Studij

Podatkovni smjer

 • Broj 1 u Hrvatskoj
 • Prvi Multimedijalni studij u hrvatskoj
 • Međunarodna razmjena
 • Svjetski priznata diploma

Podatkovni smjer je jedan od četiri smjera specijalističkog diplomskog stručnog studija primijenjenog računarstva.

Kada kreneš istraživati nastavni program ovog usmjerenja vidjet ćeš da ono pokriva područje analize podataka, analize društvenih mreža, afektivnog računarstva, strojnog učenja statističke analize, kvantitavnih analitičkih metoda, vizualizacije podataka, ali i temeljne poslovne koncepte primjerene diplomskoj studijskoj razini.

Osim temeljnih znanja naučit ćeš kako sve ove vještine koristiti u stvaranju „priče“ bazirane na podacima („data driven business“). Kontekstualiziranje bazirano na podacima ili „storytelling“ smatra se jednom od najvažnijih vještina današnjice odnosno preporučuje se kao univerzalna vještina koji bismo svi trebali vježbati. Naše društvo bazirano je na “pričama” koje su podloga za načine kako komuniciramo, živimo, sanjamo.

Kada ti uručimo zasluženu diplomu biti ćeš spreman za sve izazove podatkovne znanosti, lakoćom ćeš vrednovati i analizirati složene i nedovoljno definirane probleme iz područja struke korištenjem koncepata informacijske teorije, primijenjene matematičke teorije te najboljih inženjerskih praksi.

Traženo zanimanje

Stručnjaci za analizu i obradu podataka vrlo su traženi u Hrvatskoj i svijetu. Izaberi zanimljivu i dinamičnu karijeru za kojom će potražnja rasti i u budućnosti.

Brojne pogodnosti

Za vrijeme studija imat ćeš priliku naučiti i položiti svjetski priznate certifikate, a dobit ćeš i Dreamspark Premium pretplatu na preko 160 Microsoftovih proizvoda.

Planiraj unaprijed

Naši partneri poslodavci stalno traže talentirane studente. Tu smo da te povežemo s njima i pokrenemo tvoju karijeru već za vrijeme studija. Centar karijera ima odgovore na sva pitanja.

Jamstvo kvalitete

Algebra je najbolje ocijenjen stručni studij u Hrvatskoj. Ne pristaj na kompromis kada je tvoja budućnost u pitanju!

Što ćeš naučiti na podatkovnom smjeru studija primijenjenog računarstva

Na diplomskom studiju se nastavljaš usavršavati u području koje voliš. Prenijet ćemo ti napredna i aktualna znanja i vještine koje poslodavci danas traže. Da ti pokažemo o čemu se radi, naveli smo neke od njih:

Studijski program je osmišljen prema preporukama europske SOCRATES mreže i zadovoljava akreditacijske ASIIN preporuke u okviru programa koji su više primjenjivi, sa specijalizacijom u području računarstva.

Nastavni plan
Utjecaj disruptivnih tehnologija

Naučit ćeš kritički prosuđivati kako utječu na poslovno okruženje i procijeniti mogućnost nastanka nove disruptivne tehnologije.

Strukturiranje složenih problema

Usavršit ćeš se u korištenju primijenjene matematičke i informacijske teorije za analizu i vrednovanje složenih i nedovoljno definiranih problema.

Rad s podacima

Saznat ćeš kako se biraju prikladne metode, preporučuju i biraju najbolja rješenja za probleme u postupku integracije, normalizacije i diskretizacije podataka.

Pravo na privatnost podataka

Usvojit ćeš pristup temeljen na odredbama etičkog kodeksa koje štite pravo na privatnost.

Analiza društvenih mreža

Saznat ćeš od čega se sastoji analiza društvenih mreža i kako rangirati osnovne funkcionalnosti softvera koji se koristi za analizu.

Analitika u oblaku

Uvidjet ćeš koje su njezine prednosti, a koji nedostaci i kako primijeniti analitiku za rješavanje poslovnog problema.

Veliki skupovi podataka

Saznat ćeš kako primijeniti razne tehnike nad velikim skupovima podataka te preispitivati načine njihove upotrebe.

Osigurali smo ti stručnu praksu za vrijeme studija kod nekog od naših poslodavaca partnera u Hrvatskoj i inozemstvu. Njihov se broj svake godine povećava, kako bi ti osigurao najbolju moguću podlogu za razvoj karijere.

Poslodavci partneri

Amphinicy Combis CS Nivas
Erste Hzzo Končar Mobis
Moj posao Nova PBZ Sagena
Siemens Span Storm computers In2

Neki od poslova za koje te pripremamo

 • Podatkovni analitičar
  Očekuju te raznovrsni zadaci, kao što je razvoj analitičkih modela, rad s podacima iz različitih izvora i priprema analitičke i podatkovne infrastrukture
 • Specijalist za poslovno izvještavanje
  Uvodit ćeš analitičke sustave i integrirane sustave za pohranu podataka i potporu poslovnom odlučivanju.
 • Podatkovni specijalist
  Stručnjaci za otkrivanje i prikupljanje znanja skrivenog u podacima te za njihovu interpretaciju i vizualizaciju.
 • Podatkovni inženjer
  Dinamično zanimanje koje, ovisno o području stručnosti, može uključivati sve od pripreme podataka i učinkovite podatkovne arhitekture, preko njihove interpretacije do sofisticirane analize.
 • Voditelj projekata
  Odgovoran položaj na kojem ćeš planirati i voditi projekte poput implementacije baza podataka za analitičke sustave.

