Image for
Naslovnica

Crtanje 3 - Likovne strukture

  • Predavanje 15
  • Vježbe 45
  • Samostalni rad 90
Ukupno 150

Naziv predmeta

Crtanje 3 - Likovne strukture

Oznaka predmeta

22-07-516

Semestar

3

ECTS

5

Nastavnici i suradnici

Sadržaj i cilj

Cilj ovog modula je omogućiti studentima da nauče:
• razumjeti složene tehnike crtanja i razvoj ključnih čimbenika koji definiraju percepciju i praktične vještine crtanja
• koristiti teorijska znanja o složenim elementima vizualne kulture i praktično usavršavanje analitičkog mišljenja u procesima crtanja

Ovaj modul uči studente da kroz praktičan rad stvaraju tehnike i metode koje će osigurati optimalnu kvalitetu njihovih crtačkih vještina potrebnih za njihovu dizajnersku praksu. To će se postići postupnim pristupom u razumijevanju, analizi i definiranju svakog osobnog procesa crtanja, s posebnim fokusom na razvijanje specifičnih osobnih interesa i izvođenja vježbi uz strogo zadane rokove praktične izvedbe. Tehnike crtanja uključivat će rekreaciju vrlo složenih oblika, motiva i rješavanje likovnih problema poput imaginarne svjetlosti. Naglasak će biti stavljen na svjetlost i boju. Zadaci će se sastojati od crtanja različitih motiva kao i nekoliko idejnih zadataka u kojima će studenti istraživati ​​i pronaći vlastite motive na temelju svojih specifičnih individualnih preferencija i zadatka. Samostalno odabrani motivi će se rekreirati kao crtežna razrada vrlo složenih oblika različitih materijala, svjetlosnog i kolorističkog sadržaja.

Modul se temelji na različitim tematskim cjelinama. Glavni cilj je ponuditi široku paletu različitih zadataka kroz koje studenti mogu razviti svoju percepciju i svoje zapažanje pretočiti u precizne crteže. Tijek rada ovog modula kombinirat će osobni i grupni napredak. Tijekom modula studenti će morati izraditi između 40-60 studioznih crteža. Svaki novi zadatak formirat će se kao nastavak prethodnog. Uz praktičan rad studenti će morati razraditi i analizirati vlastitu praksu, ali i rad drugih.

Literatura

Obavezna literatura:
1. (2022), Beyond Art Fundamentals, 3dTotal Publishing

Preporučena literatura:
1. J. Gurney, (2010), Color and Light: A Guide for the Realist Painter (Volume 2), Andrews McMeel Publishing, Kansas City/Sydney/London
2. Seligman, I., (2019) Pushing paper: Contemporary drawing from 1970 to now, London, Thames and Hudson

Dodatna literatura:
1. Suvakovic, M. (2008) Epistemology of Art, Belgrade, TkH – centre for performing arts theory and practice
2. Hockney , D. (2020) A History of Pictures, 2nd edition, London, Thames Hudson
3. Editors, P. (2021) Vitamin D3: Today's Best in Contemporary Drawing, London/New York, Phaidon

Preuzmi vodič za studente

Minimalni ishodi učenja

  • Konstruirati crteže koji ilustriraju svjetlo i imaginarno svjetlo na raznim temama. (portret, pojednostavljeni oblik).
  • Konstruirati ilustracije koristeći boju kao primarno sredstvo izražavanja na različitim motivima (portret, figura, akt, životinja itd.).
  • Konstruirati jednostavnu konceptualnu ilustraciju (npr. portretu lika/figuri) slijedeći tekstualne reference i koristeći se likovnim referencama koje ste sami pronašli.

Željeni ishodi učenja

  • Konstruirati, analizirati i prezentirati crteže koji ilustriraju svjetlo i imaginarno svjetlo na raznim složenim temama. (lik, akt)
  • Konstruirati, analizirati i prezentirati ilustracije koristeći boju kao primarno sredstvo izražavanja na različitim motivima (portret, figura, akt, životinja itd.).
  • Konstruirati, analizirati, argumentirati, kritizirati i prezentirati jednostavnu konceptualnu ilustraciju (mpr. portretu lika/figuri) slijedeći tekstualne reference i koristeći samostalno pronađene likovne reference.
Podijeli: Facebook Twitter