Image for
Naslovnica

Komparativna anatomija

 • Predavanje 15
 • Vježbe 30
 • Samostalni rad 75
Ukupno 120

Naziv predmeta

Komparativna anatomija

Oznaka predmeta

22-07-566

Semestar

6

ECTS

4

Nastavnici i suradnici

Sadržaj i cilj

Cilj ovog modula je omogućiti studentima da:
• nauče kostur i mišićni sustav različitih životinjskih vrsta
• steknu komplementarno znanje i uvide važne za sve ostale module gdje je plastična anatomija humanoidnih bića prisutna u umjetničkim djelima

Ovaj modul podučava studente razumijevanju funkcioniranja anatomskog sustava i usporedbi pojedinih kostiju i mišića među vrstama. Na taj se način produbljuje i istražuje opće znanje anatomije i razumijevanje funkcionalnosti anatomije kod svakog pojedinca na kreativnoj konceptualnoj razini. Napredno poznavanje anatomije danas je izuzetno cijenjeno, ako ne i nužno u CG industriji zbog prevladavajuće potrebe za stvaranjem vjerodostojnih CG stvorenja u raznim okruženjima (igre, film, TV, VR, AR, itd.). Ovaj modul je okosnica programa i ključan je za razumijevanje 3D modeliranja u kreativnim industrijama.

Ovaj modul je važan za studente jer stjecanje naprednih komparativnih koncepata tjelesne mehanike pomaže da steknu stručnost u kreativnoj figurativnoj umjetnosti, konceptualizaciji likova, te postizanju vjerodostojne i točne anatomije. Modul je ključan za studente koji imaju za cilj stvoriti bilo kakve figurativne likove u svojoj budućoj karijeri jer se usredotočuje na znanje i vještine koje su vitalne u tom polju. Znanja i vještine stečene u ovom modulu pružaju studentima jasnu metodologiju kako da anatomskom točnošću pristupe stvaranju vjerodostojnih realističnih i imaginarnih bića. Kroz ovaj modul studenti će steći samopouzdanje u kreativne sposobnosti.

Literatura

Obvezna literatura:
1. Ellenberger W., Baum H., Dittrich H., Brown L.S. (1956) An Atlas of Animal Anatomy for Artists (Dover Anatomy for Artists), New York, Dover Publications

Preporučena literatura:
2. Muybridge E. (1957) Animals in Motion (Dover Anatomy for Artists), New York, Dover Publications
3. Whitlatch T. (2015) Science of Creature design - Understanding animal anatomy, New York, Design Studio Press

Preuzmi vodič za studente

Minimalni ishodi učenja

 • Stvarati umjetnička djela kako bi ilustrirali, kategorizirali i klasificirali kosti i mišiće kao dio sustava plastične anatomije raznih sisavaca.
 • Stvarati umjetnička djela kako bi ilustrirali, kategorizirali i klasificirali zglobove kao dio sustava plastične anatomije raznih sisavaca.
 • Stvarati umjetnička djela kako bi ilustrirali, kategorizirali i klasificirali kosti i mišiće kao dio sustava plastične anatomije raznih ptica i reptila.
 • Stvarati umjetnička djela kako bi ilustrirali, kategorizirali i klasificirali zglobove kao dio sustava plastične anatomije ptica i reptila.

Željeni ishodi učenja

 • Procijeniti i opravdati prikaz određenih dijelova kostiju i mišića sisavaca u umjetničkom djelu i način na koji su stvoreni.
 • Procijeniti i razraditi određene umjetničke odluke donesene tijekom procesa stvaranja ilustracija sisavaca prema kratkom tekstu.
 • Procijeniti i opravdati prikaz određenih dijelova kostiju i mišića ptica i reptila u umjetničkom djelu i način na koji su stvoreni.
 • Procijeniti i razraditi određene umjetničke odluke donesene tijekom procesa stvaranja ilustracija ptica i reptila prema kratkom tekstu.
Podijeli: Facebook Twitter