Studij

Sistemsko inženjerstvo

 • Broj 1 stručni studij u Hrvatskoj
 • Već 20 godina stvaramo digitalnu budućnost u Hrvatskoj
 • Međunarodna razmjena sa preko 100 sveučilišta
 • Diploma kojoj poslodavci vjeruju

Sistemski inženjeri su druga najtraženija skupina IT stručnjaka u Hrvatskoj. Ako se odlučiš za ovu karijeru, očekuje te multidisciplinarni posao koji svakodnevno donosi nove, zanimljive izazove.

Savršen izbor ako voliš razmišljati izvan zadanih okvira, nalaziti rješenja kompleksnih problema i stvarati red iz kaosa (a ponekad i kaos iz reda).

Kad ti uručimo zasluženu diplomu, znat ćeš sve o projektiranju i održavanju računalnih sustava i složenih računalnih mreža. Postat ćeš stručnjak računalne sigurnosti, naučiti sve o metodama optimizacije te upravljanju i kontroli rizika.

Preuzmi vodič za studente

Preuzmi brošuru

Traženo zanimanje

Znaš li da su sistemski inženjeri već desetak godina druga najtraženija skupina među svim IT profesionalcima koji se zapošljavaju u Republici Hrvatskoj? Izaberi zanimljivu i dinamičnu karijeru za kojom će potražnja rasti i u budućnosti.

Brojne pogodnosti

Za vrijeme studija imat ćeš priliku naučiti i položiti svjetski priznate certifikate, a dobit ćeš i Dreamspark Premium pretplatu na preko 160 Microsoftovih proizvoda.

Planiraj unaprijed

Naši partneri poslodavci stalno traže talentirane studente. Tu smo da te povežemo s njima i pokrenemo tvoju karijeru već za vrijeme studija. Centar karijera ima odgovore na sva pitanja.

Jamstvo kvalitete

Algebra je najbolje ocijenjen stručni studij u Hrvatskoj. Ne pristaj na kompromis kada je tvoja budućnost u pitanju!

Što ćeš naučiti na studiju sistemskog inženjerstva

Na trogodišnjem preddiplomskom studiju sistemskog inženjerstva prenijet ćemo ti znanja i vještine koje te pripremaju za karijeru bilo u Hrvatskoj ili u inozemstvu. Da ti pokažemo o čemu se radi, naveli smo neke od njih:

Studijski program je osmišljen prema preporukama sa europske SOCRATES mreže i zadovoljava kriterije relevantnih akreditacijskih agencija (npr. ABET i ASIIN) za tehničke studije.

Nastavni plan
Poznavanje temeljnih koncepata računarstva

Upoznat ćeš temeljne koncepte, strukturu i principe rada procesora, računalnih sustava i računalnih mreža te njihovih komponenti.

Administriranje operacijskih sustava

Naučit ćeš funkcije i zadatke potrebne za upravljanje operativnim sustavom (Microsoft, Linux), lokalno i udaljeno. Znat ćeš upravljati osnovnim mrežnim postavkama i pridružiti računalo domeni ili radnoj grupi.

Napredne računalne mreže

Usavršit ćeš se u implementaciji tehnologija potrebnih za rad LAN i WAN mreža. Ovladat ćeš protokolima RIP, EIGRP, OSPF i VLAN tehnologijom. Znat ćeš izabrati i postaviti ispravne tehnologije u srednje velika poslovna okruženja.

Administriranje baza podataka

Dizajn baza podataka je jedan od najvažnijih aspekata programiranja i temelj o kojem ovisi izgradnja bilo kojeg sustava za spremanje podataka. Naučit ćeš sve o postavljanju,
održavanju i zaštiti baza podataka.

Arhitektura operacijskih sustava

Saznat ćeš kako su izgrađeni sustavi Windows, Linux i MacOS. Naučit ćeš sve o procesima, nitima, tehnikama sinkronizacije i osnovama programiranja operativnih sustava te implementaciji i tehnici njihovog dizajna.

Poslovni informacijski sustavi

Istražit ćeš kako rade i kako se implementiraju ERP, CMS, CRM i sustavi potpore poslovnom odlučivanju.

