Studij

Podatkovna znanost

 • Broj 1 stručni studij u Hrvatskoj
 • Već 22 godina stvaramo digitalnu budućnost u Hrvatskoj
 • Međunarodna razmjena sa preko 100 sveučilišta
 • Diploma kojoj poslodavci vjeruju

Podatkovna znanost je jedan od četiri smjera specijalističkog diplomskog stručnog studija primijenjenog računarstva.

Kada kreneš istraživati nastavni program ovog usmjerenja vidjet ćeš da ono pokriva područje analize podataka, analize društvenih mreža, afektivnog računarstva, strojnog učenja statističke analize, kvantitavnih analitičkih metoda, vizualizacije podataka, ali i temeljne poslovne koncepte primjerene diplomskoj studijskoj razini.

Osim temeljnih znanja naučit ćeš kako sve ove vještine koristiti u stvaranju „priče“ bazirane na podacima („data driven business“). Kontekstualiziranje bazirano na podacima ili „storytelling“ smatra se jednom od najvažnijih vještina današnjice odnosno preporučuje se kao univerzalna vještina koji bismo svi trebali vježbati. Naše društvo bazirano je na “pričama” koje su podloga za načine kako komuniciramo, živimo, sanjamo.

Kada ti uručimo zasluženu diplomu biti ćeš spreman za sve izazove podatkovne znanosti, lakoćom ćeš vrednovati i analizirati složene i nedovoljno definirane probleme iz područja struke korištenjem koncepata informacijske teorije, primijenjene matematičke teorije te najboljih inženjerskih praksi.

Preuzmi vodič za studente

Preuzmi brošuru

Traženo zanimanje

Stručnjaci za analizu i obradu podataka vrlo su traženi u Hrvatskoj i svijetu. Izaberi zanimljivu i dinamičnu karijeru za kojom će potražnja rasti i u budućnosti.

Brojne pogodnosti

Za vrijeme studija imat ćeš priliku naučiti i položiti svjetski priznate certifikate, a dobit ćeš i Dreamspark Premium pretplatu na preko 160 Microsoftovih proizvoda.

Planiraj unaprijed

Naši partneri poslodavci stalno traže talentirane studente. Tu smo da te povežemo s njima i pokrenemo tvoju karijeru već za vrijeme studija. Centar karijera ima odgovore na sva pitanja.

Jamstvo kvalitete

Algebra je najbolje ocijenjen stručni studij u Hrvatskoj. Ne pristaj na kompromis kada je tvoja budućnost u pitanju!

Što ćeš naučiti na podatkovnom smjeru studija primijenjenog računarstva

Na diplomskom studiju se nastavljaš usavršavati u području koje voliš. Prenijet ćemo ti napredna i aktualna znanja i vještine koje poslodavci danas traže. Da ti pokažemo o čemu se radi, naveli smo neke od njih:

Studijski program je osmišljen prema preporukama europske SOCRATES mreže i zadovoljava akreditacijske ASIIN preporuke u okviru programa koji su više primjenjivi, sa specijalizacijom u području računarstva.

Nastavni plan
Utjecaj disruptivnih tehnologija

Naučit ćeš kritički prosuđivati kako utječu na poslovno okruženje i procijeniti mogućnost nastanka nove disruptivne tehnologije.

Strukturiranje složenih problema

Usavršit ćeš se u korištenju primijenjene matematičke i informacijske teorije za analizu i vrednovanje složenih i nedovoljno definiranih problema.

Rad s podacima

Saznat ćeš kako se biraju prikladne metode te kako se preporučuju i biraju najbolja rješenja za probleme u postupku integracije, normalizacije i diskretizacije podataka.

Pravo na privatnost podataka

Usvojit ćeš pristup baziran na odredbama etičkog kodeksa koje štite pravo na privatnost.

