Image for InnORBIT – kad ni nebo nije granica
Naslovnica

InnORBIT – kad ni nebo nije granica

Algebra LAB dio je projekta InnORBIT čija je druga faza započela 1. siječnja 2020. i završit će 30. lipnja 2023. InnORBIT je financiran iz programa Horizon 2020 "Sustainable Initiative to Accelerate the Commercialization of Space Innovations" i usmjeren je na jačanje posrednika pri inovacijama (klasteri, digitalni inovacijski centri, udruge malih i srednjih poduzeća…) u svrhu uspostave i upravljanja održivim inicijativama inspiriranim istraživanjima svemira. Do kraja projekta InnORBIT namjerava uspostaviti najmanje 20 uspješnih i održivih svemirskih inicijativa kako bi podržao 50 startup i scaleup poduzeća u razvoju i komercijalizaciji njihovih rješenja.

Algebra LAB posebno je ponosan na organizaciju javnih predavanja putem Space Café događanja. Isto tako, radimo i na stvaranju održivog poslovnog modela za poticanje svemirskih inovacija u cilju stvaranje uspješnog svemirskog središta u hrvatskom inovacijskom ekosustavu.

U prvom dijelu ovog projekta Algebra LAB tim radio je zajedno s dva inovacijska partnera iz Grčke i Rumunjske na obuci trenera. Ovaj je zadatak uključivao članove tima koji su završili tečajeve dostupne na platformi InnORBIT Digital Toolbox. Riječ je o online tečajevima povezanim s inovacijama, tečajevima i alatima za samoprocjenu startup, scaleup, malih i srednjih poduzeća i poduzetnika. Ovi alati pomažu im pri procjeni potreba za poslovnom podrškom, ali i pri implementiranju koncepata vezanih uz istraživanje svemira i satelitske podatke.

Prvi projektni krug obilježila je i suradnja s obećavajućim domaćim startup i scaleup timovima koji su se pridružili projektu. InnORBIT podrška uključuje pomoć profesionalaca pri osmišljavanju, pokretanju i održavanju poslovnih projekata. Putem Space Café platforme ostvarili smo suradnju s 10 lokalnih projekata s kojima ćemo uskoro započeti fazu poslovnog planiranja.

26. siječnja 2023. prisustvovali smo 5. sastanku InnORBIT projekta u Bukureštu, organiziranom od strane partnera iz ROMSPACE. Tom smo prigodom procijenili napredak projekta i pripremili sljedeće faze, te dogovorili plan budućih sastanaka.

U 2. pilot krugu projekta nastavljamo s lokalnim inicijativama kako bismo podržali svemirske inovacije. Ugostit ćemo 10. online Space Café, a pokrećemo i Space Design Sprint. Riječ je o inicijativi koja Algebrine studente potiče da iznađu rješenje problema, inspirirano tehnologijama istraživanja i ispitivanja svemira. Trenutno smo u procesu odabira zadatka za sudionike Sprinta, evaluacije mehanizma za ocjenu rješenja, te potvrde termina održavanja ovog žiriranog natjecanja.  

Osim toga, Algebra će sudjelovati na Knowledge Exchange Event koji će se održati 28. ožujka 2023., a na kojem će Algebrin doprinos InnORBIT projektu biti predstavljen široj stručnoj javnosti.

Na kraju, Algebra je svoje sudjelovanje u projektu InnORBIT upotpunila članstvom u Copernicus Academy koja trenutno broji 201 člana, a dio je Svemirske strategije Europske komisije. Članstvo u Akademiji povezat će Algebru s nadležnim tijelima i pružateljima usluga, olakšati suradnička istraživanja i razviti predavanja, treninge i materijale za obuku pri korištenju podataka koje Copernicus prikuplja. Zahvaljujući svim ovim inicijativama nastavljamo upoznavati i koristiti nove alate, sudjelujemo u razmjeni znanja i suradnji na razini EU, te pokrećemo hrvatski svemirski centar.

Ponosni smo što smo dio projekta InnORBIT i zadovoljni velikim koracima koje smo napravili u uspostavljanju uspješnog i brzorastućeg svemirskog središta u Algebri! Za više informacija o InnORBIT projektu posjetite https://innorbit.eu/about

Brošure Algebra grupe

Sveučilište Junior
Kontaktirajte nas