Image for Održana konferencija o osiguravanju kvalitete u obrazovanju
Naslovnica

Održana konferencija o osiguravanju kvalitete u obrazovanju

Algebrin Zavod za kvalitetu obrazovanja organizirao je 19. siječnja 2023. cjelodnevnu konferenciju pod nazivom „Osiguravanje kvalitete u obrazovanju“. Ova je specijalizirana i struci prijeko potrebna konferencija, s panel raspravama i radionicima, bila jedinstvena prilika za susret obrazovnih stručnjaka i razmjenu mišljenja o izuzetno bitnoj temi osiguravanja kvalitete obrazovnih procesa.

Konferencija „Osiguravanje kvalitete u obrazovanju“ okupila je dvjestotinjak vrhunskih domaćih stručnjaka iz područja obrazovanja i četvero međunarodnih predavača. Ističemo Klaru Engels-Pereny i Julie Anderson iz Europske komisije, Melindu Szabó iz Europskog registra za osiguravanje kvalitete u visokom obrazovanju (EQAR), Ricarda Espinozu iz OECD - Centra za vještine, ali i Maju Jukić, Ivanu Pilko Čunčić, načelnicu Sektora za srednjoškolski odgoj i obrazovanje i obrazovanje odraslih u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Sandru Bezjak v.d. ravnateljicu Agencije za znanost i visoko obrazovanje, Martu Žuvić, prorektoricu Sveučilišta u Rijeci, Ognjena Piljek Žiljak, Mateju Mandić i Antoniju Merdžan iz Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, te Algebrine stručnjake – Mislava Balkovića, dekana Sveučilišta Algebra, Anu Tecilazić, glavnu tajnicu Visokog učilište Algebra i Anju Raić Škarić koja aktivno sudjeluje u projektu osiguravanja kvalitete u obrazovanju odraslih koji provodi Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Klara Engels-Perenyi iz Europske komisije u svojoj je prezentaciji o kvalitetnom i relevantnom obrazovanju odraslih u Europi posebno istaknula kako je 2023. godina proglašena Europskom godinom vještina. Nedostatak kvalitetne i obrazovane radne snage trajni je problem našeg kontinenta i Europska komisija posebno ga ozbiljno shvaća i teži njegovom razrješenju, između ostalog i kroz poticanje implementacije osobnih obrazovnih računa građana.

Mislav Balković, dekan Sveučilišta Algebra, u svom je izlaganju pak posebno istaknuo negativne demografske trendove s jedne i utjecaj digitalne revolucije predvođene umjetnom inteligencijom s druge strane, kao elemente koji će oblikovati obrazovanje u narednim godinama. Oba ova trenda pozivaju na povećanje kvalitete i relevantnosti obrazovanja kako bi Hrvatska osigurala potrebne kadrove za zadržavanje postojeće kvalitete života njenih građana, ali i za eventualni daljnji rast gospodarstva.

Konferencija „Osiguravanje kvalitete u obrazovanju“, u organizaciji Algebrinog Zavoda za kvalitetu obrazovanja, ove je godine održana treći puta, a okupila je ponajbolje stručnjake iz područaja obrazovanja i potaknula vrlo korisnu i potrebnu raspravu o bitnoj europskoj temi osiguravanja kvalitete obrazovanja.