fbpx
Image for
Naslovnica

Vizualno oblikovanje 1 - Grafičke strukture

 • Predavanje 15
 • Vježbe 45
 • Samostalni rad 90
Ukupno 150

Naziv predmeta

Vizualno oblikovanje 1 - Grafičke strukture

Oznaka predmeta

22-07-507

Semestar

1

ECTS

5

Nastavnici i suradnici

Sadržaj i cilj

Cilj ovog modula je omogućiti studentima da:
• steknu znanja o osnovnim elementima i principima vizualnog dizajna
• steknu skup određenih grafičkih/umjetničkih metoda i vještina potrebnih za proces vizualnog dizajna

Ovaj modul podučava studente za sljedeće module iz vizualnog dizajna, na način da će uz pomoć znanja stečenih u ovom modulu vještije i kvalitetnije obavljati buduće dizajnerske zadatke. U ovom modulu studenti će morati osmišljavati i stvarati apstraktne grafičke kompozicije te u tom smislu ovaj modul potiče i određeno kreativno razmišljanje. Modul čini vitalnu jezgru programa jer kombinira temeljna pravila dizajna, formu, strukturu i sastav.

Za studente je važno da polažu ovaj modul kako bi razumjeli osnovnu logiku procesa razmišljanja i kreiranja vizualnog dizajna, kao i da će ovaj modul doprinijeti cjelokupnom razvoju studenata da postanu profesionalni vizualni dizajneri, posebice grafički dizajneri. Studenti će steći samopouzdanje u razmišljanju, stvaranju i izvođenju daljnjih projektantskih zadataka i upoznati studente s osnovama vizualnog dizajna.

Literatura

Obvezna literatura:
1. Lupton, E. and Phillips J.C. (2015) Graphic Design - The New Basics. 2nd edn, New York, Princeton Architectural Press

Preporučena literatura:
1. Leborg, C. (2006) Visual Grammar, New York, Princeton Architectural Press
2. Hoffman, A. (2022) Graphic Design Manual: Principles and Practice, 6th edition, Zurich, Niggli Verlag
3. Wong, W. (1991) Principles of Two - Dimensional Design, Hoboken, Wiley

Dodatna literatura:
1. Samara T. (2014) Design Elements - A Graphic Style Manual. 2nd edn, Beverly, Rockport Publishers
2. Poulin R. (2018) Language of Graphic Design. revised, updated edition, Beverly, Rockport Publishers

Preuzmi vodič za studente

Minimalni ishodi učenja

 • Izraditi i dizajnirati točno određene zadatke koristeći osnovne obrasce, prema zadanim parametrima i primjerima.
 • Izraditi i pravilno i točno oblikovati konkretne zadatke uz korištenje prostora, prema zadanim parametrima i primjerima.
 • Izraditi i projektirati točno određene zadatke koristeći relacije između objekata, prema zadanim parametrima i primjerima.
 • Izraditi i dizajnirati točno određene zadatke koristeći kompozicijske strategije, prema zadanim parametrima i primjerima.

Željeni ishodi učenja

 • Procijeniti, usporediti i pravilno odabrati princip i način za pravilno i točno izrađivanje i osmišljavanje konkretnih zadatke koristeći osnovne obrasce, prema zadanim parametrima i primjerima.
 • Procijeniti, usporediti i pravilno odabrati princip i način za pravilnu i točnu izradu i osmišljavanje konkretnih zadataka uz korištenje prostora, prema zadanim parametrima i primjerima.
 • Procijeniti, usporediti i pravilno odabrati princip i metodu za pravilno i točno kreiranje i oblikovanje specifičnih zadataka korištenjem odnosa između objekata, prema zadanim parametrima i primjerima.
 • Procijeniti, usporediti i pravilno odabrati princip i metodu za pravilno i točno kreiranje i osmišljavanje konkretnih zadataka koristeći skladateljske strategije, prema zadanim parametrima i primjerima.
Podijeli: Facebook Twitter