Studij

Sistemsko inženjerstvo

Virtualizacija IT infrastrukture 1

 • Predavanje 30
 • Vježbe 30
 • Samostalni rad 90
Ukupno 150

Naziv predmeta

Virtualizacija IT infrastrukture 1

Oznaka predmeta

11048

Semestar

4

ECTS

5

Nastavnici i suradnici

Cilj

Studenti će naučiti koje su sve virtualizacijeske tehnologije dostupne na tržištu. Kakve su razlike među proizvođačima i koje su komparativne prednosti jednih nad drugima. Isto tako, naučiti će kako pravilno izabrati najoptimalnije i najefikasnije virtualizacijsko rješenje za zadani problem. Vodeći se načelima efikasnosti i cjenovne prihvatljivosti, studenti će naučiti koja rješenja daju optimalan rezultat, kako ih po potrebi proširiti te kako najjednostavnije konsolidirati postojeću infrastrukturu.

Sadržaj

Općenito o virtualizaciji, Implementacija i upravljanje Microsoft Windows Server Hyper-V ulogom, Hyper-V postavke i virtualne mreže, Udaljena administracija, Kreiranje virtualnih diskova i računala, Postavke virtualnih mašina, shapshots i visoka dostupnost, Migracija računala u Hyper-V, Uvod u SCVMM, Upravljanje checkpoint postavkama i spremištima virtualnih mašina i predložaka, PowerShell i povrat izgubljenih podataka, Hyper-V cloud,

Obvezna literatura

1. Priručnik – Virtualizacija IT infrastrukture, mag. oec. Marin Franković, Aleksandar Zlatović, Zagreb 2014

Preporučena literatura

Microsoft Virtualization: Master Microsoft Server, Desktop, Application, and Presentation Virtualization , Thomas Olzak, James Sabovik, Jason Boomer, Robert M Keefer
Mastering Hyper-V Deployment, Aidan Finn

Minimalni ishodi učenja

 • Objasniti proces evaluacije okoline za virtualizaciju i konfiguracije virtualizacijske uloge u okolini baziranoj na Microsoft Server operacijskim sustavima. Objasniti virtualne mreže i virtualni preklopnik.
 • Objasniti procese migracije i replikacije virtualnih mašina.
 • Objasniti model upravljanja virtualiziranom okolinom korištenjem Microsoft Server operacijskih sustava i aplikacije System Center Virtual Machine Manager, te procese upravljanja virtualnim mrežama i prostorom za pohranu.
 • Objasniti koncept upravljanja listom objekata u bazi System Center Virtual Machine Managera.
 • Objasniti model upravljanja cloud infrastrukturom u Microsoft okolinama korištenjem System Center Virtual Machine Managera, te model zaštite i nadzora infrastrukture.

Željeni ishodi učenja

 • Napraviti evaluaciju okoline za virtualizaciju i konfiguraciju virtualizacijske uloge u okolini baziranoj na Microsoft Server operacijskim sustavima. Konfigurirati virtualne mreže i postavke virtualnog preklopnika.
 • Konfigurirati migraciju i replikaciju virtualnih mašina.
 • Instalirati i podesiti System Center Virtual Machine Manager i centralizirano podesiti virtualne mreže i prostor za pohranu.
 • Implementirati zadani način upravljanja listom objekata u bazi System Center Virtual Machine Managera.
 • Implementirati cloud infrastrukturu u Microsoft okolinama korištenjem System Center Virtual Machine Managera. Konfigurirati nadzor infrastrukture.

BUDI IZVRSTAN U ONOM ŠTO VOLIŠ. ZAISKRI.

Prijavi se

Zašto je Algebra siguran izbor za tvoju budućnost?

Vjetar u
leđa

Kod nas ćeš naučiti sve o informacijskim tehnologijama, području za kojim potražnja stalno raste. Vjerujemo da ćemo ti tako osigurati podlogu za osobni razvoj i učiniti te metom poslodavaca.

Moderna metodologija

Odbijamo stajati na mjestu u svijetu koji se sve brže i brže mijenja. Jako pazimo da svaki studijski program bude u skladu s modernim trendovima i ide u korak s vremenom.

Kvaliteta bez premca

Ponosni smo na brojna priznanja i status najboljeg stručnog studija u Hrvatskoj. Iz godine u godinu se trudimo opravdati ukazano povjerenje, jer znamo da tvoja budućnost ovisi o tome. Zato svoju zadaću ne shvaćamo olako.

Newsletter

Želiš biti u toku sa svim novostima vezanim uz fakultet? Prijavi se na naš newsletter.