fbpx
Image for Razvoj računalnih igara
Naslovnica
Stručni prijediplomski studij

Razvoj računalnih igara

 • Broj 1 sustav osiguranja kvalitete u Hrvatskoj
 • Kreiramo digitalnu budućnost u Hrvatskoj već 25 godine
 • Međunarodna razmjena s više od 100 institucija
 • Čak 96% bivših studenata zaposli se u roku od 3 mjeseca od diplomiranja


Industrija razvoja videoigara uključuje segmente kreiranja, razvoja, izdavanja i prodaju videoigara. Ova brzorastuća industrija, u kojoj je u 2022. godini uprihođeno čak 184,4 milijarde dolara, zapošljava različite vrste stručnjaka, uključujući programere, producente, dizajnere, pisce i mnoga druga kreativna zanimanja.

Algebrin stručni prijediplomski studij razvoja računalnih igara priprema vas za uspjeh upravo u toj industriju!

Program studija je osmišljen kako bi studentima pružio duboko razumijevanje razvoja videoigara kao neraskidive kombinacije programerskih znanja i vještina, dizajna i raznih umjetničkih smjerova. Suvremene videoigre  su visoko sofisticiran proizvod, a za njihovu izradu koriste se napredne tehnologije. Vjerujemo da je razvoj videoigara područje koje neprestano evoluira, stoga potičemo naše studente da ostanu u tijeku s najnovijim trendovima i tehnikama.

Kao student/ica na Algebri, imat ćeš pristup najsuvremenijoj tehnologiji i softveru koji se koriste u industriji razvoja videoigara. Također, učit ćeš od nastavnika s bogatim iskustvom u  realnom sektoru koji će ti pomoći u stjecanju vrijednih znanja i vještina rješavanjem realnih problema i izazova u kreiranju videoigara.

Ako te zanima stvaranje i osmišljavanje mehanika igre, digitalnih svjetova, likova i iskustava igre, onda si na pravom mjestu jer u Algebri vjerujemo u pružanje sveobuhvatnog obrazovanja koje uključuje teorijsko znanje i praktično iskustvo!

Ovaj smjer je savršen odabir ako voliš razmišljati izvan okvira i na kreativan i efikasan način pronalaziti rješenja kompleksnih problema. Algebrini studenti  imat će priliku raditi na zajedničkim projektima sa svojim kolegama i stvarati vlastite igre kao dio obrazovnog procesa te prezentirati svoje rezultate investitorima.

Pretvori svoju strast prema videoigrama u karijeru i upiši stručni prijediplomski studij razvoja računalnih igara!

Preuzmi vodič za studente

Što ćeš naučiti na studiju razvoja računalnih igara:


Naši nastavnici su stručnjaci iz industrije s dugogodišnjim iskustvom u razvoju videoigara.


Program je osmišljen s ciljem da bude praktičan i pruži studentima mnoštvo prilika za stvaranje igara i stjecanje praktičnog iskustva. Program je fleksibilan jer omogućuje studentima prilagođavanje obrazovanja svojim specifičnim interesima i karijernim ciljevima. Nudimo sveobuhvatno obrazovanje koje obuhvaća sve aspekte razvoja igara, uključujući programiranje, dizajn, umjetnost i produkciju.

Programiranje

Savladat ćeš alate i tehnike koji se koriste za razvoj videoigara, uključujući programske jezike poput C ++ i C# te rad u Unreal i Unity.

Matematika i fizika

Naučit ćeš kako stvarati i koristiti fiziku unutar videoigara, kao što je kretanja objekata u igri i slično.

Dizajn igara

Steći ćeš znanja kako kreirati i dizajnirati zanimljive svjetove igara, likove, priče i iskustvo igranja te kako ih implementirati u konkretnim igrama.

Umjetnost

Naučit ćeš osnove uloga, korištenja i kreacije audio i vizualne umjetnosti u videoigrama. Navedeno uključuje 3D modeliranje, izradu 2D koncepata, animaciju i vizualne efekte te audioprodukciju.

Produkcija

Savladat ćeš vještine upravljanja projektom razvoja videoigara od početka do kraja, uključujući planiranje, raspoređivanje zadataka i upravljanje timom.

Marketing i poslovanje

: Usvojit ćeš specifičnosti marketinških aktivnosti za videoigre i osnove poslovanja kako bi mogao/la pokrenuti vlastiti tim.

Kreiranje dokumentacije

Naučit ćeš izraditi punu projektnu dokumentaciju i dati oblik kreativnoj ideji koja se kroz dokumentaciju može pretočiti u konkretan projekt.

Osmisliti projekt

Razvit ćeš vještine kako pretočiti apstraktne i kreativne ideje u konkretnu izvedbenu formu koja će omogućiti projektnu izvedbu.

Efikasno raditi u timu

Kreiranje videoigara je iznimno multidisciplinaran posao koji zahtjeva najrazličitija znanja i vještine različitih članova tima. Tijekom studija dodatno ćeš razvijati svoje komunikacijske i koordinacijske vještina u svrhu efektivnog protoka informacija i kvalitetnog timskog rada između članova s drugačijih područja rada, ali i drukčijim načinima razmišljanja i karakterima.

