Image for Algebra otvorila sveučilišni kampus
Naslovnica

Algebra otvorila sveučilišni kampus

ALGEBRA SVEČANO OTVORILA SVEUČILIŠNI KAMPUS VRIJEDAN 110 MILIJUNA KUNA

 Novi Algebrin kampus predstavlja najveće privatno ulaganje u obrazovanje u Republici Hrvatskoj do sada. Njegov multidisciplinarni prostor godišnje će okupljati 12.000 studenata i polaznika različitih obrazovnih programa te 500 nastavnika, a otvorenje kampusa pozdravili su i predstavnici različitih ministarstava, akademske i poslovne zajednice te šire javnosti

 Svečanim otvorenjem sveučilišnog kampusa u Zagrebu Algebra Grupa je obilježila 24. obljetnicu djelovanja i postavila čvrste temelje za provedbu razvojne strategije koja do 2026. godine podrazumijeva gotovo 70 posto više upisanih studenata, njih 2.300, među kojima i 500 studenata iz inozemstva. U gotovo četvrt stoljeća postojanja Algebrine programe je završilo više od 150.000 pojedinaca, a novi, moderno uređen, multidisciplinarni prostor budućim generacijama polaznika osigurat će najsuvremenije uvjete školovanja po međunarodnim standardima.

Najveća i najbrže rastuća privatna obrazovna grupacija u Hrvatskoj, ujedno je jedna od najvećih obrazovnih organizacija u ovom dijelu Europe prema broju studenata i polaznika obrazovnih programa, prostire se na gotovo 12.500 četvornih metara bruto te sadrži 35 predavaonica koje nose nazive inovatora i znanstvenika poput Nikole Tesle, Stevea Jobsa, Ivana Lupisa, Fausta Vrančića, Ruđera Boškovića, Slavoljuba Penkale, Ivana Vučetića i nedavno preminulog profesora emeritusa Slavka Krajcara, prvog rektora Sveučilišta Algebra. Osim u novoopremljenim predavaonicama u kojima se koristi gotovo 700 računala, laserski projektori i oprema za daljinski prijenos nastave, nastavni proces odvijat će se i u 14 zasebnih online kabineta namijenjenih obrazovanju i usavršavanju na daljinu. Za kreativni dio nastave dizajna osigurana je suvremena crtaona pod nazivom Art Room kao i 3D Production Room u kojima su, među ostalima, instalirani i 3D printeri za veće formate. Video i Audio Studio te Podcast Room namijenjeni su razvoju produkcijskih i postprodukcijskih vještina studenata multimedije i digitalnog marketinga, a poseban Innovation Lab otvoren je studentima tijekom cijelog radnog vremena kao svojevrsni maker space i radionica za izradu završnih radova.

Preseljenjem na novu lokaciju zagrebački kampus je dobio i bitno veći međunarodni testni centar gdje će studenti, polaznici i profesionalci moći pristupiti stjecanju različitih certifikata kao što su Microsoft, AWS, Google, PMI, TOEFL i drugi.

„Naša razvojna strategija bazira se na daljnjem razvoju kvalitete i obrazovanja u skladu s globalnim gospodarstvom budućnosti, snažnoj internacionalizaciji te stvaranju preduvjeta da se Algebra uskoro uspješno transformira u sveučilište i postane dominantna obrazovna institucija u digitalnim i hibridnim formatima. Kroz sljedeće četiri godine zadržat ćemo agilnost u obrazovanju i poziciju vodeće poslovne škole, a namjeravamo ostati pouzdan oslonac tvrtkama koje traže talentirane kadrove te važan partner brzorastućih tehnoloških kompanija.“, izjavio je Tomislav Dominković, predsjednik Uprave Algebra Grupe, i najavio kako će Algebra nastaviti ulagati u istraživanje, razvoj i projekte te osiguravati kvalitetu studijskih i drugih obrazovnih programa kako bi zadovoljili interes domaćih i stranih studenata, ali i nastavnika kojih je danas na Algebri 500.

Unutar novog sveučilišnog kampusa smjestio se i coworking prostor za 35 osoba te knjižnica koja studentima nudi 18.500 knjiga, kojima pokriva 120 posto potreba za knjigama u odnosu na broj upisanih studenata. Novi kampus odlikuje i odlična internetska povezanost koja osigurava stabilnu vezu i kod 1.200 povezanih uređaja istovremeno, a nova mrežna oprema omogućit će strelovitu brzinu od 10Gbps. Jedna od zanimljivosti svakako je i vlastiti podatkovni centar imenom „Nimbus“, koji omogućava pokretanje 4.000 virtualnih mašina za studente i polaznike edukacija, a čiji je „kum“ Zoran Vakula. Algebrin podatkovni centar raspolaže s 1,62 THz CPU snage, 5TB memorije i oko 40TB diskovnog prostora, a čini ga 80 fizičkih poslužitelja. U sklopu poslužiteljske infrastrukture instalirano je i superračunalo Boston Super Server SMC 1029GQ-TRT koji se ponajviše koristi na studijima podatkovne znanosti, a server soba je opremljena UPS-om od 60 kVA i zasebnim sustavom za gašenje požara NOVEC.

Zgrada je opremljena agregatom koji se pali u slučaju nestanka struje te osigurava neprekinuti rad kritične infrastrukture, poslovnih i studentskih informacijskih sustava te održavanje nastave i pohranu podataka. Algebrin kampus je izgrađena u A+ energetskom razredu, a u sve nastavne prostorije uvedena je rekuperacija zraka čime se povećava kvaliteta nastave i ostvaruje zelena ušteda energenata. Podovi zgrade u uredima izrađeni su od recikliranih materijala, a kako bi dodatno potaknuli „zeleni pristup“ zaposlenike se dodatno potiče da na posao dolaze biciklom ili romobilom.

Svečanom otvorenju nazočili su vodeći hrvatski poslodavci i poduzetnici, rektori i dekani hrvatskih sveučilišta, fakulteta, veleučilišta i visokih škola, ravnatelji centara kompetentnosti i srednjih škola,  izaslanici Vlade, ministarstava, agencija, tijela javne vlasti i lokalne samouprave, mediji, brojni diplomati, predstavnici start-up zajednice i strukovnih udruga, zaposlenici Algebre te brojni drugi uzvanici.