Analiza socijalnih i društvenih mreža

Saznat ćeš od čega se sastoji analiza socijalnih i društvenih mreža i kako rangirati osnovne funkcije softvera koji se koristi za analizu.

Analitika u oblaku

Uvidjet ćeš koje su njezine prednosti, a koji nedostaci i naučiti kako primijeniti analitiku za rješavanje poslovnog problema.

Veliki skupovi podataka

Saznat ćeš kako primijeniti razne tehnike nad velikim skupovima podataka te preispitivati načine njihove upotrebe.

Suradnja s vodećim tvrtkama potpuno je dvosmjerna. Ona s jedne strane omogućuje našim studentima priliku zapošljavanja u nekoj od tih kompanija, dok s druge strane te kompanije školuju svoje stručnjake na nekom od naših studija.

Poslodavci partneri

24 SATA Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Agencija za mobilnost i programere EU Agrokor
Akd Amazon APIS IT APO
Atlantic Autocesta Azvo BCC
BILLA Canon Carina Cateia
Combis CROTEAM CROZ Daikin
Dalekovod DELL Drap Ericsson
ERSTE GREY Google Hanfa
Herbalife HiPP HP HPA
HT HZZHM IBM IMAGO
in2DATA INFINUM infobip INFODOM
infosistem Karlovačka pivovara KINGICT KONČAR
KVAKA 25 LIDL McAfee McCANN
Mercedes Microsoft mobendo MSTART
Nacionalni centar Nike PBZ Perpetuum
Plinacro PLIVA RETEL Rimac
s&t SIEMENS Span Supranet
Svijet medija Tekstil promet VALAMAR VIVERA
VMWARE ZET

Neki od poslova za koje te pripremamo

 • Podatkovni analitičar
  Očekuju te raznovrsni zadaci, kao što je razvoj analitičkih modela, rad s podacima iz različitih izvora i priprema analitičke i podatkovne infrastrukture
 • Specijalist za poslovno izvještavanje
  Uvodit ćeš analitičke sustave i integrirane sustave za pohranu podataka i potporu poslovnom odlučivanju.
 • Podatkovni specijalist
  Stručnjaci za otkrivanje i prikupljanje znanja skrivenog u podacima te za njihovu interpretaciju i vizualizaciju.
 • Podatkovni inženjer
  Dinamično zanimanje koje, ovisno o području stručnosti, može uključivati sve od pripreme podataka i učinkovite podatkovne arhitekture, preko njihove interpretacije do sofisticirane analize.
 • Voditelj projekata
  Odgovoran položaj na kojem ćeš planirati i voditi projekte poput implementacije baza podataka za analitičke sustave.

Primjer kolegija

Afektivno računarstvo

Interakcija čovjeka i računala pri kojoj računalo prepoznaje i reagira na korisnikove emotivne i druge podražaje. Na kolegiju ćemo se upoznati s osnovama i naučiti analizirati i prepoznavati afektivna stanja. Naučit ćemo karakteristike afektivnih ekspresija i saznati na koje sve načine računalo može prikupljati podatke o korisniku (izraz lica, držanje, geste, govor, promjene u temperaturi). Govorit ćemo i o praktičnoj primjeni afektivnog računarstva, kroz razvoj modela za prepoznavanje afektivnih stanja u industrijama.

Saznaj više

Imaš pitanja? Mi imamo odgovore!

Kod pristupnika koji su završili preddiplomski stručni ili sveučilišni studij ali nisu taj studij završili u području računarstva bit će utvrđena obveza polaganja pripremnog programa. Sadržaj pripremnog programa određuje se u kvalifikacijskom postupku uvidom u dokumente pristupnika. Unutar pripremnog programa definirana su područja znanja i vještina odnosno obavezni sadržaj koji je nužno pohađati i položiti. Pristupnici koji će imati obvezu pohađanja i polaganja ispita pripremnog programa, u pravilu to moraju realizirati prije službenog upisa na studij. Cijena pripremnog programa nije uračunata u cijenu godišnje školarine već se dodatno naplaćuje, a prema Odluci o naknadama troškova, cijenama školarina i usluga ili cjenikom Škole POU Algebra.

