Image for Povijest
O Algebri

Povijest

Zajedno gradimo povijest Algebre. Počeli smo prije gotovo dvadeset godina i s tobom nastavljamo put prema novim uspjesima.

Osnovana Algebra d.o.o. – poduzeće za obrazovanje odraslih

Algebra d.o.o. osnovana je u travnju 1998. godine kao poduzeće za obrazovanje odraslih. U lipnju 1998. bilježi prve polaznike seminara primjene računala i računalnih aplikacija. U rujnu 1998. bilježi prvi znatniji porast broja korisnika usluga, da bi se kroz višeznamenkasti rast u godinama 1999. i 2000. etablirala na tržištu edukacije odraslih, na području korisničke primjene informacijskih tehnologija (IT).

Microsoft Authorized Training Center (ATC)

Nakon dosta napora i truda uvjerili smo 2000. godine lokalni ured Microsoft Hrvatska da zadovoljavamo postavljene uvjete kako bismo mogli postati autorizirani obrazovni centar za njihove tehnologije. Ova, prva u nizu, autorizacija distancirala nas je od drugih obrazovnih ponuđača iz tog vremena te nam je osigurala dostup službenim nastavnim materijalima i povoljnije uvjete licenciranja softvera. Ovaj smo status naknadno značajno unaprijedili kako bismo dosegli „Gold“ epitet.

Adobe, Macromedia i Autodesk traning ceneter

Potaknuti uspjehom dobivanja Microsoft akreditacije, u 2001. godini smo svu snagu uložili upravo na zadovoljavanje uvjeta za uspostavu službenog trening centra i za druge proizvođače te smo iste godine postali: Macromedia Authorized Training Center, Adobe Authorized Training Provider, Autodesk Authorized Training Center i IBM Business Partner.

Osnovano Učilište Algebra

Početkom 2002. godine Algebra d.o.o. osniva Učilište Algebra, a iste godine seli se u znatno veći i kvalitetniji prostor u Maksimirsku 58a, Zagreb gdje se polaznicima na raspolaganje stavlja ukupno 6 učionica i oko 800 m2 uređenog obrazovnog prostora. Prema procjenama Microsoft Hrvatska udio Algebre na hrvatskom tržištu edukacijskih usluga za Microsoft alate narastao je u toj godini na 30%–35%.

Učilište Algebra postalo vodeći ponuđač obrazovanja u IT-u

Uvođenjem niza novih programa obrazovanja odraslih akreditiranih kod Ministarstva zaduženog za obrazovanje kroz nekoliko prethodnih godina, Algebra je u 2003. u samo godinu dana sa 5. skočila na 1. mjesto ponuđača informatičke edukacije (mjereno prema ostvarenom prihodu i broju polaznika), ostvarivši rast u jednoj godini poslovanja od 91,8%. Poziciju vodećeg obrazovnog sustava u obrazovanju odraslih držimo još i danas.

ALGEBRA se širi izvan Zagreba – otvaranje regionalnog centra u Zadru

Otvaranjem centra u Zadru 2005. godine započelo je regionalno širenje Algebre, koja danas ima više desetaka vrhunski opremljenih informatičkih učionica širom Hrvatske gdje posluje u tridesetak gradova. Te iste godine uspješno je implementiran projekt ATES – razvoj sofisticiranog softvera za testiranje informatičkih znanja, tada jedan od samo 7 takvih sustava u svijetu sa odobrenjem ECDL fondacije. Ovaj sustav danas predstavlja nacionalnu ispitnu infrastrukturu koju koriste svi ECDL ispitni centri u Hrvatskoj i Sloveniji koji provode testiranje informatičkih znanja pomoću automatiziranog sustava.

Visoko učilište Algebra dobiva akreditaciju

Nakon više od 2 godine intenzivnih priprema, krajem 2007. je osnovana Visoka škola za primijenjeno računarstvo koja je dopusnicu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta dobila u lipnju 2008. godine. Ovaj događaj postavio je nove smjernice razvoja Algebra obrazovne grupe te je na određeni način uspješno zaokružio nastojanja za pokretanjem visokoškolskog obrazovnog program koja su inicirana još u 2002. godini kroz provedbu IBM ACE obrazovnog programa. Provedba nastavnog programa započinje u prostorijama FER-a te u zgradi Algebre u Maksimirskoj ulici.