Primjer kolegija

Afektivno računarstvo

Interakcija čovjeka i računala pri kojoj računalo prepoznaje i reagira na korisnikove emotivne i druge podražaje. Na kolegiju ćemo se upoznati s osnovama i naučiti analizirati i prepoznavati afektivna stanja. Naučit ćemo karakteristike afektivnih ekspresija i saznati na koje sve načine računalo može prikupljati podatke o korisniku (izraz lica, držanje, geste, govor, promjene u temperaturi). Govorit ćemo i o praktičnoj primjeni afektivnog računarstva, kroz razvoj modela za prepoznavanje afektivnih stanja u industrijama.

Naši studenti

Matija Barišić

Matija je završio podatkovni smjer primijenjenog računarstva na Algebri. Sada radi u Amplexor Adriatic.

Imaš pitanja? Mi imamo odgovore!

Kod pristupnika koji su završili preddiplomski stručni ili sveučilišni studij ali nisu taj studij završili u području računarstva bit će utvrđena obveza polaganja pripremnog programa. Sadržaj pripremnog programa određuje se u kvalifikacijskom postupku uvidom u dokumente pristupnika. Unutar pripremnog programa definirana su područja znanja i vještina odnosno obavezni sadržaj koji je nužno pohađati i položiti. Pristupnici koji će imati obvezu pohađanja i polaganja ispita pripremnog programa, u pravilu to moraju realizirati prije službenog upisa na studij. Cijena pripremnog programa nije uračunata u cijenu godišnje školarine već se dodatno naplaćuje, a prema Odluci o naknadama troškova, cijenama školarina i usluga ili cjenikom Škole POU Algebra.

Studenti Visokog učilišta Algebra danas rade u najboljim domaćim tvrtkama poput Ericssona Nikole Tesle, Spana, Infinuma, Pet minuta, Rimac Automobila Hrvatskog Telekoma, Vipneta, Infobipa i brojnih drugih, ali i u vodećim globalnim liderima kao što su Google, Amazon, Microsoft, Intel, IBM i Dell.

Da, studenti mogu tražiti priznavanje ispita iz kolegija položenih na drugoj visokoškolskoj ustanovi ukoliko je kolegij položen na istoj razini studija.

Studenti zamolbu za priznavanje ispita položenih na drugoj visokoškolskoj ustanovi predaju u pismenom obliku popunjavanjem obrasca zamolbe. Uz popunjeni obrazac zamolbe studenti trebaju predati ovjeren prijepis ocjena i ovjeren nastavni plan kolegija na drugoj visokoškolskoj ustanovi prema kojem traže priznavanje nekog ispita iz kolegija na Visokom učilištu Algebra.

Zamolbe se predaju prije početka studijske godine odnosno najkasnije 15 dana prije upisa godine u kojoj se održava kolegij za koji student traži priznavanje odnosno prije slanja upisnog lista. Niti jedan ispit položen na drugom studiju ne može biti priznat nakon što je završen upis studenta u pojedinom upisnom roku, odnosno nakon što je počelo odvijanje nastave u nekom semestru.

O zamolbama za priznavanje ispita položenih na drugoj visokoškolskoj ustanovi odlučuje Povjerenstvo za akademsko priznavanje na temelju suglasnosti predmetnog nastavnika odnosno nositelja kolegija za koji se traži priznavanje ispita.

Temeljem odobrene zamolbe studenti mogu ostvariti pravo na umanjenje školarine u novčanoj vrijednosti ECTS bodova priznatih kolegija, a ovisno o odabranom modelu plaćanja školarine.

Dva radna dana u tjednu (npr. ponedjeljak i četvrtak) od 17:00 do 22:00 sati, subotom od 8:00 do 16:30 sati.

BUDI IZVRSTAN U ONOM ŠTO VOLIŠ. ZAISKRI.

Prijavi se

Zašto je Algebra siguran izbor za tvoju budućnost?

Vjetar u
leđa

Kod nas ćeš naučiti sve o informacijskim tehnologijama, području za kojim potražnja stalno raste. Vjerujemo da ćemo ti tako osigurati podlogu za osobni razvoj i učiniti te metom poslodavaca.

Moderna metodologija

Odbijamo stajati na mjestu u svijetu koji se sve brže i brže mijenja. Jako pazimo da svaki studijski program bude u skladu s modernim trendovima i ide u korak s vremenom.

Kvaliteta bez premca

Ponosni smo na brojna priznanja i status najboljeg stručnog studija u Hrvatskoj. Iz godine u godinu se trudimo opravdati ukazano povjerenje, jer znamo da tvoja budućnost ovisi o tome. Zato svoju zadaću ne shvaćamo olako.

Newsletter

Želiš biti u toku sa svim novostima vezanim uz fakultet? Prijavi se na naš newsletter.