Naslovnica

Projekt Ideja godine 2013 – novim tehnologijama do poslovnog uspjeha

Portal Srednja.hr danas je u suradnji sa stručnim partnerima, Visokom školom za financije i pravo Effectus i Visokim učilištem Algebra – Visokom školom za primijenjeno računarstvo, predstavio projekt "Ideja godine - novim tehnologijama do poslovnog uspjeha" u sklopu kojega se traži najbolja ideja, popraćena poslovnim planom, koju će osmisliti učenici i učenice srednjih škola. Posebnost ovog natječaja je u tome što je u potpunosti orijentiran prema srednjoškolcima te će svaka od prijavljenih ideja morati predvidjeti i tehnološku komponentu poslovnog plana.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA"Prošle godine u 'Ideji godine', jedinom natjecanju u pripremi poslovnih planova i projekata za srednjoškolce, sudjelovalo je čak 30 prijavljenih projekata, a posebno nas je iznenadila dorađenost i razrađenost mnogih od njih. Nekoliko projekata je ostavilo duboki trag na finalu pred gospodarstvenicima koji su izrazili zainteresiranost za ulaganje u srednjoškolske projekte. I ove ćemo godine pobjednike natjecanja za 'Ideju godine' iznenaditi studijskim putovanjem za njih i njihovog mentora, što dodatno doprinosi atraktivnosti cijelog projekta“, izjavio je Marko Matijević, osnivač portala Srednja.hr te dodao „Srednja.hr je medij koji srednjoškolcima i studentima opširno donosi vijesti iz obrazovanja koje inače ne dobivaju veliki prostor u dnevnim tiskovinama. Cilj portala je omogućiti mladima medij koji će biti njihov glas u javnosti te ukazivati na njihove probleme i potrebe, a 'Ideja godine' jedan je od posebnih projekata kojima želimo naglasiti važnost srednjoškolskog obrazovanja u pravom smjeru".

Svoje ideje učenici i učenice svih srednjih škola u Hrvatskoj moći će prijaviti do 15. prosinca ove godine kada će peteročlani stručni žiri revidirati pristigle radove te ih recenzirati kako bi ih vratili timovima na doradu prije konačnog završetka prijava 19. siječnja 2014. godine. Rezultati bodovanja pristiglih radova bit će potom objavljeni na stranicama portala, a deset najboljih finalista dobit će priliku 14. veljače 2014. pred poduzetnicima i partnerima projekta predstaviti svoje Ideje te će se tada odabrati najbolji tim i Ideje godine.

"Kako obrazovati studente, i pripremiti buduće studente, za zanimanja koja još ne postoje, koristeći tehnologije koje još nisu osmišljene, tako da budu u mogućnosti rješavati probleme za koje trenutačno još nisu svjesni da postoje? Kako su samo promjene stalne, treba biti svjestan toga da upravo one omogućuju usklađivanje stečenih znanja i kompetencija sa sadašnjim, ali i budućim potrebama tržišta rada. Ovaj projekt, 'Ideja godine', svakako doprinosi učinkovitoj pripremi učenika i učenica srednjih škola za suočavanje s budućnošću i njihovo daljnje obrazovanje“, izjavio je prof. dr. sc. Robert Kopal, dekan Visoke škole za financije i pravo Effectus.

Učenice i učenici moći će se udružiti u timove od najviše tri osobe te će svoju ideju, koja mora sadržavati određeno tehnološko rješenje, predstaviti kroz poslovni plan. U svom radu svaki tim može imati pridruženog mentora, srednjoškolskog profesora ili profesoricu, koji ih može savjetovati pri razradi ideje, poslovnog plana te razvoja tehnološkog aspekta ideje.

"Nove je projekte i poslovne ideje danas nemoguće realizirati bez suvremenih tehnoloških rješenja koja tako postaju neizostavnim, često i ključnim dijelovima poslovnih planova. Prošle smo godine sudjelujući u 'Ideji godine' vidjeli da učenice i učenici srednjih škola itekako razmišljaju o ovom segmentu svojih projekata – web, mobilne aplikacije i povezane tehnologije svima su privlačne i atraktivne – no posebno ih želimo potaknuti da promisle o kreativnoj i praktičnoj primjeni tih tehnologija u realizaciji svojih poslovnih ideja", izjavio je Hrvoje Balen, predsjednik upravnog vijeća Visokog učilišta Algebra – Visoke škole za primijenjeno računarstvo i dodao: „'Ideja godine' sjajna je prilika da sudionici već tijekom srednjoškolskog obrazovanja steknu iskustvo u razvoju projekata s naglaskom na njihovu izvedivost i primjenjivost“.

Portal Srednja.hr jedini je i vodeći portal namijenjen srednjoškolskoj populaciji u Hrvatskoj sa stalno rastućim brojem posjetitelja. Facebook stranice broje preko 70,000 mladih fanova, a portal je u rujnu 2013. godine zabilježio 300,000 jedinstvenih posjetitelja i 600,000 posjeta. Zasluge dijeli iznimno mladi tim novinara i studenata novinarstva koji je nedostatak iskustva nadoknađivao entuzijazmom, upornošću i poštivanjem profesionalnih normi.

Više informacija o projektu i načinu prijave Ideja srednjoškolci i mentori mogu potražiti na poveznici www.srednja.hr/Ideja-godine.

Prijatelji projekta „Ideja godine“ su Agencija za odgoj i obrazovanje i Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Zašto je Algebra siguran izbor za vašu budućnost?

Vjetar u
leđa

Kod nas ćete naučiti sve o informacijskim tehnologijama, području za kojim potražnja stalno raste. Vjerujemo da ćemo vam tako osigurati podlogu za osobni razvoj i učiniti vas metom poslodavaca.

Moderna metodologija

Odbijamo stajati na mjestu u svijetu koji se sve brže i brže mijenja. Jako pazimo da svaki studijski program bude u skladu s modernim trendovima i ide u korak s vremenom.

Kvaliteta bez premca

Ponosni smo na brojna priznanja i status najboljeg stručnog studija u Hrvatskoj. Iz godine u godinu se trudimo opravdati ukazano povjerenje, jer znamo da vaša budućnost ovisi o tome. Zato svoju zadaću ne shvaćamo olako.

Newsletter

Želiš biti u toku sa svim novostima vezanim uz fakultet? Prijavi se na naš newsletter.