fbpx
Image for
Naslovnica

Svjetlost i boja

 • Predavanje 15
 • Vježbe 30
 • Samostalni rad 75
Ukupno 120

Naziv predmeta

Svjetlost i boja

Oznaka predmeta

22-07-553

Semestar

3

ECTS

4

Nastavnici i suradnici

Sadržaj i cilj

Cilj ovog modula je omogućiti studentima da nauče:
• kako specifičnim svojstvima svjetlosti i boje pristupiti kao likovnim problemima za koje će tražiti odgovarajuća likovna rješenja u raznim medijima
• stvaranje konceptualnih umjetničkih rješenja za industriju 3D modeliranja

Ovaj modul podučava studente da proučavaju svojstva i vrste svjetlosti i boje, te umjetnička rješenja za probleme svjetlosti i boje. Nudi komplementarna znanja i uvide koji su dragocjeni za sve ostale module u kojima su problemi svjetlosti i boje prisutni u umjetničkim djelima. Širok spektar problema koji se tiču svjetla i boja obrađuje se u raznim umjetničkim tehnikama i tradicionalnim i digitalnim medijima. Ovaj modul je okosnica programa i ključan je za razumijevanje 3D modeliranja u kreativnim industrijama.

Studenti bi trebali iskoristiti ovaj modul kako bi se izložili širokom spektru iskustava u kojima se mogu susresti s problemima svjetlosti i boja, a koji su vitalni za njihov umjetnički razvoj. Ovaj modul izlaže studente, ne samo analizi i rekreaciji odnosa boja i svjetlosti u situacijama, nego i predstavlja metodologije stvaranja specifičnih svjetlosti i boja kao dio stvaranja konceptualnih umjetničkih rješenja koja doprinose razvoju kreativnosti studenata. Razvija znanja i vještine koje su dio umjetnikovih osnovnih vještina, posebno važnih za pojedince koji preferiraju figurativnu umjetnost, konceptualizaciju likova, ali i bilo kakve umjetničke probleme koji imaju veze sa svjetlošću ili bojom.

Literatura

Obvezna literatura:
1. Gurney J. (2010) Color and Light: A Guide for the Realist Painter, Kansas City, Missouri, Andrews McMeel Publishing

Preporučena literatura:
1. Wolfgang von Goethe J. (2016) Goethe's Theory of Colours (Illustrated Edition), Mineola, New York, Dover Publications

Preuzmi vodič za studente

Minimalni ishodi učenja

 • Stvoriti vlastita umjetnička rješenja u tonalnom i chiaroscuro sustavu slike koja pokazuju razumijevanje problema odnosa između svjetla i oblika.
 • Stvoriti vlastita umjetnička rješenja koja pokazuju razumijevanje uloge granica u umjetničkom djelu.
 • Stvoriti vlastita umjetnička rješenja u kolorističkom sustavu slika koja pokazuju razumijevanje problema boje (miješanje, svojstva, odnosi, percepcija itd.)
 • Stvoriti vlastita umjetnička rješenja u kojima je jasno vidljivo znanje i razumijevanje problema odnosa i raznih značajki svjetlosti, boje, oblika, obruba, površine, prostora i materijala.

Željeni ishodi učenja

 • Analizirati, prosuditi i argumentirati vlastita umjetnička rješenja problema razumijevanja odnosa između svjetla i oblika.
 • Analizirati, prosuditi i argumentirati vlastita umjetnička rješenja problema razumijevanja uloge granica u umjetničkom djelu.
 • Analizirati, prosuditi i argumentirati vlastita umjetnička rješenja problema razumijevanja boje (miješanje, svojstva, odnosi, percepcija itd.).
 • Kritički prosuđivati, vrednovati, argumentirati i uspoređivati ​​različita (svoja i tuđa) umjetnička rješenja problema koje rješavaju uzimajući u obzir ulogu i realizaciju svjetlosti i boje u umjetničkom djelu.
Podijeli: Facebook Twitter