Naslovnica

Izjava o pristupačnosti

Izjava o pristupačnosti

Visoko učilište Algebra, kao visoko učilište, akreditirano za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanje od strane nadležnog tijela, Ministarstva znanosti i obrazovanja, nastoji osigurati pristupačnost svojih mrežnih stranica u skladu sa Zakonom o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora Republike Hrvatske (NN 17/19) od 23. rujna 2019., kojim se u nacionalno zakonodavstvo preuzima Direktiva (EU) 2016/2102 Europskog parlamenta i Vijeća o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora.

Ova Izjava o pristupačnosti odnosi se na mrežno sjedište Visokog učilišta Algebra na adresi www.algebra.hr.  

Visoko učilište Algebra kontinuirano radi na poboljšanju korištenja stranice s ciljem da postane pristupačnija za osobe s manje mogućnosti, u čvrstom uvjerenju da svaka osoba ima pravo na dostojanstven, ravnopravan i samostalan život.

Stupanj usklađenosti

Mrežne stranice www.algebra.hr usklađene su u najvećoj mogućoj mjeri sa Zakonom o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora. Ispunjena je većina zahtjeva europske norme EN 301 549 V1.1.2 (2015-04), ali uz neke iznimke.  

Na stranicama www.algebra.hr  dostupan je Accessibility Helper dodatak koji omogućuje stranici da poboljša usklađenost sa Smjernicama za osiguravanje pristupačnosti mrežnih sadržaja (WCAG 2.1).

Implementacijom Accessibility Helper dodatak na mrežnoj stranici omogućeno je:

  • jednostavno mijenjanje veličine slova (fonta) i mrežne stranice i samim time jednostavniju navigaciju bez gubitka okolnog teksta prilikom povećavanja fonta,
  • postizanje dobrog kontrasta u odnosu na pozadinu cijele stranice i pozadinu svih tekstualnih okvira, te opcija promjene kontrasta.
  • omogućavanje izbornika pristupačnosti;
  • izbornik pristupačnosti stranice algebra.hr aktivira se klikom na ikonu izbornika pristupačnosti koja se pojavljuje u desnom gornjem kutu stranice.

Nepristupačan sadržaj

Sadržaj naveden u nastavku nepristupačan je u pogledu općih zahtjeva za osiguranje pristupačnosti zbog sljedećih razloga:

  • Korisnicima nije omogućena tekstualna alternativa ne tekstualnom sadržaju poput slika ili video materijala.
  • Za prikaz video sadržaja koristi se youtube servis za umetanje videa.
  • Za prikaz takvih video sadržaja se koristi iframe metoda čime se na navedenoj web stranici prikazuje sadržaj youtube.com stranice koji nema isti nivo prilagođenosti pristupačnosti. Neki video sadržaji nemaju tekstualne titlove.
  • Za prikaz interaktivne mape koristi se Google maps. Za prikaz takvih mapa se koristi iframe metoda čime se na navedenoj web stranici prikazuje sadržaj maps.google.com stranice koji nema isti nivo prilagođenosti pristupačnosti.
  • dio fotografija i datoteka nema prikladan tekstualni opis (alt tekst)

Podizanje razine pristupačnosti

Visoko učilište Algebra će provesti korektivne mjere za rješavanje problema nepristupačnog sadržaja svoje mrežne stranice u maksimalnoj mogućoj mjeri te nastaviti primjenjivati relevantne standarde pristupačnosti web stranica u skladu sa preporukama World Wide Web konzorcija (W3C).

Također, u suradnji s Državnom školom za javnu upravu te stručnjacima za primjenu IKT-a u svakodnevnom životu osoba smanjenih mogućnosti svoje djelatnike osposobljava za izradu, vođenje i održavanje sadržaja mrežnih stranica za pokretne uređaje u skladu sa Zakonom o pristupačnosti.

Priprema ove Izjave o pristupačnosti

Ova Izjava pripremljena je dana 27. lipnja 2022. godine, sukladno Predlošku izjave o pristupačnosti koji je u skladu s Direktivom (EU) 2016/2102 Europskog parlamenta i Vijeća pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora, a utvrđen je Provedbenom odlukom komisije EU 2018./1523 11. listopada 2018.

Za pripremu ove Izjave korištena je metoda samoprocjene.

Povratne informacije i podaci za kontakt

Sve upite vezane uz pristupačnost mrežnog mjesta www.algebra.hr korisnici mogu uputiti Visokom učilištu Algebra.

Adresa sjedišta: Gradišćanska 24, Zagreb

Tel:+385 (0)1 2332 861

Fax:+385 (0)1 2305 004

E-mail: info@algebra.hr

OIB: 14575159920

MBS: 080664742

Inspekcijski nadzor

Tijelo nadležno za praćenje usklađenosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora sa zahtjevima pristupačnosti i nadzor nad provedbom Zakona o pristupačnosti jest Povjerenik za informiranje Republike Hrvatske.

U slučaju nezadovoljavajućih odgovora na obavijest ili zahtjev za povratne informacije o pristupačnosti ovih mrežnih stranica, korisnici se mogu obratiti Povjereniku za informiranje putem telefona broj +385 1 4609 041 ili putem elektroničke pošte: pristupacnost@pristupinfo.hr.

Zašto je Algebra siguran izbor za tvoju budućnost?

Vjetar u
leđa

Kod nas ćeš naučiti sve o informacijskim tehnologijama, području za kojim potražnja stalno raste. Vjerujemo da ćemo ti tako osigurati podlogu za osobni razvoj i učiniti te metom poslodavaca.

Moderna metodologija

Odbijamo stajati na mjestu u svijetu koji se sve brže i brže mijenja. Jako pazimo da svaki studijski program bude u skladu s modernim trendovima i ide u korak s vremenom.

Kvaliteta bez premca

Ponosni smo na brojna priznanja i status najboljeg stručnog studija u Hrvatskoj. Iz godine u godinu se trudimo opravdati ukazano povjerenje, jer znamo da tvoja budućnost ovisi o tome. Zato svoju zadaću ne shvaćamo olako.

Newsletter

Želiš biti u tijeku sa svim novostima vezanim uz Algebru? Prijavi se na naš newsletter.