Image for Sistemsko inženjerstvo
Naslovnica
Stručni diplomski studij primijenjenog računarstva:

Sistemsko inženjerstvo

Ukoliko te zanima kako steći hrvatsku i britansku diplomu (diplomu Visokog učilišta Algebra i diplomu Goldsmiths, University of London), saznaj više na linku koji slijedi:

Saznajte više
 • Broj 1 sustav osiguranja kvalitete u Hrvatskoj
 • Kreiramo digitalnu budućnost u Hrvatskoj već 25 godina
 • Međunarodna razmjena s više od 100 institucija
 • Čak 96% bivših studenata zaposli se u roku od 3 mjeseca od diplomiranja

Sistemski inženjeri su druga najtraženija skupina IT stručnjaka u Hrvatskoj. Očekuje te multidisciplinarni posao koji svakodnevno donosi nove, zanimljive izazove.

Ako se odlučiš za ovaj smjer proći ćeš kroz područja naprednih mrežnih tehnologija, računalne sigurnosti, forenzike i penetracijskih testiranja, projektiranja i izgradnje računalne infrastrukture temeljene na računarstvu u oblaku (engl. Cloud computing) te računalnih sustava visoke dostupnosti.

Kad ti uručimo zasluženu diplomu, bit ćeš specijalist sa širokom bazom znanja iz područja sistemskog inženjerstva, spreman implementirati i održavati najsloženije računalne sustave.

Imat ćeš odgovor na sve zahtjeve velikih i malih klijenata.

Preuzmi vodič za studente

Što ćeš naučiti na sistemskom smjeru studija primijenjenog računarstva


Na diplomskom studiju se nastavljaš usavršavati u području koje voliš. Prenijet ćemo ti napredna i aktualna znanja i vještine koje poslodavci danas traže. Da ti pokažemo o čemu se radi, naveli smo neke od njih:


Studijski program je osmišljen prema preporukama europske SOCRATES mreže i zadovoljava akreditacijske ASIIN preporuke u okviru programa koji su više primjenjivi, sa specijalizacijom u području računarstva.

Izgradnja složenih računalnih mreža

Savladaj sve faze, od planiranja preko izgradnje do održavanja složenih računalnih mreža baziranih na optičkim, žičnim ili bežičnim komunikacijskim medijima.

Analiza poslovnih zahtjeva

Usavrši se u analizi poslovnih zahtjeva, prepoznavanju problema i, što je najvažnije, njihovom rješavanju.

Računalna forenzika

Postani majstor računalne sigurnosti u poslovnom okruženju korištenjem metoda računalne forenzike.

Analiza arhitekture

Nauči vrednovati moderne operativne sustave i virtualizirana okruženja različitim metodama.

Sprečavanje sigurnosnih prijetnji

Saznaj kako se organizira i uspostavlja interna organizacijska jedinica za analizu i borbu protiv sigurnosnih prijetnji unutar IT sustava.

Upravljanje identitetima

Naučit ćeš ovaj važan element zaštite pristupa ključnim resursima i infrastrukturi. Znat ćeš upravljati identitetima i provjeriti njihovu učinkovitost.

Najbolje inženjerska prakse

Nauči donositi inovativna rješenja upotrebom kritičke analize i poznavanjem aktualnih trendova i spoznaja.

Neki od poslova za koje te pripremamo

 • Specijalist za računalne mreže
  Zadaci uključuju planiranje, projektiranje, implementaciju, administriranje i održavanje računalnih mrežnih sustava.
 • Sistemski administrator
  ‘Sisadmin’ održava računalne sustave, osobito one s mnogostrukim klijentima, kao što su poslužitelji,a nije mu stran ni rad s računalnim bazama podataka.
 • Inženjer za implementaciju sustava e-poslovanja
  Radit ćeš na planiranju i implementaciji poslovnih informacijskih sustava i sustava podrške poslovnom odlučivanju.
 • Upravljanje sigurnosnim incidentima
  Uspostavljat ćeš internu organizacijsku strukturu i postupke za provedbu IT sigurnosti.
 • Voditelj sistemske podrške
  Očekuje te široki spektar zadataka povezanih sa stabilnim i učinkovitim radom računalnih sustava.