Komunikacijski sustavi

Upoznat ćeš se sa sustavima i kolaborativnim rješenjima u modernom poslovanju (mail poslužitelji, IP telefonija, kolaboracijski sustavi…)

Zaštita i sigurnost informacijskih sustava

Naučit ćeš kako projektirati, implementirati, održavati i primijeniti sigurnosne mjere i kontrolu pristupa podacima i informacijskim sustavima.

Prilagodljivost

Usvojit ćeš način razmišljanja uz koji ćeš se lako prilagoditi svakoj situaciji. Budi spreman na zahtjeve digitaliziranog svijeta.

Složeno višekorisničko okruženje

Naučit ćeš sve, od projektiranja preko implementacije do održavanja i primjene poslužiteljskih i klijentskih operativnih sustava na platformama MS Windows i Linux / Unix, korištenjem stvarne ili virtualizirane infrastrukture i računarstva u oblaku (engl. Cloud Computing).

Organizacija i upravljanje poduzećem

Naučit ćeš kako moderna poduzeća funkcioniraju u digitalnoj ekonomiji i kako upravljati timovima i poslovanjem uz primjenu specifičnih tehnika poslovnog odlučivanja.

Vođenje projekata

Otkrit ćeš ispravne metode upravljanja timom i organizacijom projekta od početne ideje do izvedbe, uz naglasak na učinkovitom pristupu resursima i sustavnom izvještavanju.

Standardi COBIT, MOF, ITIL

Upoznat ćeš izgradnju, planiranje i upravljanje IT sustavima u skladu s modernom metodologijom i protokolima.

Suradnja s vodećim tvrtkama potpuno je dvosmjerna. Ona s jedne strane omogućuje našim studentima priliku zapošljavanja u nekoj od tih kompanija, dok s druge strane te kompanije školuju svoje stručnjake na nekom od naših studija.

Poslodavci partneri

24 SATA Agencija za mobilnost i programere EU Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Agrokor
Akd Amazon APIS IT APO
Atlantic Autocesta Azvo BCC
BILLA Canon Carina Cateia
Combis CROTEAM CROZ Daikin
Dalekovod DELL Drap Ericsson
ERSTE Google GREY Hanfa
Herbalife HiPP HP HPA
HT HZZHM IBM IMAGO
in2DATA INFINUM infobip INFODOM
infosistem Karlovačka pivovara KINGICT KONČAR
KVAKA 25 LIDL McAfee McCANN
Mercedes Microsoft mobendo MSTART
Nacionalni centar Nike PBZ Perpetuum
Plinacro PLIVA RETEL Rimac
s&t SIEMENS Span Supranet
Svijet medija Tekstil promet VIVERA VALAMAR
VMWARE ZET

Neki od poslova za koje te pripremamo

 • Upravitelj sigurnosti informacijskih sustava
  Preuzmi brigu za čitav sustav sigurnosti. Isplaniraj ga, postavi i brini se za njegovo održavanje.
 • Izrada poslovnih informacijskih sustava
  Kvalitetni informacijski sustavi mogu značajno povećati učinkovitost tvrtke, a za njihovu su izradu nužni sistemski inženjeri.
 • Razvoj i upravljanje informacijskim sustavom
  Savršen posao za sve koji vole rješavati probleme u dinamičnom okružju. Nadgledat ćeš instalaciju i djelovanje kompleksnih sustava, i sudjelovati u strateškom planiranju i kontroli kvalitete.
 • Vođenje IT projekta
  Stručnjaci s potpunim poznavanjem metodologije bitan su čimbenik u vođenju bilo kojeg projekta u informacijskim tehnologijama.

Primjer kolegija

Virtualizacija IT infrastrukture

Postupak kojim stvaramo virtualnu inačicu nečega fizičkog, bilo da se radi o hardverskoj platformi, mrežnim resursima ili skladištenju podataka. Na kolegiju ćemo saznati koje su sve virtualizacijske tehnologije dostupne na tržištu i uspoređivati njihove prednosti i mane. Naučit ćeš kako izabrati najučinkovitije virtualizacijsko rješenje za bilo koji problem. Bavit ćemo se i udaljenom administracijom, postavkama virtualnih mašina i SCVMM-om.

Saznaj više

Naši studenti

Šime Zagorac

Šime je završio smjer sistemskog inženjerstva i sada radi za Norwegian Cruise Line u Norveškoj.

Danijel Studen

Daniel radi kao sistemski inženjer u Amazon Data Services u Irskoj.

