Image for U Algebri održana finalna natjecanja Hrvatske informatičke olimpijade i juniorske olimpijade
Naslovnica

U Algebri održana finalna natjecanja Hrvatske informatičke olimpijade i juniorske olimpijade

Na Visokom učilištu Algebra su tijekom prošlog vikenda održana finalna natjecanja u sklopu ovogodišnje 24. Hrvatske informatičke olimpijade te 7. Juniorske hrvatske informatičke olimpijade u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara i uz organizacijsku te pokroviteljsku podršku Algebre. Učenici osnovnih i srednjih škola natjecali su se, nakon brojnih izlučnih natjecanja, u konkurenciji najboljih iz cijele države.

Hrvatska informatička olimpijada najjače je i najznačajnije godišnje natjecanje u programiranju za učenike srednjih škola Republike Hrvatske na kojem je sudjelovalo 25 najboljih mladih informatičara. Tijekom pet sati samog natjecanja borili su se za odličja i vrijedne nagrade, te za plasman na Izborne pripreme i priliku da se izbore za mjesto u hrvatskoj informatičkoj reprezentaciji koja će nastupiti na međunarodnim informatičkim natjecanjima u kolovozu i rujnu ove godine.

Na natjecanju srednjoškolaca (24. Hrvatska informatička olimpijada) najviše je bodova ostvario Josip Klepec, na drugom je mjestu Dominik Fistrić, a treći je Leonard Inkret. Svi nagrađeni su učenici XV. Gimnazije, a dvoje učenika iz iste gimnazije, Paula Vidas i Luka Jovanović, zauzeli su 4. mjesto sa svega jednim bodom manje od trećeplasiranog.

"Hrvatski savez informatičara od 1995. godine organizira Hrvatsku informatičku olimpijadu na kojoj nastupaju najbolji programeri srednjoškolci. Za izradu zadataka zaduženo je Znanstveno povjerenstvo koje čine najbolji stručni suradnici Hrvatskog saveza informatičara, sve redom bivši natjecatelji. Hrvatska informatička olimpijada ima i svoju međunarodnu verziju koja se održava putem Interneta istog dana u poslijepodnevnim satima i po tom natjecanju smo poznati širom svijeta jer su naši zadaci uvijek vrlo teški ali i zanimljivi i izazovni. Zbog sve većeg broja juniorskih međunarodnih olimpijada (namijenjenih za učenike osnovnih škola), prije 6 godina krenuli smo s organizacijom Juniorske hrvatske informatičke olimpijade koja nam služi za izbor učenika koji se na još dva izlučna natjecanja bore za plasman u juniorsku reprezentaciju", naglasio je Krešimir Malnar, tajnik Hrvatskog saveza informatičara.

Juniorska hrvatska informatička olimpijada najjače je i najznačajnije godišnje natjecanje u programiranju za učenike osnovnih škola te je na njoj sudjelovalo 17 najboljih mladih informatičara. Oni su se borili i za plasman na Juniorske izborne pripreme i priliku da izbore mjesto u hrvatskoj juniorskoj informatičkoj reprezentaciji koja će nastupiti na međunarodnim informatičkim natjecanjima u srpnju.

Na natjecanju učenika osnovnih škola (7. Juniorska hrvatska informatička olimpijada) najbolji je rezultat postigao Patrik Pavić (OŠ Ante Kovačića / Udruga informatičara Božo Težak, Zagreb), drugo mjesto zauzeo je Dorijan Lendvaj (OŠ Popovača / Robotičko-informatički klub Popovača), a treće su mjesto podijelili Fran Babić (OŠ Eugena Kumičića, Velika Gorica / Udruga informatičara Božo Težak, Zagreb) i Marko Dorčić (OŠ Alojzija Stepinca Zagreb / Udruga informatičara Božo Težak Zagreb). Pobjednik juniorske olimpijade, učenik 8. razreda, Patrik Pavić, sudjelovao je u neslužbenoj konkurenciji i na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi sa srednjoškolcima i postigao odličan rezultat, zauzevši 6. mjesto.

"Mladim informatičarima koji su pokazali sjajna znanja, želimo da postignu odlične rezultate i na međunarodnim natjecanjima koja predstoje. Algebra je ponosna što je imala priliku biti organizacijski partner ovih natjecanja i pokrovitelj nagrada za najbolje mlade informatičare, čiju izvrsnost podržava i kroz niz vlastitih projekata, poput edukativnih radionica i digitalnih obrazovnih sadržaja", naglasio je Hrvoje Balen, član uprave Algebre.