Naslovnica

Održana završna konferencija u sklopu projekta „Primjena Hrvatskog kvalifikacijskog okvira (HKO-a) u ustanovi za obrazovanje odraslih u području računarstva“

[fusion_text]

Održana završna konferencija u sklopu projekta „Primjena Hrvatskog kvalifikacijskog okvira (HKO-a) u ustanovi za obrazovanje odraslih u području računarstva“

 

U prostoru Pučkog otvorenog učilišta Algebra održana je 29. studenog 2016. završna konferencija u sklopu projekta „Primjena Hrvatskog kvalifikacijskog okvira (HKO-a) u ustanovi za obrazovanje odraslih u području računarstva“, koji je sufinanciran iz strukturnih fondova i kohezijskog fonda Europske unije u sklopu programa 2007.-2013. Partneri projekta su Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatski informatički zbor, a projekt je imao za cilj osigurati bolju kvalitetu programa.

Konferenciju je otvorila koordinatorica projekta Josipa Relota Kezerić koja je prezentirala ciljeve i rezultate projekta koji je trajao godinu dana. Svrha projekta je uređenje sustava djelomičnih kvalifikacija u području računarstva i informacijskih tehnologija u obrazovanju odraslih, oslanjajući se direktno na osnovna načela Zakona o hrvatskom kvalifikacijom okviru (NN 22/13) te metodologiju Pravilnika o Registru Hrvatskog kvalifikacijskog okvira (NN 62/14) i Zakona te pravilnika u obrazovanju odraslih, a glavni ciljevi projekta su bili izrada jednog standarda zanimanja, sedam standarda djelomičnih kvalifikacija i sedam programa za obrazovanje odraslih u području računarstva i informacijskih tehnologija. Uspostavom novih modaliteta osiguravanja kvalitete, stručnim usavršavanjem predavača i voditelja POU Algebre te pilotiranjem novih programa za nezaposlene polaznika, polaznici u sektoru računarstva postat će konkurentniji na tržištu rada.

Mislav Balković, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Algebra, naglasio je kako sektor računarstva predstavlja rastući sektoru u smislu ostvarenih prihoda i mogućnosti broja novozaposlenih. Područje „računarstvo i informacijske tehnologije“ predstavlja jedan od rijetkih sektora za koju „Preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja“ za 2015. godinu, koje priprema Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ), predlažu povećanje upisnih kvota na visokoškolskoj razini, ali s jasnim implikacijama i na obrazovanje odraslih. Rastuća potražnja ljudskih resursa u ovom sektoru može se dodatno potvrditi podacima na temelju istraživanja eSkills for Jobs 2014. i 2015., iniciranog od Europske komisije, gdje najnovije analitičke procjene sugeriraju nedostatak od čak 900.000 ICT stručnjaka u EU do kraja 2020. godine. Računarstvo kao horizontalni sektor, postaje tako i poluga provedbe nacionalnog fokusa na poticanje vrijednosti inovativnosti, vidljivih u Strategiji poticanja inovacija Republike Hrvatske 2014.-2020. Izgradnja ljudskih kapaciteta u području računarstva dodatno je naglašena i kroz činjenicu da ovaj sektor predstavlja jedno od obrazovnih područja obilježeno kontinuiranom potrebom rasta i razvoja, čime stalna povezanost s promjenama na tržištu rada postaje imperativ, značajno više nego kod nekih drugih sektora koji su tek u manjoj mjeri vezani uz rapidni razvoj tehnologije.

U sklopu konferencije prisutnima se je obratila i Zrinka Makovac, direktorica Zrika d.o.o. i stručnjakinja je za PR i marketinško komuniciranje, koja je govorila o inicijativi eSkills for Jobs, budući je Algebra nacionalni koordinator ove EU aktivnosti u Hrvatskoj.

Na zadnjem dijelu konferencije podijeljena su uvjerenja polaznicima koji su uspješno završili obrazovanje tijekom provedbe pilot projektnih obrazovnih grupa.

Konferencija se mogla pratiti uživo putem Facebook stranice Otvorenog učilišta Algebra, a tijekom konferencije je Hrvoje Balen, član Hrvatske udruge poslodavaca, prezentirao teme završne konferencije na radiu Yammat.

[/fusion_text][one_third last="no" spacing="yes" center_content="no" hide_on_mobile="no" background_color="" background_image="" background_repeat="no-repeat" background_position="left top" hover_type="none" link="" border_position="all" border_size="0px" border_color="" border_style="" padding="" margin_top="" margin_bottom="" animation_type="" animation_direction="" animation_speed="0.1" animation_offset="" class="" id=""][fusion_text]1[/fusion_text][/one_third][one_third last="no" spacing="yes" center_content="no" hide_on_mobile="no" background_color="" background_image="" background_repeat="no-repeat" background_position="left top" hover_type="none" link="" border_position="all" border_size="0px" border_color="" border_style="" padding="" margin_top="" margin_bottom="" animation_type="" animation_direction="" animation_speed="0.1" animation_offset="" class="" id=""][fusion_text]

3

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

Sadržaj ove internetske stranice isključiva je odgovornost POU Algebra

[/fusion_text][/one_third][one_third last="yes" spacing="yes" center_content="no" hide_on_mobile="no" background_color="" background_image="" background_repeat="no-repeat" background_position="left top" hover_type="none" link="" border_position="all" border_size="0px" border_color="" border_style="" padding="" margin_top="" margin_bottom="" animation_type="" animation_direction="" animation_speed="0.1" animation_offset="" class="" id=""][fusion_text]2[/fusion_text][/one_third]

Zašto je Algebra siguran izbor za vašu budućnost?

Vjetar u
leđa

Kod nas ćete naučiti sve o informacijskim tehnologijama, području za kojim potražnja stalno raste. Vjerujemo da ćemo vam tako osigurati podlogu za osobni razvoj i učiniti vas metom poslodavaca.

Moderna metodologija

Odbijamo stajati na mjestu u svijetu koji se sve brže i brže mijenja. Jako pazimo da svaki studijski program bude u skladu s modernim trendovima i ide u korak s vremenom.

Kvaliteta bez premca

Ponosni smo na brojna priznanja i status najboljeg stručnog studija u Hrvatskoj. Iz godine u godinu se trudimo opravdati ukazano povjerenje, jer znamo da vaša budućnost ovisi o tome. Zato svoju zadaću ne shvaćamo olako.

Newsletter

Želiš biti u toku sa svim novostima vezanim uz fakultet? Prijavi se na naš newsletter.