Studij

Programsko inženjerstvo

 • Broj 1 stručni studij u Hrvatskoj
 • Već 22 godina stvaramo digitalnu budućnost u Hrvatskoj
 • Međunarodna razmjena sa preko 100 sveučilišta
 • Diploma kojoj poslodavci vjeruju

Programski smjer je jedan od četiri smjera specijalističkog diplomskog stručnog studija primijenjenog računarstva, koji danas osigurava izvrsnu zapošljivost.

Za vrijeme studija osigurali smo ti stručnu praksu kod nekog od renomiranih poslodavaca u Hrvatskoj ili u EU. Osim što ti može služiti kao podloga za diplomski rad, to je sjajna prilika da se upoznaš s budućim radnim okruženjem i stekneš vrijedna profesionalna poznanstva.

Kad ti uručimo zasluženu diplomu, bit ćeš specijalist u danas vrlo traženim područjima unutar programskog inženjerstva.

Među njima su: programiranje za Internet, razvoj aplikacija za mobilne uređaje, napredne tehnike programiranja uz korištenje nekoliko dominantnih tehnologija, implementacija projekata baziranih na Internetu stvari i računalnoj robotici te razvoj rješenja baziranih na poslovnoj inteligenciji.

Uz to ćeš se, među ostalim, upoznati s računalnom kriptografijom, e-poslovanjem i razvojem računalnih igara, ovisno o izbornim područjima koja izabereš.

Preuzmi vodič za studente

Preuzmi brošuru

Traženo zanimanje

Znaš li da programski inženjeri već desetak godina čine polovinu ukupnog zapošljavanja u IT sektoru u Hrvatskoj? Izaberi zanimljivu i dinamičnu karijeru za kojom će potražnja rasti i u budućnosti.

Vrijednost za novac

Za vrijeme studija imat ćeš priliku naučiti i položiti svjetski priznate certifikate, te dobiti pretplatu na preko 160 Microsoftovih proizvoda, ukupne vrijednosti preko 1,154,000 kuna.

Planiraj unaprijed

Bilo da još ne znaš točno što želiš u životu ili trebaš savjet kamo dalje, naš Centar karijera ima sve odgovore za tebe. Želimo da kreneš u budućnost s vjetrom u leđima.

Jamstvo kvalitete

Algebra je najbolje ocijenjen stručni studij u Hrvatskoj. Ne pristaj na kompromis kada je tvoja budućnost u pitanju!

Što ćeš naučiti na programskom smjeru studija primijenjenog računarstva

Na diplomskom studiju se nastavljaš usavršavati u području koje voliš. Prenijet ćemo ti napredna i aktualna znanja i vještine koje poslodavci danas traže. Da ti pokažemo o čemu se radi, naveli smo neke od njih:

Studijski program je osmišljen prema preporukama europske SOCRATES mreže i zadovoljava akreditacijske ASIIN preporuke u okviru programa koji su više primjenjivi, sa specijalizacijom u području računarstva.

Nastavni plan
Visoka stručnost u Javi, C#, Python-u

Usavršit ćeš napredne vještine i složene koncepte programiranja u aktualnim programskim jezicima (Java, C#, Phyton), razvojnim alatima i korištenju objektno orijentiranog pristupa i najboljih praksi (engl. Design Patterns).

Analiza i kritičko razmišljanje

Razvit ćeš precizni, analitički pristup rješavanju problema koji su često neobični, dijelom nedefinirani i imaju oprečne zahtjeve. To će ti omogućiti da nakon studija lakše rješavaš složene probleme i izazove korisnika.

Napredni modeli analize podataka

Naučit ćeš analizirati i prepoznavati uzorke, upoznati ćeš temeljne tehnike rudarenja podataka i poslovne inteligencije uz korištenje stohastičkih modela.

Internet stvari i računalna robotika

Naučit ćeš samostalno razviti IoT proizvod ili uslugu. Ući ćeš u svijet računale robotike, naučiti mnogo o izboru platforme, senzora i mikrokontrolera, konceptu usluga u oblaku (engl. Cloud services) i programiranju klijentskog rješenja baziranom na konceptu IoT.

