Image for U suradnji s INCO i uz podršku Google.org dodjeljujemo čak 300.000 eura vrijednih IT stipendija za žene
Naslovnica

U suradnji s INCO i uz podršku Google.org dodjeljujemo čak 300.000 eura vrijednih IT stipendija za žene

U svjetlu sve veće domaće i globalne potražnje za profilima IT specijalista kojih kronično u Hrvatskoj nedostaje, Algebra u suradnji s INCO te uz podršku Google.org dodjeljuje stipendije vrijedne čak 300.000 eura za edukacije. Korisnice ove stipendije mogu biti isključivo žene koje žele nadograditi svoje vještine iz područja IT-a i time iskoračiti u svijet digitalnih zanimanja. Preduvjeti za prijavu su služenje engleskim jezikom i osnovna digitalna pismenost, a edukacije su namijenjene mnogobrojnim ženama u nepovoljnijem položaju – onima koje žive u manjim ili ruralnim sredinama, ženama s invaliditetom, nezaposlenim ženama, ženama iz sektora pogođenih COVID-om te studenticama završnih godina studija. Preduvjet za edukaciju je uspješno obavljeno testiranje na koje se, zbog ograničenog broja mjesta, potrebno prijaviti čim prije.

Uoči početka ovogodišnjeg, trećeg po redu ciklusa projekta, voditeljica projekta u Algebri Sara Šušak izjavila je: ''Algebra je na području Hrvatske jedini službeni partner 'INCO Work in Tech' programa i s time se ponosimo, a u novu sezonu ulazimo s velikim optimizmom. Ženama koje promišljaju je li sad pravo vrijeme za školovanje, moram poručiti – upravo sada je vrijeme za nadogradnju IT vještina, posebno pogledamo li demografske trendove koji su u Hrvatskoj sve nepovoljniji te kroničnom nedostatku radne snage u tom području. Do sada smo u okviru programa certificirali 235 polaznica za koje vjerujemo da će biti kvalitetno pojačanje u IT sektoru. Osim stečenog certifikata, naše polaznice, uz potporu Algebrinih predavača, imaju priliku raditi i na jačanju samopouzdanja koje je važan preduvjet za daljnji razvoj karijere.“

Edukacija se provodi u okviru programa „Work in Tech“, a po završetku žene stječu titulu i certifikat IT Support Specialist, koji pokriva područja podrške korisnicima, sistemske administracije, mrežne infrastrukture i IT sigurnosti. Riječ je o najpopularnijem globalnom programu iz područja IT certifikacije kojim se trenutačno za svladavanje novih vještina koristi više od 77 milijuna ljudi.

Smisao projekta je postići veće uključivanje žena u brzorastuću IT industriju koja se i dalje bori sa značajnim nedostatkom radne snage. Zanimljivo je da su, prema Degordianu, od svih industrija upravo stručnjaci u IT sektoru najzadovoljniji svojim poslom. Pritom su žene nešto zadovoljnije od muškaraca, što predstavlja iznimku u odnosu na većinu drugih industrija.

Uključivanje u „Work in Tech“ program ne zahtijeva prethodno iskustvo, a edukacija se održava na engleskom jeziku, uz mentorstvo Algebrinih predavača na hrvatskom. Edukacija se sastoji od pet modula koji se održavaju na Coursera platformi te traje tri do šest mjeseci – ovisno o tempu učenja koji svaka polaznica prilagođava sebi.

U Spanu su također prepoznali potencijal ovih edukacija, naime, dio polaznica INCO Work in Tech programa je do sada u Spanu odrađivao stručnu praksu, a neke od njih su se nakon prakse tamo i zaposlile: „Uvidom u program „Work in tech“, prepoznali smo veliku kompatibilnost područja i tehnologija koje program pokriva sa znanjima i vještinama koje su potrebne na junior pozicijama u tehničkim timovima Spana, a vezana su uz sistemsku administraciju, upoznavanje mreža i serverske IT infrastrukture, područja IT sigurnosti te pružanja podrške korisnicima u rješavanju incidenata i zahtjeva.“ – izjavila je HR Operations Team Leader u Spanu Vlasta Carević.

Bivša polaznica programa, Melita Poropat, pronašla je stalno zaposlenje u IT kompaniji kao WordPress developer te smatra da je danas osobito važno razumjeti rad računalnih i komunikacijskih sustava: „Zahvalna sam Algebri  na pružanju potpore prilikom stjecanja digitalnih vještina neophodnih za današnju poslovnu zajednicu. Vjerujem da se uz pomoć ovog programa otvaraju vrata mnogim ženama koje nemaju prethodno iskustvo, a žele ući u propulzivan IT svijet te promijeniti ili nadograditi svoju karijeru'', istaknula je Poropat.

Za navedeni program možete se prijaviti na stranici projekta www.algebra.hr/inco-work-in-tech/

Zašto je Algebra siguran izbor za vašu budućnost?

Vjetar u
leđa

Kod nas ćete naučiti sve o informacijskim tehnologijama, području za kojim potražnja stalno raste. Vjerujemo da ćemo vam tako osigurati podlogu za osobni razvoj i učiniti vas metom poslodavaca.

Moderna metodologija

Odbijamo stajati na mjestu u svijetu koji se sve brže i brže mijenja. Jako pazimo da svaki studijski program bude u skladu s modernim trendovima i ide u korak s vremenom.

Kvaliteta bez premca

Ponosni smo na brojna priznanja i status najboljeg stručnog studija u Hrvatskoj. Iz godine u godinu se trudimo opravdati ukazano povjerenje, jer znamo da vaša budućnost ovisi o tome. Zato svoju zadaću ne shvaćamo olako.

Newsletter

Želiš biti u toku sa svim novostima vezanim uz fakultet? Prijavi se na naš newsletter.