Primjer kolegija

Računalna forenzika

Postani digitalni detektiv. Moderna znanost koja slijedi digitalne tragove, prikuplja dokaze i rješava najkompleksnije slučajeve cyber kriminala. Uzbudljiva grana digitalne forenzike usmjerena na pronalaženje dokaza pohranjenih u digitalnom obliku. Nakon što se upoznamo s osnovama, uhvatit ćemo se u koštac s definicijom i specifičnostima digitalnih dokaza i proučiti kojim se metodama i alatima računalna forenzika služi. Osvrnut ćemo se i na računalni kriminal, digitalne dokaze i pručiti razlike između preventivne i klasične digitalne forenzike.

Saznaj više

Saznajte sve o programu

Preuzmite brošuru i otkrijte svoj svijet u kojem ćete ostvariti svoj potencijal. Otkrijte sve o studijskom programu, našim studentima i svemu što trebate znati.

 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Imaš pitanja? Mi imamo odgovore!

Kod pristupnika koji su završili stručni prijediplomski ili sveučilišni studij ali nisu taj studij završili u području računarstva bit će utvrđena obveza polaganja pripremnog programa. Sadržaj pripremnog programa određuje se u kvalifikacijskom postupku uvidom u dokumente pristupnika. Unutar pripremnog programa definirana su područja znanja i vještina odnosno obavezni sadržaj koji je nužno pohađati i položiti. Pristupnici koji će imati obvezu pohađanja i polaganja ispita pripremnog programa, u pravilu to moraju realizirati prije službenog upisa na studij. Cijena pripremnog programa nije uračunata u cijenu godišnje školarine već se dodatno naplaćuje, a prema Odluci o naknadama troškova, cijenama školarina i usluga ili cjenikom Škole POU Algebra.

Studenti Visokog učilišta Algebra danas rade u najboljim domaćim tvrtkama poput Ericssona Nikole Tesle, Spana, Infinuma, Pet minuta, Rimac Automobila Hrvatskog Telekoma, Vipneta, Infobipa i brojnih drugih, ali i u vodećim globalnim liderima kao što su Google, Amazon, Microsoft, Intel, IBM i Dell.

Da, studenti mogu tražiti priznavanje ispita iz kolegija položenih na drugoj visokoškolskoj ustanovi ukoliko je kolegij položen na istoj razini studija.

Studenti zamolbu za priznavanje ispita položenih na drugoj visokoškolskoj ustanovi predaju u pismenom obliku popunjavanjem obrasca zamolbe. Uz popunjeni obrazac zamolbe studenti trebaju predati ovjeren prijepis ocjena i ovjeren nastavni plan kolegija na drugoj visokoškolskoj ustanovi prema kojem traže priznavanje nekog ispita iz kolegija na Visokom učilištu Algebra.

Zamolbe se predaju prije početka studijske godine odnosno najkasnije 15 dana prije upisa godine u kojoj se održava kolegij za koji student traži priznavanje odnosno prije slanja upisnog lista. Niti jedan ispit položen na drugom studiju ne može biti priznat nakon što je završen upis studenta u pojedinom upisnom roku, odnosno nakon što je počelo odvijanje nastave u nekom semestru.

O zamolbama za priznavanje ispita položenih na drugoj visokoškolskoj ustanovi odlučuje Povjerenstvo za akademsko priznavanje na temelju suglasnosti predmetnog nastavnika odnosno nositelja kolegija za koji se traži priznavanje ispita.

Temeljem odobrene zamolbe studenti mogu ostvariti pravo na umanjenje školarine u novčanoj vrijednosti ECTS bodova priznatih kolegija, a ovisno o odabranom modelu plaćanja školarine.

Dva radna dana u tjednu (npr. ponedjeljak i četvrtak) od 17:00 do 22:00 sati, subotom od 8:00 do 16:30 sati.

DA. Naši redovni studenti imaju potpuno jednaka prava kao i studenti na bilo kojem državnom studiju. Dakle možeš računati na X-icu, subvencioniranu prehranu, subvencioniran smještaj u studentskom domu, mogućnost dobivanja državne stipendije ili pogodnosti u prijevozu ZET-om. Također tu je i zdravstvena zaštita studenata, rad preko studentskog centra i niz drugih pogodnosti koje imaju redovni studenti u Hrvatskoj.

Podijeli: Facebook Twitter