Analiza i dizajn softverskih rješenja

Ovladat ćeš analizom i dizajnom softverskih rješenja, naučiti implementirati IT sustave bazirane na interoperabilnosti distribuiranih programskih rješenja te istražiti složene aspekte sigurnosti računalnih aplikacija i kriptozaštite podataka.

Samostalnost

Usvojit ćeš potrebne karakteristike za samostalnu karijeru na najvišoj razini, kao što su odgovornost i profesionalni radni standardi.

Najbolje prakse

Naučit ćeš donositi inovativna rješenja upotrebom kritičke analize i poznavanjem aktualnih trendova, spoznaja i najboljih inženjerskih praksi u pojedinom području odnosno klasi problema.

Samostalan poduzetnički pothvat

Na kraju, upoznat ćeš kako realno procijeniti poduzetničku ideju i naći učinkovit način za njezinu realizaciju i financiranje uz prikladne poslovne i organizacijske uvjete. Možda, kao brojni naši studenti, već za vrijeme studija pokreneš vlastiti posao.

Suradnja s vodećim tvrtkama potpuno je dvosmjerna. Ona s jedne strane omogućuje našim studentima priliku zapošljavanja u nekoj od tih kompanija, dok s druge strane te kompanije školuju svoje stručnjake na nekom od naših studija.

Poslodavci partneri

24 SATA Agencija za mobilnost i programere EU Agrokor Akd
Amazon APIS IT APO Atlantic
Autocesta Azvo BCC BILLA
Canon Carina Cateia Combis
CROTEAM CROZ Daikin Dalekovod
Drap DELL Ericsson ERSTE
Google GREY Hanfa Herbalife
HiPP HP HPA HT
HZZHM IBM IMAGO in2DATA
INFINUM infobip INFODOM infosistem
Karlovačka pivovara KINGICT KONČAR KVAKA 25
LIDL McAfee McCANN Mercedes
Microsoft mobendo MSTART Nacionalni centar
PBZ Nike Perpetuum PLIVA
Plinacro RETEL Rimac SIEMENS
s&t Span Supranet Svijet medija
Tekstil promet VALAMAR VIVERA VMWARE
ZET

Neki od poslova za koje te pripremamo

 • Softverski inženjer
  Ovisno o području zanimanja, radit ćeš s bazama podataka, mobilnim ili web aplikacijama ili ćeš implementirati poslovna rješenja i razvijati njihovu arhitekturu.
 • Projektant poslovnih sustava
  Sudjeluj u izradi informacijskih sustava o kojima ovise tvrtke.
 • Izrada Internet aplikacija
  Bilo da se traži specijalist za .NET, Javu ili Python, tvoje vještine će odgovarati opisu posla.
 • Razvoj računalnih igara
  Programeri su traženi i u malim game studijima i u divovima industrije, poput Bethesde, Blizzarda ili Ubisofta.
 • Razvoj mobilnih aplikacija
  Svakodnevno se rodi tisuću novih ideja za savršenu mobilnu aplikaciju koja će pokoriti tržište. Sudjeluj u stvaranju novog Instagrama, WhatsAppa, Twittera.
 • Projektiranje baza podataka
  Stručnjak za baze podataka je zadužen za sve faze razvoja. Projektiranje, izradu i programiranje.

Primjer kolegija

Razvoj 3D igara

Nakon što ovladaš osnovama Unity-ja, uvest ćemo i treću dimenziju. Bavit ćemo se primjenom fizike i linearne algebre, raditi s grafikama i teksturama. Učit ćemo o dodavanju svjetla i sjene 3D objektima, ubrzavati ih, usporavati i koristiti silu na njima. Doći ćemo i do korištenja tekstura i dinamičkog osvjetljenja, kao i do mapa normala i visina. Naučit ćeš sve što ti treba da razviješ 3D igru i pretvoriš neku od svojih ideja u stvarnost.

Saznaj više

Naši studenti

Vedran Mandić

Vedran je završio programski smjer na Algebri, nakon čega je postao suosnivač i CTO startupa Mogy.

Saznaj više

Imaš pitanja? Mi imamo odgovore!

