Image for
Naslovnica

Modeliranje organičkih formi

 • Predavanje 15
 • Vježbe 30
 • Samostalni rad 45
Ukupno 90

Naziv predmeta

Modeliranje organičkih formi

Oznaka predmeta

22-07-554

Semestar

3

ECTS

3

Nastavnici i suradnici

Sadržaj i cilj

Cilj ovog modula je omogućiti studentima da:
• nastave nadogradnju znanja i vještina kiparstva organskih oblika koji dalje razvijaju receptivne i perceptivne prakse
• promatraju nepravilnosti i odstupanja od sustava koji daje karakter formi i prenosi anatomsku građu

Ovaj modul je jedna od vitalnih komponenti programa koja poboljšava, ne samo receptivnu i perceptivnu praksu u cjelini, nego i pruža temelj studentima pri konceptualizaciji figurativnih likova i bića, i u kiparskom radu kao u CG industriji.

Studenti se kroz vježbe upoznaju s metodologijom sustavnog promatranja i percepcije apstrakcije umjetničke forme koju stvaraju i izražavaju u vlastitim kiparskim radovima. Vježbe su usredotočene (ali ne ograničavajući se) na stvaranje figurativnih portreta. Ovaj modul je okosnica programa i ključan je za razumijevanje 3D modeliranja u kreativnim industrijama.

Važno je da studenti pohađaju ovaj modul kako bi promatrali pravilnosti, mjerni sustav i omjer portreta, glave i poprsja. Također uče promatrati nepravilnosti i odstupanja od sustava koji daje karakter formi i anatomski izgrađenom prijenosu, kao i kako stvoriti visokokvalitetno prirodno poprsje.

Današnji industrijski standardi nalažu da su profesionalci dobro upućeni u figurativnu umjetnost, a ovaj modul pridonosi razvoju studenata na polju figurativnog kiparstva, kao i razvoju perceptivnih i konceptualnih figurativnih rješenja na profesionalnoj razini. Znanja i vještine predstavljene u ovom modulu poboljšavaju temeljni skup vještina, ali također pružaju specijaliziraniju stručnost u području figurativne umjetnosti, kiparstva, konceptualizacije likova/bića, itd.

Literatura

Obvezna literatura:
1. Faraut P., Faraut C. (2004) Portrait Sculpting: Anatomy and Expressions in Clay, New York, PCF Studios

Preporučena literatura:
1. Van der Keyl J., Cannon T.L. (2010) A Caricaturist's Handbook: How to Draw Caricatures and Master Exaggeration, Scotts Valley, California, Create Space Independent Publishing Platform
2. 3D Total Publishing (ed.) (2017) The Artist’s Guide to the Anatomy of the Human Head, Worcester, UK, 3D Total Publishing

Preuzmi vodič za studente

Minimalni ishodi učenja

 • Analizirati i organizirati organičku likovnu formu.
 • Povezati određene alate prema prikladnim likovnim formama i rješenjima.
 • Analizirati i usporediti receptivni ili perceptivni model (portret, bistu, glavu) s određenim kiparskim rješenjem s obzirom na njen karakter, formu i anatomsku građu.
 • Stvoriti vlastite biste prema raznim referencama i modelima s obzirom na njihov specifični karakter, formu i anatomsku građu.

Željeni ishodi učenja

 • Kreirati vlastito kiparsko rješenje u jednostavnim plohama na temelju analizirane organičke forme.
 • Planirati i procijeniti upotrebu određenih alata za dolazak do određenog kiparskog rješenja odnosno metodologije izrade djela.
 • Argumentirati i usporediti riješene biste spram receptivnog ili perceptivnog modela i drugih riješiti metodologiju kreacije biste i korektno rješenje organičke forme s obzirom na karakter, formu i anatomsku građu.
 • Argumentirati i valorizirati kako pojedina autorska bista rješava likovni problem s obzirom na karakter, formu i anatomsku građu i identificirati potencijalne alternative ili unaprjeđenja likovnog rješenja.
Podijeli: Facebook Twitter