Novi prostor na kampusu

Nakon godinu dana rada na dvije lokacije i duge potrage za trajnim smještajem, Visoka škola u rujnu 2009. dobiva svoje prostore unutar Sveučilišnog kampusa u Ilici 242 u Zagrebu gdje krećemo sa nešto više od 800 m2 da bi se prostor koji danas koristimo na istoj lokaciji više nego udvostručio.

Najveći privatni obrazovni sustav u Hrvatskoj

Upisom treće generacije studenata u 2010. godini Visoka škola zaokružuje ciklus trogodišnjeg obrazovanja i intenzivno se priprema za pokretanje specijalističkog studija. Algebra grupa je istaknuti tržišni lider u IT obrazovanju koji u segmentima specijalističke edukacije prelazi 70% tržišnog udjela. Prisutnošću u dvadesetak gradova u RH te brojem upisanih polaznika i studenata postajemo najveći privatni obrazovni sustav u zemlji. Intenzivno razvijamo sustav osiguravanja kvalitete u visokom obrazovanju kroz projekt s jednom od vodećih stranih akreditacijskih agencija Nizozemsko-Flamanskim NVAO-m.

Najbolje ocijenjeni stručni studij u Hrvatskoj

Visoka škola prolazi postupak redovne periodičke reakreditacije visokih učilišta te postupak vanjske neovisne periodične prosudbe unutarnjeg sustava osiguravanja kvalitete gdje sa dobivenim ocjenama postaje najbolje ocijenjeni stručni studij u Republici Hrvatskoj, te ponosni vlasnik certifikata Agencije za znanosti i visoko obrazovanje za sustav osiguranja kvalitete. U proljeće 2012. godine studij je završila prva generacija prvostupnika Visoke škole. Unatoč krizi je u trenutku dodjele svjedodžbi već više od 90% diplomanata bilo zaposleno. Nakon nešto više od godinu dana postupka inicijalne akreditacije u rujnu 2012. Visoka škola dobiva dopusnice za preddiplomski studij multimedijskog računarstva i stručni diplomski studij primijenjenog računarstva. Visoka škola postaje Visoko učilište Algebra.

Izvrsni rezultati u europskim projektima, kvaliteta i dalje u fokusu

Dodatno smo proširili svoje kapacitete dodavanjem novih učionica na adresi u Ilici, a uspješno smo prošli i provjeru kvalitete provedbe programa u organizaciji FER-a i do 2016. produžili certifikat „Odobreno od FER-a“. Čitava Algebra grupa je ocijenjena kao vodeći ECDL centar u Hrvatskoj, a istaknuti smo i kao primjer u provedbi EU projekata što je okrunio i posjet povjerenika EU g. Andora. Visoko učilište Algebra od ove godine ima novi logotip i vizualni identitet.

Najbolji smo na svijetu – Microsoft Learning Partner of the Year 2014

U konkurenciji 3.200 organizacija, Algebra grupa je 2014. proglašena najboljim svjetskim obrazovnim partnerom po izboru Microsofta! Prvi puta je ova prestižna titula dodijeljena jednoj hrvatskoj organizaciji.

Studij digitalnog marketinga – ponovo pomičemo granice

Nakon dvije godine intenzivnih priprema te provedenog postupka inicijalne akreditacije, Visoko učilište Algebra dobilo je u siječnju 2015. dopusnice novi preddiplomski i diplomski Studij digitalnog marketinga, prvi u ovom dijelu Europe.

Nismo se umorili, ne mislimo ovdje stati…

Znamo da je još mnogo toga što treba napraviti ispred nas. Znamo da se tek ponekad smijemo okrenuti i pogledati unazad kako bismo se prisjetili lijepih trenutaka koji su obilježili naših skoro 20 godina rada. Hvala Vam što ste u nas vjerovali sve ove godine i pomogli nam da rastemo.

Slijedite svoje snove kao što smo i mi slijedili svoje. Odvažite se i dopustite nam da Vas povedemo u digitalnu budućnost…

Pokrećemo MBA e-leadership studij – doing business in digital economy

U svoj sustav pripojili smo jednu od prvih hrvatskih poslovnih škola: International Graduate Business School (IgBS Zagreb) a u svoj program uvodimo i diplomski MBA studij eLeadershipa (eVođenja) na engleskom jeziku. Ovaj studij u većem dijelu izvode nastavnici s University of Indiana, Kelley School of Business, jedne od pet vodećih američkih poslovnih škola prema uglednom poslovnom časopisu Bloomberg, dok su pojedine specifične teme rezervirane za hrvatske i europske profesore.

