Image for Space Café
Suradnja

Space Café

Space Café

Iskoristi 20% popusta


Jeste li fascinirani svemirom?  Pratite satelite koji lutaju oko zemlje? Zanima vas što smo sve postigli od prvog slijetanja na Mjesec?

Jeste li znali da se integracija svemirskih i zemaljskih sustava, poznatija kao “precizna poljoprivreda”, pokazala vrlo djelotvornom za podsticanje učinkovite i održive poljoprivrede; one koja povećava produktivnost, a smanjuje troškove, otpad i utjecaj na okoliš?

Znate li da su satelitske komunikacije siguran način prikupljanja najrazličitijih podataka, od praćenja vlažnosti u tlu do predviđanja vremenskih uvjeta koji mogu utjecati na način na koji proizvodimo hranu?  I da satelite koristimo i za izračunavanje optimalnih traktorskih ruta, pa i za praćenje kretanja stoke putem virtualnih ograda!

Sateliti mijenjaju i – bankarstvo! FinTech, spoj financijskih usluga i novih tehnologija, približava bankarstvo svima, bez obzira na lokaciju.  

Isto vrijedi i za online gaming, live stream ili bilo koju aktivnost koju koristimo putem interneta. 5G tehnologija tu nam je ključna, jer omogućuje super brzi video streaming koji gotovo briše granice između različitih nivoa stvarnosti.  

Fantastične su i mogućnosti koje nam sateliti i svemirska istraživanja otvaraju na području interneta stvari. Jeste li znali da će do 2025. godine gotovo 30 milijardi uređaja u domovima i na radnim mjestima biti spojeno na internet i opremljeno senzorima, procesorima i ugrađenim softverom? 5G tehnologije i u ovom slučaju ovise o istraživanjima svemira kako bi isporučile željene komunikacijske usluge.

Zanimaju li vas klimatske promjene? Možda zvuči pomalo nevjerovatno, ali od 50 bitnih klimatskih varijabli njih čak 26 može se pratiti samo iz svemira. Riječ je ovdje o globalnom iscrpljivanju ozona, otapanju ledenjaka i morskog leda, o porastu razine mora, krčenju tropskih šuma….  

I naposlijetku, kako nam to tehnologija pomaže da naš svakodnevni život postane uistinu bolji? Globalna populacija već 2030. dosegnuti će brojku od 8.6 milijardi i satelitska povezanost bit će sigurno presudna za povezivanje i nadgledanje procesa javnog prijevoza, opskrbe energijom, odlaganja otpada i brojnih drugih.