vipneta, Infobipa i brojnih drugih, ali i u vodećim globalnim liderima kao što su Google, Amazon, Microsoft, Intel, IBM i Dell.

Da, studenti mogu tražiti priznavanje ispita iz kolegija položenih na drugoj visokoškolskoj ustanovi ukoliko je kolegij položen na istoj razini studija.

Studenti zamolbu za priznavanje ispita položenih na drugoj visokoškolskoj ustanovi predaju u pismenom obliku popunjavanjem obrasca zamolbe. Uz popunjeni obrazac zamolbe studenti trebaju predati ovjeren prijepis ocjena i ovjeren nastavni plan kolegija na drugoj visokoškolskoj ustanovi prema kojem traže priznavanje nekog ispita iz kolegija na Visokom učilištu Algebra.

Zamolbe se predaju prije početka studijske godine odnosno najkasnije 15 dana prije upisa godine u kojoj se održava kolegij za koji student traži priznavanje odnosno prije slanja upisnog lista. Niti jedan ispit položen na drugom studiju ne može biti priznat nakon što je završen upis studenta u pojedinom upisnom roku, odnosno nakon što je počelo odvijanje nastave u nekom semestru.

O zamolbama za priznavanje ispita položenih na drugoj visokoškolskoj ustanovi odlučuje Povjerenstvo za akademsko priznavanje na temelju suglasnosti predmetnog nastavnika odnosno nositelja kolegija za koji se traži priznavanje ispita.

Temeljem odobrene zamolbe studenti mogu ostvariti pravo na umanjenje školarine u novčanoj vrijednosti ECTS bodova priznatih kolegija, a ovisno o odabranom modelu plaćanja školarine.

Dva radna dana u tjednu (npr. ponedjeljak i četvrtak) od 17:00 do 22:00 sati, subotom od 8:00 do 16:30 sati.

DA. Naši redovni studenti imaju potpuno jednaka prava kao i studenti na bilo kojem državnom studiju. Dakle možeš računati na X-icu, subvencioniranu prehranu, subvencioniran smještaj u studentskom domu, mogućnost dobivanja državne stipendije ili pogodnosti u prijevozu ZET-om. Također tu je i zdravstvena zaštita studenata, rad preko studentskog centra i niz drugih pogodnosti koje imaju redovni studenti u Hrvatskoj.

Podijeli: Facebook Twitter

Privacy Preference Center

  Google Analytics

  _ga

  Facebook

  _fbp