Teme

Teme

Iskoristi 20% popusta


b

1. Važnost podučavanja i učenja u visokoškolskom obrazovanju

Visokoškolsko obrazovanje više je nego ikad pod povećalom svih dionika u procesu. Vlade, poslodavci, financijeri, studenti, potencijalni studenti i roditelji kritički promatraju vrijednost i kvalitetu obrazovanja koje se pruža. Traže se izvrsnost u podučavanju i potpora u učenju. Isto tako znamo da su akademski profesori i nastavnici, gdje god se nalazili u svijetu i koja god bila njihova uloga u podučavanju, motivirani učiniti sve što mogu za svoje studente. Dio toga što mogu učiniti je prihvatiti dinamičan pristup podučavanju, predviđajući promjene i pronalazeći rješenja u svijetu koji se ubrzano mijenja.

Ova će sesija sudionicima ukazati na dobrobiti podizanja kvalitete podučavanja i učenja unutar institucija visokoškolskog obrazovanja. Zajedno ćemo promotriti kako se mijenjaju trenutne, ali i buduće potrebe, kako institucija visokoškolskog obrazovanja, tako i studenata, i u kontekstu Hrvatske i na globalnoj razini.

2. Razvijanje i prepoznavanje nastavnika u visokoškolskom obrazovanju

Strateško razvijanje i implementacija okvira profesionalnih standarda u podučavanju koji su u skladu s vrhunskim visokoškolskim obrazovanjem 21. stoljeća može omogućiti i olakšati pozitivne promjene na razini politika, kulture i prakse. To omogućuje podizanje kvalitete, kako na lokalnoj razini, tako i u širem globalnom kontekstu putem internalizacije.

Predstavit ćemo Okvir profesionalnih standarda Ujedinjenog Kraljevstva koji su prihvatile gotovo sve institucije visokoškolskog obrazovanja i preko polovica sveučilišta u Australiji, te Fellowship program Akademije visokoškolskog obrazovanja (Higher Education Academy, HEA). S preko 110 tisuća certificiranih kandidata diljem svijeta, Akademija stvara globalni referentni okvir za priznavanje izvrsnosti u podučavanju i podupiranju učenja.

3. Zapošljivost u visokom obrazovanju – izazovi za čelnike visokoškolskih ustanova

To je nezaobilazna tema; zapošljivost je važan čimbenik u suvremenom visokoškolskom obrazovanju. Iako će taj termin još neko vrijeme ostati sporan, jasnije je nego ikada da je zapošljivost važan faktor – no, što točno želimo razviti kod naših studenata, i postupamo li ispravno?

Ova sesija usredotočit će se na to kako se Okvir za integriranje zapošljivosti Advance HE-a može usvojiti kao praktičan alat za potporu u sastavljanju kurikuluma. Također ćemo objasniti kako bi se podučavanje moglo bolje uskladiti s kurikulumom, ali i izvan njegovih okvira. Ova interaktivna sesija sudionicima će pružiti priliku razgovarati o ključnim temama vezanima uz zapošljivost, te dati uvid u to kako je aktivnosti vezane uz podučavanje i učenje, kao što su učenje koje se zasniva na praktičnom radu ili je vezano uz njega, moguće bolje prilagoditi te time pružiti integriraniju potporu zapošljivosti.