Image for I’m Solution – rješenje za kvalitetno vino
Naslovnica

I’m Solution – rješenje za kvalitetno vino

Tim I'm Solution, Mihael i Ivan, dva su strastvena programera, koja će podijeliti s nama kako su svoju početnu ideju pretvorili u inovativno rješenje. Ova priča otkriva njihovu suradnju i predanost tehnologiji senzora, koja je rezultirala idejom za stvaranje uređaja za praćenje kvalitete vina. Kroz razgovor, saznat ćete kako su se nosili s izazovima prilagodbe poslovnog pristupa i kako nastoje stvoriti uređaj koji zadovoljava hitne potrebe u industriji vinskog razvoja. U ovom intervjuu s nama, dijelit će svoju priču o rastu, učenju i pronalasku novih rješenja u svijetu vina. Tijekom razgovora, otkrit ćemo više o njihovom jedinstvenom pristupu te kakvu tehnologija ima ulogu u oblikovanju budućnosti industrije vina.

1.Molimo vas da se ukratko predstavite kao tim – tko ste, gdje i što radite, gdje ste se upoznali kao tim te kako ste podijelili uloge u timu?

Upoznali smo se na prvoj godini programskog inženjerstva na Algebri i od prvog dana smo se počeli družiti. Trenutno, Mihael je još uvijek student, dok je Ivan zaposlen kao backend developer u tvrtki APIS – IT.

Oboje smo osobe koje vole puno razmišljati o različitim idejama i tako smo jednoga dana došli na našu ideju. Zajedno radimo na razvoju hardverskih rješenja. Ivanova odgovornost je backend, dok Mihael preuzima ulogu u frontendu.

2.Počeli ste s konceptom Kobaschek-a, uređaja s potencijalom za poboljšanje kontrole kvalitete hrane. Međutim, došlo je do promjene u poslovnom pristupu. Možete li opisati što se točno dogodilo?

Trenutačno smo se odlučili usredotočiti na drugu granu industrije, sličnu kobasicama, a to su vina. Privremeno smo se udaljili od Kobascheka jer zahtijeva značajna financijska sredstva. Primijetili smo hitnu potrebu u industriji uređaja za praćenje kvalitete vina, koji su pristupačniji i ekonomičniji za kupce.

Način rada uređaja ostao je isti kao što bi bio i kod Kobascheka. Uređaj opremljen senzorima mjeri ključne parametre i u stvarnom vremenu ih prenosi na aplikaciju. Korisnici mogu pratiti trenutne parametre fermentacije vina. Aktualni parametri od značaja za vinski razvoj su kiselina i šećer. Ovaj uređaj planirali smo proširiti nakon Kobascheka, no shvatili smo da je sada isplativije implementirati ovaj poslovni model jer postoji veća potražnja, a financijski zahtjevi su manji.

3.Što vas je potaknulo na razvoj uređaja, kako je nastala ova ideja?

Samu ideju za uređaj smo dobili dok smo radili na projektu u sklopu jednog fakultetskog predmeta. Nakon što je profesor čuo za našu ideju, izrazio je snažno odobravanje, ističući njezin veliki potencijal te je predložio da nastavimo s daljnjim razvojem. Potaknuti tim poticajem, odlučili smo se prijaviti na inkubator s ciljem ostvarivanja i daljnjeg razvoja ove ideje.

4.Na koji način uređaj prati parametre fermentacije vina i koji su ti ključni parametri?

Nažalost, trenutno ne postoje senzori koji mogu mjeriti aktivnost vode, pa je potrebno uložiti značajan napor u razvoj kako bismo stvorili senzor sposoban pratiti tu ključnu karakteristiku.

5.Sudjelujete u Algebra LAB startup inkubatoru. Kako biste opisali svoje iskustvo sudjelovanja u Algebra LAB startup inkubatoru?

Iskustvo je jako dobro i pozitivno, svi koji rade s nama su stručni i spremni su pomoći u svakom trenutku i imaju odgovor na koje god pitanje je potrebno. Mentorica je zaista izvrsna; s nama je podijelila mnogo korisnih savjeta i odlično nas usmjerila na pravi put – gdje, kako i zašto tražiti. Svaka pohvala!

6.Što biste od iskustava i poruka podijelili s kolegama koji razmišljaju o pretvaranju svojih ideja u startup projekt?

Najvažnija lekcija je vjerovati u svoju ideju i ne opterećivati se mišljenjem drugih. Ako ti vjeruješ u snagu svoje ideje, samo hrabro kreni, posveti se razvoju, i samo tako možeš uspjeti pretvoriti ideju u stvarnost.

Brošure Algebra grupe

Sveučilište Junior
Kontaktirajte nas