Vrijeme je za rebranding…

Pokrećemo dva nova smjera diplomskog studija primijenjenog računarstva i predstavljamo rebranding Algebre.

Nakon dvadeset godina edukacije i 120.000 polaznika visokog učilišta i otvorenog učilišta, od kraja 2017. godine nastupamo kao integrirana obrazovna institucija, pod novim vizualnim identitetom. Rebrandingom su sva naša poslovna područja stavljena pod isti nazivnik i krovni brand. Svoj put i dalje nastavljamo raditi specijalizirano i kvalitetno, strastveno i stručno, globalno i digitalno, izbalansirano, ispunjeno i zabavno i izvrsno.  Želimo da svi koji su dio Algebre postanu izvrsni u onom što vole raditi odnosno da zaiskre u Algebri.

Otvaramo Algebra LAB

Slavimo 20. rođendan, otvaramo Algebra LAB i Zavod za kvalitetu obrazovanja, potpisujemo sporazum o strateškoj integraciji Visoke škole Agora u obrazovni sustav Visokog učilišta Algebra i pokrećemo Digitalni ljetni kamp.

Otvorili smo Algebra LAB, jedinstveni inovacijski centar koji pomaže tvrtkama, javnim službama i start-up projektima razviti inovativna poslovna rješenja koja će potaknuti konkurentnost gospodarstva. Investicijom od čak tri milijuna kuna, jedini u Hrvatskoj smo objedinili tri ključna elementa – odjel primijenjenog istraživanja i razvoja u digitalnom području, start-up inkubator s coworking prostorom te inovativnu edukacijsku platformu namijenjenu širenju najnaprednijih tehnoloških i poslovnih znanja. Algebra LAB novo je mjesto za inovacije, kreacije, ideje i snove o budućnosti.

Pokrenuli smo Algebra Zavod za kvalitetu obrazovanja, tijelo namijenjeno ravnateljima, učiteljima i nastavnicima, stručnim suradnicima i učenicima osnovnih i srednjih škola s ciljem da postane mjesto za informiranje o promjenama u obrazovanju, trendovima u svijetu i stručnim edukacijama. Njegova misija i zadaća je osigurati besplatne radionice i edukacije za osobni i profesionalni razvoj ravnatelja, učitelja i nastavnika te stručnih suradnika u osnovnim i srednjim školama.

Strateškom integracijom Visoke škole Agora u Visoko učilište Algebra proširena je ponuda studijskih programa Algebre i na područje dizajna. Time svoju ponudu visokoškolskih programa dodatno pojačavamo u smjeru digitalne kreativnosti, uvodeći unaprijeđen i obnovljen program dizajna u koji su uključena digitalna znanja, danas ključna za posao u dizajnerskom području. Dosadašnji preddiplomski i diplomski studiji Agore od početka iduće akademske godine će se provoditi u sklopu ponude studijskih programa Visokog učilišta Algebra na vrhunskoj infrastrukturi te uz dodatno ojačani tim nastavnika.

Nakon dvije vrlo uspješne godine Digitalne akademije u školskim klupama, otvorili smo Digitalni ljetni kamp na jadranskoj obali. Kroz igru i zabavu na moru, naše digitalne nindže stječu digitalna znanja primjenom najmodernije tehnologije i provode nezaboravno ljeto.

2019.

Domaćini .debuga

Inspirirani tradicionalnim college stilom velikih svjetskih sveučilišta, lansirali smo modnu liniju ALGEBRA APPAREL. Prva kolekcija ‘First Spark’ nastala je u suradnji s vodećim domaćim modnim urednikom i stilistom Sašom Jokom.

Potpisujemo Sporazum o suradnji s Institutom Ruđer Bošković – najutjecajnijom znanstvenom institucijom u Hrvatskoj. Sporazum uključuje suradnju na razvoju obrazovanja, aktivnosti namijenjene podizanju konkurentnosti gospodarskih subjekata te zajednički rad na razvoju tehnologije i infrastrukture u znanosti i edukaciji.

U organizaciji Buga i partnerskih kompanija domaćini smo .debuga – najveće developerske konferencije u Hrvatskoj.