Roland Lipošinović

Nakon završenog sistemskog smjera na Algebri, Roland je našao svoje mjesto u Hakomu, kao viši stučnjak za informacijsku tehnologiju.

Imaš pitanja? Mi imamo odgovore!

Studenti Visokog učilišta Algebra danas rade u najboljim domaćim tvrtkama poput Ericssona Nikole Tesle, Spana, Infinuma, Pet minuta, Rimac Automobila Hrvatskog Telekoma, Vipneta, Infobipa i brojnih drugih, ali i u vodećim globalnim liderima kao što su Google, Amazon, Microsoft, Intel, IBM i Dell.

Visoko učilište Algebra spremno je stipendirati izvrsne redovne studente na preddiplomskom studiju s ukupnim iznosom trogodišnje školarine (100% stipendija) čime bi student ostvario potpuno besplatno studiranje! Ova stipendija dostupna je za sve vrhunske pristupnike koji su ove godine ostvarili više od 900 bodova na ispitima državne mature (ne uključuje bodove dobivene na motivacijskom razgovoru).

Ovim programom Visoko učilište Algebra želi umanjiti utjecaj komercijalnih uvjeta studiranja na mogućnost upisa nadarenim studentima te pružiti na taj način vrhunske uvjete studiranja računarstva i digitalnog marketinga onima koji su u studij spremni uložiti ozbiljan rad i zalaganje, a imaju opravdana financijska ograničenja. Prijava za financijsku potporu neovisna je o prijavi za stipendiju iz bilo kojeg programa i dostupna je se samo za studente koji se upisuju u prvu godinu preddiplomskog ili diplomskog studija. Financijska potpora dodjeljuje se za prvu godinu studija isključivo temeljem stvarne potrebe a njen nastavak na ostalim godinama studija ovisiti će o ukupnom zalaganju studenta za vrijeme studiranja.

Ukoliko ste završili srednju strukovnu školu (svjedodžba o završnome radu) ili srednjoškolsko obrazovanje završili prije 2010. godine („stara“ matura) ili srednje obrazovanje završili izvan Republike Hrvatske u mogućnosti ste upisati studij na Visokom učilištu Algebra putem polaganja prijemnog ispita iz matematike i engleskog jezika u proljetnom, ljetnom ili jesenskom upisnom roku.

Visoko učilište Algebra spremno je stipendirati redovne studente, dobitnike međunarodnih ili državnih nagrada iz informatike ili matematike odnosno studente s izvrsnim rezultatima na prijemnom ispitu ili na ispitima državne mature te studente koji su ostvarili druge zapažene rezultate za vrijeme svog srednjoškolskog obrazovanja. Također, ove su stipendije dostupne i za izvanredne studente koji dokažu postojanje izvrsnih rezultata u prethodnom obrazovanju ili u radu, a koji su relevantni za područje studija.

DA. Naši redovni studenti imaju potpuno jednaka prava kao i studenti na bilo kojem državnom studiju. Dakle možeš računati na X-icu, subvencioniranu prehranu, subvencioniran smještaj u studentskom domu, mogućnost dobivanja državne stipendije ili pogodnosti u prijevozu ZET-om. Također tu je i zdravstvena zaštita studenata, rad preko studentskog centra i niz drugih pogodnosti koje imaju redovni studenti u Hrvatskoj.

BUDI IZVRSTAN U ONOM ŠTO VOLIŠ. ZAISKRI.

Prijavi se

Zašto je Algebra siguran izbor za tvoju budućnost?

Vjetar u
leđa

Kod nas ćeš naučiti sve o informacijskim tehnologijama, području za kojim potražnja stalno raste. Vjerujemo da ćemo ti tako osigurati podlogu za osobni razvoj i učiniti te metom poslodavaca.

Moderna metodologija

Odbijamo stajati na mjestu u svijetu koji se sve brže i brže mijenja. Jako pazimo da svaki studijski program bude u skladu s modernim trendovima i ide u korak s vremenom.

Kvaliteta bez premca

Ponosni smo na brojna priznanja i status najboljeg stručnog studija u Hrvatskoj. Iz godine u godinu se trudimo opravdati ukazano povjerenje, jer znamo da tvoja budućnost ovisi o tome. Zato svoju zadaću ne shvaćamo olako.

Newsletter

Želiš biti u toku sa svim novostima vezanim uz fakultet? Prijavi se na naš newsletter.