Image for AI4PP za inovativno AI obrazovanje
Naslovnica

AI4PP za inovativno AI obrazovanje

Istraživanja pokazuju da rukovoditelji C razine traže podršku tehnologije kako bi zadržali tržišne pozicije svojih tvrtki. Okreću se obrazovnim programima koji će njima i njihovim zaposlenicima pomoći u razumijevanju i korištenju novih tehnologija.

Projekt AI4PPP "Artificial Intelligence for People, Planet, and Profit" ima cilj  stvoriti najsuvremeniji program AI obrazovanja na temelju gap i DACUM analiza. Ovaj program uključuje nastavni plan i program obuke i materijale za učenje koji se temelje na implementaciji umjetne inteligencije u odabranim industrijama.

Pilotiranje projekta uključit će i validacije certifikacija na temelju koncepta mikro vjerodajnica. Mi i naš projektni partneri vjerujemo da sveučilišta, a posebno MBA programi, mogu značajno podići svijest lidera u javnom i privatnom sektoru o mogućnostima umjetne inteligencije. Čvrsto vjerujemo da se budućnost europskog gospodarskog rasta temelji na vrijednostima koje donosi pravilno upravljanje podacima, uvažavajući dobrobit ljudi i okoliša, ali i ekonomske zakonitosti.

Projekt financira Agencija za mobilnost i programe Europske unije, pod vodstvom Visoke škole Algebra, a u partnerstvu s Fakultetom za primijenjene društvene studije iz slovenske Nove Gorice i Universidad de Alcalá iz Španjolske. Renomirana istraživačka središta iz područja digitalne transformacije sastavni su dio svih ovih institucija.

Projekt je započeo 1. siječnja 2022., a završava 1. siječnja 2025. godine. Obrazovni moduli, osmišljeni u sklopu projekta, uključivat će upoznavanje s osnovama umjetne inteligencije, te s njenim utjecajem na tehnologiju i širi društveni kontekst.

Kao rezultat našeg prvog projekta, dovršili smo gap analizu i detaljno izvijestili o izazovima razvoja kurikuluma za AI, a posebno za:

  • Visoka učilišta sa MBA programima kod kojih je fokus na identificiranju razine dostupnih obrazovnih modula i izazova s kojima se suočavaju pri uklapanju AI sadržaja,
  • poslovni sektor i njegove tržišne potrebe, kako u partnerskim zemljama, tako i na europskoj razini. Gap analiza poklopila se s obrazovnim preporukama za provedbu projekta.

Drugi rezultat projekta, DACUM analiza, široko je korištena međunarodna metoda analize poslova osmišljena 60-ih godina dvadesetog stoljeća. Za ovaj je projekt analiza dovršena do faze mapiranja osobine radnika, općih znanja i vještina. Ova je analiza smanjila projektne troškove i odlikuje se velikom točnošću. Dužnosti i zadaci za zanimanja usmjeravat će program obuke koji treba izraditi, s još nekoliko koraka potrebnih za ovu analizu.

Konačno, dovršili smo i treći rezultat projekta, razvoj nastavnog plana i programa, koji će uključivati tri glavne komponente: nastavni plan i program kao ugovor, nastavni plan i program kao trajni zapis i nastavni plan i program kao alat za učenje.  

Trenutačno radimo na 5. rezultatu projekta, na razvoju obrazovnih materijala. Koristimo pristup temeljen na rezultatima ishoda učenja i jedinica učenja označenih bodovima predmeta. Ova vrsta nacrta bit će dostupna našim glavnim dionicima, visokim učilištima i poslovnim subjektima izravno zainteresiranim za AI.

Moduli su strukturirani tako da se mogu odmah implementirati pri stvaranju novih studijskih programa ili ojačavanje već postojećih. Projektne rezultate 5 do 7 želimo dovršiti tijekom 36 mjeseci trajanja projekta. Nadamo se da ćemo implementirati vještine koje će obrazovne institucije moći dalje širiti. Sve to, u svrhu izbjegavanja velikih tehnoloških dobavljača, uz prilagodbu potreba i ciljeva.

Projekt AI4PP stvara uključiv ekosustav koji na inovativan način pristupa temi  umjetne inteligencije, njenom istraživanju i razvoju. AI će, predviđa se, eksponencijalno rasti u sljedećih deset godina. Naš projekt dio je napora za premošćivanje jaza između zahtjeva za razvojem umjetne inteligencije i poslovnog sektora.

O projektu saznajte više na https://www.ai4ppp.eu/

Brošure Algebra grupe

Sveučilište Junior
Kontaktirajte nas