Studenti Visokog učilišta Algebra danas rade u najboljim domaćim tvrtkama poput Ericssona Nikole Tesle, Spana, Infinuma, Pet minuta, Rimac Automobila Hrvatskog Telekoma, Vipneta, Infobipa i brojnih drugih, ali i u vodećim globalnim liderima kao što su Google, Amazon, Microsoft, Intel, IBM i Dell.

Da, studenti mogu tražiti priznavanje ispita iz kolegija položenih na drugoj visokoškolskoj ustanovi ukoliko je kolegij položen na istoj razini studija.

Studenti zamolbu za priznavanje ispita položenih na drugoj visokoškolskoj ustanovi predaju u pismenom obliku popunjavanjem obrasca zamolbe. Uz popunjeni obrazac zamolbe studenti trebaju predati ovjeren prijepis ocjena i ovjeren nastavni plan kolegija na drugoj visokoškolskoj ustanovi prema kojem traže priznavanje nekog ispita iz kolegija na Visokom učilištu Algebra.

Zamolbe se predaju prije početka studijske godine odnosno najkasnije 15 dana prije upisa godine u kojoj se održava kolegij za koji student traži priznavanje odnosno prije slanja upisnog lista. Niti jedan ispit položen na drugom studiju ne može biti priznat nakon što je završen upis studenta u pojedinom upisnom roku, odnosno nakon što je počelo odvijanje nastave u nekom semestru.

O zamolbama za priznavanje ispita položenih na drugoj visokoškolskoj ustanovi odlučuje Povjerenstvo za akademsko priznavanje na temelju suglasnosti predmetnog nastavnika odnosno nositelja kolegija za koji se traži priznavanje ispita.

Temeljem odobrene zamolbe studenti mogu ostvariti pravo na umanjenje školarine u novčanoj vrijednosti ECTS bodova priznatih kolegija, a ovisno o odabranom modelu plaćanja školarine.

Dva radna dana u tjednu (npr. ponedjeljak i četvrtak) od 17:00 do 22:00 sati, subotom od 8:00 do 16:30 sati.

DA. Naši redovni studenti imaju potpuno jednaka prava kao i studenti na bilo kojem državnom studiju. Dakle možeš računati na X-icu, subvencioniranu prehranu, subvencioniran smještaj u studentskom domu, mogućnost dobivanja državne stipendije ili pogodnosti u prijevozu ZET-om. Također tu je i zdravstvena zaštita studenata, rad preko studentskog centra i niz drugih pogodnosti koje imaju redovni studenti u Hrvatskoj.

Podijeli: Facebook Twitter

BUDI IZVRSTAN U ONOM ŠTO VOLIŠ. ZAISKRI.

Prijavi se

Zašto je Algebra siguran izbor za tvoju budućnost?

Vjetar u
leđa

Kod nas ćeš naučiti sve o informacijskim tehnologijama, području za kojim potražnja stalno raste. Vjerujemo da ćemo ti tako osigurati podlogu za osobni razvoj i učiniti te metom poslodavaca.

Moderna metodologija

Odbijamo stajati na mjestu u svijetu koji se sve brže i brže mijenja. Jako pazimo da svaki studijski program bude u skladu s modernim trendovima i ide u korak s vremenom.

Kvaliteta bez premca

Ponosni smo na brojna priznanja i status najkvalitetnijeg stručnog studija u Hrvatskoj. Iz godine u godinu se trudimo opravdati ukazano povjerenje, jer znamo da tvoja budućnost ovisi o tome. Zato svoju zadaću ne shvaćamo olako.

Newsletter

Želiš biti u toku sa svim novostima vezanim uz fakultet? Prijavi se na naš newsletter.