Studij

Sistemsko inženjerstvo

Virtualizacija IT infrastrukture

 • Predavanje 15
 • Vježbe 30
 • Samostalni rad 75
Ukupno 120

Naziv predmeta

Virtualizacija IT infrastrukture

Oznaka predmeta

11-11048

Semestar

6

ECTS

4

Nastavnici i suradnici

Cilj

Studenti će naučiti koje su sve virtualizacijeske tehnologije dostupne na tržištu. Kakve su razlike među proizvođačima i koje su komparativne prednosti jednih nad drugima. Isto tako, naučiti će kako pravilno izabrati najoptimalnije i najefikasnije virtualizacijsko rješenje za zadani problem. Vodeći se načelima efikasnosti i cjenovne prihvatljivosti, studenti će naučiti koja rješenja daju optimalan rezultat, kako ih po potrebi proširiti te kako najjednostavnije konsolidirati postojeću infrastrukturu.

Sadržaj

Općenito o virtualizaciji, Implementacija i upravljanje Microsoft Windows Server Hyper-V ulogom, Hyper-V postavke i virtualne mreže, Udaljena administracija, Kreiranje virtualnih diskova i računala, Postavke virtualnih mašina, shapshots i visoka dostupnost, Migracija računala u Hyper-V, Uvod u SCVMM, Upravljanje checkpoint postavkama i spremištima virtualnih mašina i predložaka, PowerShell i povrat izgubljenih podataka, Hyper-V cloud, Uvod u VMware virtualizaciju, ESXi server,vCenter Server,upravljanje resursima

Obvezna literatura

1. Priručnik – Virtualizacija IT infrastrukture, mag. oec. Marin Franković, Aleksandar Zlatović, Zagreb 2014

Preporučena literatura

Microsoft Virtualization: Master Microsoft Server, Desktop, Application, and Presentation Virtualization , Thomas Olzak, James Sabovik, Jason Boomer, Robert M Keefer
Mastering VMware vSphere 5, Scott Lowe
Mastering Hyper-V Deployment, Aidan Finn
VMware vSphere For Dummies (For Dummies (Computer/Tech)), Daniel Mitchell
VMware for ESXi: Planning, Implementation, and Security, Dave Mishchenko

Minimalni ishodi učenja

 • Objasniti osnovne pojmove vezane uz virtualizaciju, cloud computing i dostupne funkcionalnosti.
 • Definirati osnovne pojmove vezane uz Hyper-V, kreirati virtualna računala, diskove i mreže.
 • Definirati osnove funkcije System Center proizvoda, posebno VMM poslužitelja i načine kreiranja resursa za virtualna računala i okolinu te upravljanje istima.
 • Definirati osnovne pojmove vezane uz KVM i XEN, kreirati KVM virtualna računala, diskove i mreže.
 • Definirati osnovne funkcije ESXi poslužitelja, kreirati virtualna računala, diskove i mrežnu infrastrukturu.
 • Definirati osnove funkcije vCenter Server proizvoda, načine kreiranja resursa za virtualna računala i okolinu te upravljanje istima.

Željeni ishodi učenja

 • Odabrati ispravan model virtualne okoline i resursa u oblaku za dani problem.
 • Ispravno konfigurirati virtualna računala, virtualne diskove i mreže u skladu s najboljim preporukama proizvođaća i zahtjevima korisnika.
 • Ispravno konfigurirati virtualnu okolinu pomoću naprednih VMM funkcionalnosti prema zadanim zahtjevima korisnika i koristeći najbolje preporuke proizvođača softvera i aplikacija.
 • Ispravno konfigurirati virtualna računala, virtualne diskove i mreže u skladu s najboljim preporukama.
 • Ispravno konfigurirati virtualna računala, virtualne diskove i mreže u skladu s najboljim preporukama proizvođača i zahtjevima korisnika.
 • Ispravno konfigurirati virtualnu okolinu pomoću vCenter Servera i prema zadanim zahtjevima korisnika i koristeći najbolje preporuke proizvođača softvera i aplikacija.

BUDI IZVRSTAN U ONOM ŠTO VOLIŠ. ZAISKRI.

Prijavi se

Zašto je Algebra siguran izbor za tvoju budućnost?

Vjetar u
leđa

Kod nas ćeš naučiti sve o informacijskim tehnologijama, području za kojim potražnja stalno raste. Vjerujemo da ćemo ti tako osigurati podlogu za osobni razvoj i učiniti te metom poslodavaca.

Moderna metodologija

Odbijamo stajati na mjestu u svijetu koji se sve brže i brže mijenja. Jako pazimo da svaki studijski program bude u skladu s modernim trendovima i ide u korak s vremenom.

Kvaliteta bez premca

Ponosni smo na brojna priznanja i status najboljeg stručnog studija u Hrvatskoj. Iz godine u godinu se trudimo opravdati ukazano povjerenje, jer znamo da tvoja budućnost ovisi o tome. Zato svoju zadaću ne shvaćamo olako.

Newsletter

Želiš biti u toku sa svim novostima vezanim uz fakultet? Prijavi se na naš newsletter.