Studij

Razvoj računalnih igara

Disruptivne tehnologije

 • Predavanje 30
 • Vježbe 30
 • Samostalni rad 120
Ukupno 180

Naziv predmeta

Disruptivne tehnologije

Oznaka predmeta

12431

Semestar

1

ECTS

6

Nastavnici i suradnici

Cilj

Dramatične promjene u brojnim tehnologijama i njihov utjecaj na poslovne procese je u zadnjim godinama izraženiji nego ikad. Disruptivne tehnologije koje mijenjaju cijele industrije su postale učestala pojava. Moći analizirati disruptivni potencijal postojeće tehnologije i novonastalih poduzeća je od ključne važnosti za razumijevanje cjelokupnog poslovnog okruženja, kao i za predviđanje budućih trendova. Cilj je ovog kolegija studente upoznati s konceptom disruptivne tehnologije, pokazati im primjere iz prošlosti, uvidjeti izvore ideja disruptivnih tehnologija, analizirati disruptivni potencijal sadašnjih poduzeća i pokusati predvidjeti buduća kretanja.

Sadržaj

Uvod u disruptivne tehnologije. Izabrane teme znanstvene fantastike. Uvod u izradu osnovnog projektnog plana. Disruptivne tehnologije u uslugama. Disruptivne tehnologije u području prava i financija. Disruptivne tehnologije u učenju i znanosti. Disruptivne harverske tehnologije. Interakcija umjetne inteligencije i disruptivnih tehnologija. Komunikacijske tehnologije. Primjena analize velikih skupova podataka u medicini. Samostalna vozila. Disruptivna vojna tehnologija. Modeli financiranja naprednih istraživanja. Internet stvari. Trendovi i budućnost.

Obvezna literatura

Mršić, L. i Medaković, N. Disruptivne tehnologije [Skripta u nastajanju]

Preporučena literatura

Christensen, C. M. 2016. The Innovator’s Dilemma: When New Technologies Cause Great Firms to Fail. Harvard: Harvard Business Review Press.

Minimalni ishodi učenja

 • Obrazložiti utjecaj postojećih tehnologija koje su se pokazale disruptivnima u prošlosti kroz industrijske sektore
 • Analizirati utjecaj nekih zajedničkih tema znanstvene fantastike
 • Ocijeniti utjecaj različitih disruptivnih tehnologija unutar sektora u kojem su se pojavile
 • Analizirati mogućnost nastanka nove disruptivne tehnologije

Željeni ishodi učenja

 • Ocijeniti disruptivni potencijal sadašnjih manjih poduzeća i novih tehnologija kroz industrijske sektore
 • Kritički prosuditi odabrane teme iz znanstvene fantastike i ocijeniti mogućnost i vjerojatnost pojave disruptivne tehnologije koja bi ih implementirala
 • Vrednovati utjecaj različitih disruptivnih tehnologija izvan područja u kojima su nastale
 • Izravno primijeniti znanje o disruptivnim tehnologijama za formulaciju nove disruptivne tehnologije

BUDI IZVRSTAN U ONOM ŠTO VOLIŠ. ZAISKRI.

Prijavi se

Zašto je Algebra siguran izbor za tvoju budućnost?

Vjetar u
leđa

Kod nas ćeš naučiti sve o informacijskim tehnologijama, području za kojim potražnja stalno raste. Vjerujemo da ćemo ti tako osigurati podlogu za osobni razvoj i učiniti te metom poslodavaca.

Moderna metodologija

Odbijamo stajati na mjestu u svijetu koji se sve brže i brže mijenja. Jako pazimo da svaki studijski program bude u skladu s modernim trendovima i ide u korak s vremenom.

Kvaliteta bez premca

Ponosni smo na brojna priznanja i status najboljeg stručnog studija u Hrvatskoj. Iz godine u godinu se trudimo opravdati ukazano povjerenje, jer znamo da tvoja budućnost ovisi o tome. Zato svoju zadaću ne shvaćamo olako.

Newsletter

Želiš biti u toku sa svim novostima vezanim uz fakultet? Prijavi se na naš newsletter.