Image for
Naslovnica

Bežične računalne mreže

 • Predavanje 30
 • Vježbe 0
 • Samostalni rad 90
Ukupno 120

Naziv predmeta

Bežične računalne mreže

Oznaka predmeta

20-00-035

Semestar

6

ECTS

5

Nastavnici i suradnici

Cilj

Razumijevanje IEEE 802.11 standarda i bežičnih mrežnih topologija, karakteristika elektromagnetskih valova, modulacijskih tehnika, metoda i tehnika povećavanja propusnosti u IEEE 802.11 protokolu, te analiza frekvencijskog spektra i izrada heat mapa na primjeru kućne mreže.

Sadržaj

Kolegij primarno obrađuje bežične tehnologije koje se koriste u složenim IT sustavima srednjih i velikih tvrtki s razgranatom infrastrukturom i velikim brojem zaposlenika. Teme koje se obrađuju kroz kolegij su vezane za WLAN (engl. Wireless Local Area Network), a obuhvaćaju specifičnosti vezane za IEEE 802.11 bežičnu tehnologiju i uređaje koji se koriste za realizaciju bežičnih mreža, kao i određivanje ograničenja vezanih za dizajn, planiranje, implementaciju i testiranje WLAN rješenja.

Obvezna literatura

David Hucaby: CCNA Wireless 200-355 Official Cert Guide, Cisco Press, 2015

Preporučena literatura

Jim Geier:Designing and Deploying 802.11 Wireless Networks: A Practical Guide to Implementing 802.11n and 802.11ac Wireless Networks For Enterprise-Based Applications, 2nd Edition, Cisco Press, 2015

Minimalni ishodi učenja

 • Kritički usporediti postojeće standarde i tehnologije korištene za implementaciju bežičnih mreža, te otkriti probleme u radu 2. sloja OSI modela IEEE 802.11 protokola.
 • Analizirati, kritički usporediti i izračunati gubitak signala na temelju zadanih parametara dvije bežične pristupne točke.
 • Kritički usporediti postojeće metode i tehnike povećanja propusnosti u IEEE 802.11 protokolu.
 • Otkriti i ukloniti uzroke problema u radu s bežičnim tehnologijama koristeći dostupne alate za nadzor, mjerenje i analizu prometa u bežičnoj računalnoj mreži.

Željeni ishodi učenja

 • Argumentirati prednosti i nedostatke postojećih standarda i tehnologija korištenih za implementaciju bežičnih mreža, te otkloniti probleme u radu 2. sloja OSI modela IEEE 802.11 protokola.
 • Predložiti i argumentirati optimalno rješenje povezivanja dvije bežične pristupne točke na temelju zadanih parametara.
 • Argumentirati prednosti i nedostatke postojećih metoda i tehnika povećanja propusnosti u IEEE 802.11 protokolu.
 • Argumentirati potrebu za korištenjem alata za nadzor, mjerenje i analizu prometa u bežičnoj računalnoj mreži.
Podijeli: Facebook Twitter

BUDI IZVRSTAN U ONOM ŠTO VOLIŠ. ZAISKRI.

Prijavi se

Zašto je Algebra siguran izbor za tvoju budućnost?

Vjetar u
leđa

Kod nas ćeš naučiti sve o informacijskim tehnologijama, području za kojim potražnja stalno raste. Vjerujemo da ćemo ti tako osigurati podlogu za osobni razvoj i učiniti te metom poslodavaca.

Moderna metodologija

Odbijamo stajati na mjestu u svijetu koji se sve brže i brže mijenja. Jako pazimo da svaki studijski program bude u skladu s modernim trendovima i ide u korak s vremenom.

Kvaliteta bez premca

Ponosni smo na brojna priznanja i status najkvalitetnijeg stručnog studija u Hrvatskoj. Iz godine u godinu se trudimo opravdati ukazano povjerenje, jer znamo da tvoja budućnost ovisi o tome. Zato svoju zadaću ne shvaćamo olako.

Newsletter

Želiš biti u toku sa svim novostima vezanim uz fakultet? Prijavi se na naš newsletter.