Neki od poslova za koje te pripremamo

 • Programer videoigara
  Tvoja uloga developera podrazumijevat će široki spektar programerskih i tehnoloških aktivnosti u ulozi kreiranja videoigara.
 • Dizajner videoigara
  Kao dizajner videoigara bit ćeš zadužen za kreaciju i osmišljavanje koncepta igre, idejnu implementaciju kroz mehanike igranja te naraciju. Također, dizajner videoigre glavni je i odgovorni faktor u kreiranju dokumentacije za videoigre.
 • Producent videoigara
  Tvoja uloga uključivat će organizaciju i efikasno vođenje projekta i članova tima te koordinaciju s vanjskim faktorima kao što su vlasnici tvrtki ili izdavači. Potrebna znanja podrazumijevaju poznavanje raznih tehnologija, procesa rada i budžetiranja.
 • Tester videoigara (Quality assurance)
  Kao tester videoigara testirat ćeš sve aspekte kreirane videoigre i pronalaziti neplanirane problem ili greške nastale u fazi produkcije. O tebi ovisi hoće li krajnji rezultat biti ispravan i ugodan za igru.
 • Pisac videoigara
  Poznavajući sve aspekte kreiranja videoigre, uloga pisca je biti inovativan u kreaciji zanimljivih priča i likova koji će obogatiti igru ili idejama olakšati kreaciju ostatku tima.
 • Dizajner razina (Levele designer)
  Kao dizajner razina slagat ćeš svijet igre i njegove izazove te biti ključna osoba u stvaranju kvalitetnog i zabavnog iskustva igranja!

Primjer kolegija

Matematičke osnove računalnih igara

U okviru ovog modula, studenti stječu znanja iz matematičkih koncepata i tehnika koje se primjenjuju u razvoju računalnih igara: u prvom redu linearne algebre, vektorskih prostora i njihove upotrebe u vizualizaciji (geometriji) ravnine i prostora. Naglasak je stavljen na primjenu u kontekstu računalnih igara, za razliku od uobičajenog teoretskog pristupa koji ne cilja neko određeno područje primjene. Modulom se stječu osnovne matematičke vještine u navedenim područjima, do razine potrebne za upotrebu u izradi računalnih igara - u dijelu koji se odnosi na vizualizaciju, te primjenu linearne algebre i geometrije ravnine i prostora.

Saznaj više

Saznajte sve o programu

Preuzmite brošuru i otkrijte svoj svijet u kojem ćete ostvariti svoj potencijal. Otkrijte sve o studijskom programu, našim studentima i svemu što trebate znati.

 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Imaš pitanja? Mi imamo odgovore!

Studenti Visokog učilišta Algebra danas rade u najboljim domaćim tvrtkama poput Ericssona Nikole Tesle, Spana, Infinuma, Pet minuta, Rimac Automobila Hrvatskog Telekoma, Vipneta, Infobipa i brojnih drugih, ali i u vodećim globalnim liderima kao što su Google, Amazon, Microsoft, Intel, IBM i Dell.

Visoko učilište Algebra spremno je stipendirati izvrsne redovne studente na stručnom prijediplomskom studiju s ukupnim iznosom trogodišnje školarine (100% stipendija) čime bi student ostvario potpuno besplatno studiranje! Ova stipendija dostupna je za sve vrhunske pristupnike koji su ove godine ostvarili više od 900 bodova na ispitima državne mature (ne uključuje bodove dobivene na motivacijskom razgovoru).

Ovim programom Visoko učilište Algebra želi umanjiti utjecaj komercijalnih uvjeta studiranja na mogućnost upisa nadarenim studentima te pružiti na taj način vrhunske uvjete studiranja računarstva i digitalnog marketinga onima koji su u studij spremni uložiti ozbiljan rad i zalaganje, a imaju opravdana financijska ograničenja. Prijava za financijsku potporu neovisna je o prijavi za stipendiju iz bilo kojeg programa i dostupna je se samo za studente koji se upisuju u prvu godinu prijediplomskog ili diplomskog studija. Financijska potpora dodjeljuje se za prvu godinu studija isključivo temeljem stvarne potrebe a njen nastavak na ostalim godinama studija ovisiti će o ukupnom zalaganju studenta za vrijeme studiranja.

Ukoliko ste završili srednju strukovnu školu (svjedodžba o završnome radu) ili srednjoškolsko obrazovanje završili prije 2010. godine („stara“ matura) ili srednje obrazovanje završili izvan Republike Hrvatske u mogućnosti ste upisati studij na Visokom učilištu Algebra putem polaganja prijemnog ispita iz matematike i engleskog jezika u proljetnom, ljetnom ili jesenskom upisnom roku.

Visoko učilište Algebra spremno je stipendirati redovne studente, dobitnike međunarodnih ili državnih nagrada iz informatike ili matematike odnosno studente s izvrsnim rezultatima na prijemnom ispitu ili na ispitima državne mature te studente koji su ostvarili druge zapažene rezultate za vrijeme svog srednjoškolskog obrazovanja. Također, ove su stipendije dostupne i za izvanredne studente koji dokažu postojanje izvrsnih rezultata u prethodnom obrazovanju ili u radu, a koji su relevantni za područje studija.

DA. Naši redovni studenti imaju potpuno jednaka prava kao i studenti na bilo kojem državnom studiju. Dakle možeš računati na X-icu, subvencioniranu prehranu, subvencioniran smještaj u studentskom domu, mogućnost dobivanja državne stipendije ili pogodnosti u prijevozu ZET-om. Također tu je i zdravstvena zaštita studenata, rad preko studentskog centra i niz drugih pogodnosti koje imaju redovni studenti u Hrvatskoj.

Podijeli: Facebook Twitter