Image for Završen projekt „Nova znanja za EU projekte lokalnog razvoja“
Naslovnica

Završen projekt „Nova znanja za EU projekte lokalnog razvoja“

Pučko otvoreno učilište Algebra privodi kraju projekt „Nova znanja za EU projekte lokalnog razvoja“ kojemu je glavni cilj bio educirati nezaposlene osobe za pripremu i provedbu EU projekata. Verificirani programi obrazovanja za Voditelja izrade i provedbe projekata financiranih iz EU fondova provodili su se u Zadru i Benkovcu, nakon čega su organizirane specijalizirane edukacije u području EU fondova kako bi polaznici stekli specificirana i iznimno tražena znanja o tome kako pripremiti projekte za Program ruralnog razvoja, kako izraditi Analizu troškova i koristi, investicijsku studiju, studiju izvodljivosti, itd.

Tijekom edukacija polaznici su imali na raspolaganju profesionalnog savjetnika, koji im je pomogao osvijestiti vlastite snage i slabosti. Projekt se provodio u partnerstvu s Gradom Zadrom, Gradom Benkovcem i Agencijom za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, u kojima je bila organizirana stručna praksa. Uz to, organizirali smo studijsko putovanje u Zagreb, na kojem su polaznici imali prilike upoznati se sa funkcioniranjem EU projekata iz perspektive konzultanta kroz radne sastanke s konzultantskom tvrtkom WYG savjetovanje. Na samom kraju projekta organizirano je upoznavanje polaznika edukacija s lokalnim organizacijama – potencijalnim korisnicima bespovratnih sredstava, kako bi uspostavili direktan kontakt i dogovoriti suradnju na pripremi i provedbi svojih EU projekata.

Danas su dodijeljena Uvjerenja s pravom upisa zvanja „Voditelj izrade i provedbe projekata financiranih iz EU fondova“ 39 uspješnih polaznika i polaznica edukacija. 75% polaznika koji su na početku projekta bili nezaposleni danas rade, a 85% je izjavilo da im je projekt pomogao prilikom zapošljavanja. Čak 5 polaznika odlučilo se za samozapošljavanje, a 3 polaznice edukacije zaposlile su se još tijekom projekta u jednoj od partnerskih ustanova te danas rade upravo na pripremi i provedbi EU projekata.

„Nas 10 je sudjelovalo u praksi u Razvojnoj agenciji Zadra NOVA, i odmah po završetku prakse su mi ponudili posao, što sam bez razmišljanja prihvatila, čime se zapravo ispunila i svrha projekta - zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih osoba, što sam i sama bila prije početka provedbe projekta“ izjavila je Marija Podrug Kasalo, polaznica edukacija.
Marijo Demo koji je pohađao edukacije u Benkovcu primijenio je znanja o tome kako napisati projekt za financiranje iz EU fondova na svoju firmu, koju je otvorio još tijekom trajanja projekta. Napisao je projekt u vrijednosti od 300.000 kuna za proširenje infrastrukture koja će omogućiti brži i stabilniji internat u Benkovcu i okolici, a sada je u procesu evaluacije.

„Vjerujemo da će projekt unaprijediti kapacitete organizacija iz Zadarske županije kako u pripremi, tako i u provedbi uspješnih EU projekata. Također, s obzirom na promjene kojima svjedočimo na tržištu rada, smatramo da bi bilo važno uz nezaposlene veća sredstva namijeniti za edukaciju zaposlenih osoba kako bi bili u mogućnosti pratiti događanja na tržištu rada i kvalitetnije obavljati svoje poslove“ izjavila je Martina Bašić, voditeljica projekta i Rukovoditeljica odjela za prijavu i provedbu EU projekata u Algebri.

POU Algebra kao nositelj projekt je proveo u partnerstvu s Gradom Zadrom, Gradom Benkovcem i Agencijom za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA. Ukupna vrijednost projekta je 994.250,71 kn, a iznos bespovratnih sredstava 994.250,71 kn. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda.

Zašto je Algebra siguran izbor za vašu budućnost?

Vjetar u
leđa

Kod nas ćete naučiti sve o informacijskim tehnologijama, području za kojim potražnja stalno raste. Vjerujemo da ćemo vam tako osigurati podlogu za osobni razvoj i učiniti vas metom poslodavaca.

Moderna metodologija

Odbijamo stajati na mjestu u svijetu koji se sve brže i brže mijenja. Jako pazimo da svaki studijski program bude u skladu s modernim trendovima i ide u korak s vremenom.

Kvaliteta bez premca

Ponosni smo na brojna priznanja i status najboljeg stručnog studija u Hrvatskoj. Iz godine u godinu se trudimo opravdati ukazano povjerenje, jer znamo da vaša budućnost ovisi o tome. Zato svoju zadaću ne shvaćamo olako.

Newsletter

Želiš biti u toku sa svim novostima vezanim uz fakultet? Prijavi se na naš newsletter.