2020.

Pokrećemo Sveučilište, 160 virtualnih učionica, ponovno najbolji po izboru Microsofta…

U jeku pandemije, stručni timovi Algebre koji godinama uspješno organiziraju izvedbu programa obrazovanja, specijalističkih edukacija, preddiplomskih i diplomskih studija u online formatu, u svega tjedan dana su povećali virtualne kapacitete na čak 160 učionica. Time se svrstavamo u rijetke edukacijske ustanove koje su potpuno neometano i bez odgađanja nastavile svoje edukacije tijekom lockdowna.

Krajem srpnja dobivamo pozitivnu preporuku Akreditacijskog savjeta Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) za pokretanje Sveučilišta Algebra u Zagrebu.

Drugi put smo proglašeni najboljim svjetskim obrazovnim partnerom po izboru Microsofta! Ovaj put kao članica i suosnivačica LLPA – međunarodnog udruženja obrazovnih organizacija.

Algebrini suosnivači Hrvoje Josip Balen, Tomislav Dominković i Mislav Balković dobitnici su prestižne nagrade EY poduzetnik za 2020. godinu.

2021.

Suradnja s MIT-om i EPITECH-om

MIT (Massachusetts Institute of Technology) i Visoko učilište Algebra sklopili su suradnju oko priznavanja uspješno završenog MITx MicroMasters programa, u sklopu kojeg naši studenti imaju priliku dio nastave pohađati po hibridnom modelu koji uključuje kolegije iz MITx MicroMasters programa.

U suradnji s francuskom institucijom EPITECH dobili smo dopusnicu za pokretanje združenog diplomskog studijskog programa u području računarstva: Internet stvari i umjetna inteligencija – prvi združeni studij u Hrvatskoj uz primjenu Europskog pristupa za akreditaciju.

2022. 

Partnerski ugovor s Goldsmiths, University of London

Potpisujemo partnerski ugovor s Goldsmiths, University of London i uz studij na engleskome jeziku omogućujemo svojim studentima stjecanje hrvatske i britanske diplome.

Svečanim otvorenjem novog sveučilišnog kampusa u Zagrebu na adresi Gradišćanska 24, obilježili smo 24. obljetnicu djelovanja. U gotovo četvrt stoljeća postojanja Algebrine programe je završilo više od 150.000 pojedinaca, a novi, moderno uređen, multidisciplinarni prostor koji se prostire na više od 12.0000 kvadrata, budućim generacijama polaznika osigurava najsuvremenije uvjete školovanja po međunarodnim standardima.

2023.

Tek nam je 25!

Slavimo 25. rođendan i otvaramo Spark Space – novi coworking i event prostor smješten u u poticajnom akademskom okruženju Algebrinog kampusa. 

Europski povjerenik za rad i socijalna pitanja Nicholas Schmit, u pratnji ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marina Piletića i ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončara, posjetio je Visoko učilište Algebra, te ga istaknulo kao primjer najbolje prakse kada je riječ o korištenju sredstava iz Europskog socijalnog fonda i značajnom utjecaju na hrvatsko tržište rada. Ovom priznanju doprinijela je i uspješna provedba Vaučera  – financijski instrument dodjele javnih sredstava za obrazovanje odraslih u području zelenih i digitalnih zanimanja.

Pokrenuli smo Stručni prijediplomski studij Multimedijske produkcije.

 

Zašto je Algebra siguran izbor za tvoju budućnost?

Vjetar u
leđa

Kod nas ćeš naučiti sve o informacijskim tehnologijama, području za kojim potražnja stalno raste. Vjerujemo da ćemo ti tako osigurati podlogu za osobni razvoj i učiniti te metom poslodavaca.

Moderna metodologija

Odbijamo stajati na mjestu u svijetu koji se sve brže i brže mijenja. Jako pazimo da svaki studijski program bude u skladu s modernim trendovima i ide u korak s vremenom.

Kvaliteta bez premca

Ponosni smo na brojna priznanja i status najboljeg stručnog studija u Hrvatskoj. Iz godine u godinu se trudimo opravdati ukazano povjerenje, jer znamo da tvoja budućnost ovisi o tome. Zato svoju zadaću ne shvaćamo olako.

Newsletter

Želiš biti u tijeku sa svim novostima vezanim uz Algebru? Prijavi se na naš newsletter.