Studij

Sistemsko inženjerstvo

Računalne mreže 2

 • Predavanje 30
 • Vježbe 30
 • Samostalni rad 120
Ukupno 180

Naziv predmeta

Računalne mreže 2

Oznaka predmeta

11013

Semestar

2

ECTS

6

Nastavnici i suradnici

Cilj

Osposobiti studente za implementaciju tehnologija potrebnih za funkcioniranje LAN i WAN mreža srednje velikih poslovnih okruženja.

Sadržaj

Kolegij primarno obrađuje tehnologije usmjeravanja i preklapanja uz osnove IPv6 protokola i primjene multicast komunikacije u mreži. Usmjernički protokoli koji se uče na kolegiju su RIP, EIGRP i OSPF. Tehnologije vezane za preklapanje koje su pokrivene kolegijem su VLAN-ovi, InterVLAN usmjeravanje, STP i VTP protokoli. Nakon uspješno položenog kolegija studenti će moći odabrati i implementirati obrađene tehnologije u mreži srednje velikih poslovnih okruženja.

Obvezna literatura

Priručnik - Računalne mreže II, Visoka škola za primijenjeno računarstvo, Zlatko Kunštek, Zagreb, 2010.

Preporučena literatura

CCNA Exploration: Routing Protocols and Concepts, CCNA Exploration Companion Guide
CCNA Exploration: LAN Switching and Wireless, CCNA Exploration Companion Guide
Larry L. Computer Networks: A Systems Approach, Fourth Edition (The Morgan Kaufmann Series in Networking), Elsevier, 2007
Natalia Olifer and Victor Olifer: Computer Networks: Principles, Technologies and Protocols for Network Design, Wiley, 2006

Minimalni ishodi učenja

 • Koristeći praktični primjer dokazati ulogu mrežnih uređaja, njihovih operacijskih sustava, podržanih tehnologija i funkcionalnosti u računalnim mrežama.
 • Koristeći praktični primjer dokazati benefite primjene pojedinog usmjerničkog protokola.
 • Koristeći praktični primjer dokazati benefite primjene pojedinih L2 tehnologija.
 • Na praktičnom primjeru dokazati opravdanost primjene IPv6 protokola u mreži.

Željeni ishodi učenja

 • Razlikovati ulogu različitih mrežnih uređaja, njihovih operacijskih sustava, podržanih tehnologija i funkcionalnosti u računalnim mrežama.
 • Kritički usporediti usmjerničke protokole s obzirom na željeni rezultat njihove implementacije u zadanoj računalnoj mreži.
 • Opravdati odabir pojedinih L2 tehnologija s obzirom na željeni rezultat njihove zajedničke implementacije u zadanoj računalnoj mreži.
 • Kritički usporediti IPv4 i IPV6 protokol u kontekstu modernih računalnih mreža.

BUDI IZVRSTAN U ONOM ŠTO VOLIŠ. ZAISKRI.

Prijavi se

Zašto je Algebra siguran izbor za tvoju budućnost?

Vjetar u
leđa

Kod nas ćeš naučiti sve o informacijskim tehnologijama, području za kojim potražnja stalno raste. Vjerujemo da ćemo ti tako osigurati podlogu za osobni razvoj i učiniti te metom poslodavaca.

Moderna metodologija

Odbijamo stajati na mjestu u svijetu koji se sve brže i brže mijenja. Jako pazimo da svaki studijski program bude u skladu s modernim trendovima i ide u korak s vremenom.

Kvaliteta bez premca

Ponosni smo na brojna priznanja i status najboljeg stručnog studija u Hrvatskoj. Iz godine u godinu se trudimo opravdati ukazano povjerenje, jer znamo da tvoja budućnost ovisi o tome. Zato svoju zadaću ne shvaćamo olako.

Newsletter

Želiš biti u toku sa svim novostima vezanim uz fakultet? Prijavi se na naš newsletter.