fbpx
Image for
Naslovnica

Komparativna anatomija

 • Predavanje 15
 • Vježbe 30
 • Samostalni rad 75
Ukupno 120

Naziv predmeta

Komparativna anatomija

Oznaka predmeta

22-07-566

Semestar

6

ECTS

4

Nastavnici i suradnici

Sadržaj i cilj

Cilj ovog modula je omogućiti studentima da nauče:
• kostur i mišićni sustav raznih životinjskih vrsta
• komplementarno znanje i uvid u sve ostale module gdje je anatomija bilo kojeg stvorenja prisutna u umjetničkim djelima koja se stvaraju

Ovaj modul uči studente razumjeti funkcioniranje anatomskog sustava i uspoređivati ​​pojedinačne kosti i mišiće među vrstama. Na taj način se produbljuje i istražuje opće znanje o anatomiji i razumijevanje funkcionalnosti anatomije kod svakog pojedinca na kreativno konceptualnoj razini. Napredno znanje anatomije visoko je cijenjeno ako nije potrebno u današnjoj CG industriji zbog prevladavajuće potrebe za stvaranjem vjerodostojnih CG stvorenja u raznim okruženjima (igre, film, TV, VR, AR, itd.) Ovaj modul odnosi se na program kao vitalna jezgra za razumijevanje 3D modeliranja u kreativnim industrijama.

Ovaj modul je važan za studente jer stjecanje naprednih komparativnih koncepata mehanike tijela pomaže studentima da steknu stručnost u kreativnoj figurativnoj umjetnosti, konceptualizaciji stvorenja i postizanju uvjerljivo precizne anatomije. Ovaj modul je kritičan za studente koji žele stvoriti bilo kakvu figurativnu kreaciju u svojim budućim karijerama fokusirajući se na znanje i vještine koje su vitalne u tom području. Znanje i vještine predstavljene u ovom modulu studentima pružaju jasnu metodologiju za pristup stvaranju uvjerljivih realističnih i imaginarnih bića s anatomskom točnošću. Kroz ovaj modul studenti će steći povjerenje u vlastite kreativne sposobnosti.

Literatura

Obvezna literatura:
1. Ellenberger W., Baum H., Dittrich H., Brown L.S. (1956) An Atlas of Animal Anatomy for Artists (Dover Anatomy for Artists), New York, Dover Publications

Preporučena literatura:
2. Muybridge E. (1957) Animals in Motion (Dover Anatomy for Artists), New York, Dover Publications
3. Whitlatch T. (2015) Science of Creature design - Understanding animal anatomy, New York, Design Studio Press

Preuzmi vodič za studente

Minimalni ishodi učenja

 • Izradite umjetnička djela za ilustraciju, kategorizaciju i klasifikaciju kostiju i mišića kao dijela sustava plastične anatomije različitih sisavaca.
 • Izradite umjetnička djela za ilustraciju, kategorizaciju i klasifikaciju zglobova kao dijela sustava plastične anatomije raznih sisavaca.
 • Izradite umjetnička djela za ilustraciju, kategorizaciju i klasifikaciju kostiju i mišića kao dijela sustava plastične anatomije raznih ptica i gmazova.
 • Izradite umjetnička djela za ilustraciju, kategorizaciju i klasifikaciju zglobova kao dijela sustava plastične anatomije raznih ptica i gmazova.

Željeni ishodi učenja

 • Procijeniti i obrazložiti pojedine dijelove kostiju i mišića sisavaca na likovnom djelu i način na koji su nastali.
 • Procijeniti i razraditi pojedine likovne odluke nastale u procesu stvaranja ilustracija različitih sisavaca.
 • Procijeniti i obrazložiti pojedine dijelove kostiju i mišića ptica i gmazova na likovnom djelu i način na koji su nastali.
 • Procijeniti i razraditi pojedine likovne odluke nastale u procesu stvaranja ilustracija raznih ptica i gmazova.
Podijeli: Facebook Twitter