Kod pristupnika koji su završili preddiplomski stručni ili sveučilišni studij ali nisu taj studij završili u području računarstva bit će utvrđena obveza polaganja pripremnog programa. Sadržaj pripremnog programa određuje se u kvalifikacijskom postupku uvidom u dokumente pristupnika. Unutar pripremnog programa definirana su područja znanja i vještina odnosno obavezni sadržaj koji je nužno pohađati i položiti. Pristupnici koji će imati obvezu pohađanja i polaganja ispita pripremnog programa, u pravilu to moraju realizirati prije službenog upisa na studij. Cijena pripremnog programa nije uračunata u cijenu godišnje školarine već se dodatno naplaćuje, a prema Odluci o naknadama troškova, cijenama školarina i usluga ili cjenikom Škole POU Algebra.

Studenti Visokog učilišta Algebra danas rade u najboljim domaćim tvrtkama poput Ericssona Nikole Tesle, Spana, Infinuma, Pet minuta, Rimac Automobila Hrvatskog Telekoma, Vipneta, Infobipa i brojnih drugih, ali i u vodećim globalnim liderima kao što su Google, Amazon, Microsoft, Intel, IBM i Dell.

Da, studenti mogu tražiti priznavanje ispita iz kolegija položenih na drugoj visokoškolskoj ustanovi ukoliko je kolegij položen na istoj razini studija.

Studenti zamolbu za priznavanje ispita položenih na drugoj visokoškolskoj ustanovi predaju u pismenom obliku popunjavanjem obrasca zamolbe. Uz popunjeni obrazac zamolbe studenti trebaju predati ovjeren prijepis ocjena i ovjeren nastavni plan kolegija na drugoj visokoškolskoj ustanovi prema kojem traže priznavanje nekog ispita iz kolegija na Visokom učilištu Algebra.

Zamolbe se predaju prije početka studijske godine odnosno najkasnije 15 dana prije upisa godine u kojoj se održava kolegij za koji student traži priznavanje odnosno prije slanja upisnog lista. Niti jedan ispit položen na drugom studiju ne može biti priznat nakon što je završen upis studenta u pojedinom upisnom roku, odnosno nakon što je počelo odvijanje nastave u nekom semestru.

O zamolbama za priznavanje ispita položenih na drugoj visokoškolskoj ustanovi odlučuje Povjerenstvo za akademsko priznavanje na temelju suglasnosti predmetnog nastavnika odnosno nositelja kolegija za koji se traži priznavanje ispita.

Temeljem odobrene zamolbe studenti mogu ostvariti pravo na umanjenje školarine u novčanoj vrijednosti ECTS bodova priznatih kolegija, a ovisno o odabranom modelu plaćanja školarine.

Dva radna dana u tjednu (npr. ponedjeljak i četvrtak) od 17:00 do 22:00 sati, subotom od 8:00 do 16:30 sati.

DA. Naši redovni studenti imaju potpuno jednaka prava kao i studenti na bilo kojem državnom studiju. Dakle možeš računati na X-icu, subvencioniranu prehranu, subvencioniran smještaj u studentskom domu, mogućnost dobivanja državne stipendije ili pogodnosti u prijevozu ZET-om. Također tu je i zdravstvena zaštita studenata, rad preko studentskog centra i niz drugih pogodnosti koje imaju redovni studenti u Hrvatskoj.

Podijeli: Facebook Twitter

BUDI IZVRSTAN U ONOM ŠTO VOLIŠ. ZAISKRI.

Prijavi se

Zašto je Algebra siguran izbor za tvoju budućnost?

Vjetar u
leđa

Kod nas ćeš naučiti sve o informacijskim tehnologijama, području za kojim potražnja stalno raste. Vjerujemo da ćemo ti tako osigurati podlogu za osobni razvoj i učiniti te metom poslodavaca.

Moderna metodologija

Odbijamo stajati na mjestu u svijetu koji se sve brže i brže mijenja. Jako pazimo da svaki studijski program bude u skladu s modernim trendovima i ide u korak s vremenom.

Kvaliteta bez premca

Ponosni smo na brojna priznanja i status najkvalitetnijeg stručnog studija u Hrvatskoj. Iz godine u godinu se trudimo opravdati ukazano povjerenje, jer znamo da tvoja budućnost ovisi o tome. Zato svoju zadaću ne shvaćamo olako.

Newsletter

Želiš biti u toku sa svim novostima vezanim uz fakultet? Prijavi se na naš newsletter.