Image for Imamo pobjednički rad studentskog likovnog natječaja “Svi smo mi zvijezde”!
Naslovnica

Imamo pobjednički rad studentskog likovnog natječaja “Svi smo mi zvijezde”!

Visoko učilište Algebra rado se uključuje u inicijative koje potiču stvaranje inkluzivnih učionica i ugodne, tolerantne atmosfere u predavaonicama. Jedna od takvih inicijativa je i ona Erasmus+ projekta pod nazivom UNIQUE, a njen je cilj poticanje prihvaćanja individualnosti među učenicima i studentima kao i uklanjanje prepreka na putu ka razvoju uključivog, pravednog i održivog društva

U tu svrhu, u sklopu projekta raspisali smo studentski likovni natječaj pod nazivom „Svi smo mi zvijezde“. Studente smo pozvali da svojim umjetničkim radom predstave pojmove prihvaćanja, pripadnosti, zajedništva i uključenosti u društvu – iz svoje perspektive. Ponosni smo što smo primili velik broj prijava od studenata iz cijele Hrvatske!

Prijavljene umjetničke radove evaluirao je tročlani stručni žiri u sastavu: Siniša Bogdanović (voditelj studija dizajna na Visokom učilištu Algebra), Roman Turk (direktor Division4Vision agencije) i Ivan Skvrce (pročelnik Slikarskog odsjeka Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu). Žiri je pobjedničkim radom proglasio rad pod naslovom „O problemu identiteta“ autorice Ivonne Grlić.

Ivonna Grlić, 'O problemu identiteta'

Izjava autorice o djelu: „Današnje moderno društvo nerijetko se voli nazivati i tolerantnim društvom, društvom koje teži za što većom individualnošću i raznolikošću svojih članova, pogotovo u odnosu na svoje prethodnike. Međutim, kada zagrebemo ispod površine takvih fasada shvatimo da stvarnost nije toliko ružičasta. Nameće se pitanje kako se pojedinac u društvu koje licemjerno zagovara individualnost, dok ju s druge strane ismijava, može razvijati u ono što istinski jest, bez straha da postane predmetom osuđivanja. Upravo o tome govori djelo O problemu identiteta. Ono predstavlja pojedinca u trenutku pronalaženja svog identiteta i njegovog otkrivanja. Slavljenička kapica simbol je slavlja takvog čina, a flekica na nosu onog neizbježnog – osude koju takav čin nosi. Zatim i osamljenosti i otuđenosti koja slijedi nakon razočaranja u takav ishod.“

Voditelj studija dizajna na Visokom učilištu Algebra i član stručnog žirija, Siniša Bogdanović, o studentskom likovnom natječaju rekao nam je: „Biti članom žirija na kreativnim natječajima je uvijek veliko zadovoljstvo, ali i obaveza. Pristigli radovi su u velikom broju ispunili očekivanja, te pogodili traženu poruku – toleranciju. Svaki rad je poseban na svoj način dok istovremeno propituje gledatelja o različitostima koje su u današnjem okruženju postale sve važnije teme. Kreativan pristup, vizualni izričaj te različitost kod imaginacije svakog rada je u konačnici otežala stručno bodovanje, jer razlike su zaista male. Čestitam svim sudionicima!“

„Promicanje inkluzije kroz vizualne medije svakako nije tema od jučer. Štoviše, s njom se susrećem skoro  svakodnevno kroz agencijske projekte kojima je cilj širok spektar pozitivnih društvenih promjena. Tako i ovaj natječaj smatram više nego dobrodošlim i smatram ga dobrim izazovom i jednim kvalitetnim pokušajem u ostvarivanju tih društvenih promjena. Upravo zato mi je bilo zadovoljstvo sudjelovati kao član žirija u ovom natječaju jer osim stručnog izazova za studente, uvijek je interesantno vidjeti što nekim novim generacijama predstavlja tolerantno društvo i na koji način ga pokušavaju osvijestiti.“ - Roman Turk, direktor Division4Vision agencije.

Čestitamo pobjednici studentskog likovnog natječaja “Svi smo mi zvijezde” i iznimno nam je drago što ćemo odličan pobjednički rad nagraditi novčanom nagradom u iznosu od 2.500,00 kuna.

Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u našem natječaju i na taj način kroz umjetnost izrazili svoja poimanja tolerancije, inkluzije i pozitivnih društvenih promjena.