Image for Inovativne modularne maske za mobitele tima 2T
Naslovnica

Inovativne modularne maske za mobitele tima 2T

Procjenjuje se da pametne mobilne uređaje 2021. godine koristi oko 3,8 milijardi ljudi i taj će broj sigurno samo još rasti. Anto Tomić i Mel Totman, članovi tima 2T, smatraju da pametni mobilni uređaji zaslužuju primjenu inovativnih maski i zato su osmislili modularne maske za mobitele, a u razgovoru su nam objasnili što njihove maske čini posebnima i kako im je bilo u Algebra LAB startup inkubatoru.

Anto, Mel, predstavite nam se – čime se bavite u timu i izvan njega?

Ja sam Anto Tomić, završio sam Fakultet strojarstva i brodogradnje, te vojnu akademiju na Hrvatskom vojnom učilištu. Na vojnom učilištu vodio sam nekoliko projekata i završio sam Temeljnu časničku izobrazbu. Trenutno obnašam dužnost pomoćnika zapovjednika HVU-a. Osmislio sam ideju modularnih maski za mobitele, poznajem marketinške strategije pa se u timu bavim organizacijom projekta, kaže Anto.

Ja sam Mel Totman i završio sam Tehnički fakultet u Rijeci. Na fakultetu sam aktivno sudjelovao u razvoju Formule student te sam se nakon završenog fakulteta zaposlio u tvrtki Rimac Automobili gdje trenutno radim kao project manager. Poznajem konstruiranje i proizvodnju strojarskih komponenti pa sam u našem timu zadužen za tehničke zadatke - konstrukciju maski, proučavanje tehnologije proizvodnje i slično, kaže Mel.

Maske za pametne telefone preplavile su tržište, no maske za pametne telefone vašeg tima ipak se po nečem izdvajaju. Što vaše maske čini drukčijima?

Maske koristi oko 87 % vlasnika mobilnih uređaja i one su bitan detalj na našim mobitelima.

Cilj nam je iskoristiti potencijal koji leži u ovom proizvodu. Trenutno morate kupiti novu masku ako poželite promijeniti izgled svoje maske za mobitel, a s našim modularnim maskama to nije slučaj. One se sastoje od maske i takozvanog slidera – pločice koja se umeće u masku.

Kupovinom pločica korisnici mogu za puno manje novca promijeniti dizajn, poruku ili funkciju svoje maske. Bitna zanimljivost je što pločice koje se umeću u maske svojom veličinom odgovaraju maskama svih modela mobitela – ističe Mel.

Mogu li se modularne maske koristiti u svrhu promocije određenog branda i kako?

Naravno, smatramo da su pločice za modularne maske idealan proizvod za promociju brandova. Maska na mobitelu najčešće je jedini modni detalj koji ne mijenjamo svaki dan. Dodatno, prosječna odrasla osoba dnevno provodi oko 3 sata tipkajući po svom mobitelu, a ostalo je vrijeme mobitel često odložen na vidljivim mjestima. Ako korisnik stavi pločicu s logom i nazivom nekog branda u svoju masku, velika je vjerojatnost da će taj brand biti zapažen, kaže Anto.

U modularne maske koje ste razvili umeću se pločice tj. slideri – kakvi oni mogu biti što se tiče materijala, poruka, ali i funkcija?

Slideri su zapravo najvažniji dio modularnih maski za mobitele. Svaki slider odgovara bilo kojoj modularnoj maski i modelu mobitela pa je vrlo praktično rješenje i jako je puno mogućnosti sadržaja na njima. To mogu biti motivacijske poruke, promotivni materijali poput loga, različiti personalizirani sadržaji. Slideri mogu biti i različitih tekstura i materijala, ovisno o željama i potrebama kupaca. Osim sadržaja, slideri će davati maskama i različite funkcije. Sliderima s čipom otvarat će se vrata u poslovnim prostorima. Slider s quad lockom omogućit će postavljanje mobitela na bicikl ili motocikl. Eksternom baterijom u slideru moći će se i puniti mobitel. Korisnici će moći birati i slidere koji će imati mini ekrane i koji će svijetlili, opisuje Mel.

Kako vam je sudjelovanje u Algebra LAB startup inkubatoru konkretno pomoglo za razvoj vašeg proizvoda?

Naučili smo puno od mentora i predavača. To nas je usmjerilo ka nekim poslovima i zadacima važnim za naš startup, a o kojima prije inkubatora nismo ni razmišljali. U kratkom vremenu poradili smo na financijskom i marketinškom planu, a savjeti i radoznalost mentora stalno su nas gurali naprijed, kaže Mel.

Koja biste iskustva sudjelovanja u Algebra LAB startup inkubatoru podijelili s kolegama iz startup zajednice?

Odlična atmosfera i susretljivi mentori koji su puni znanja i iskustva. Za svaki problem odmah su znali predložiti kvalitetno rješenje te su nam spremo pomogli u networkingu, istaknuo je Anto.

Izradili ste prve modularne maske i slidere – koji su vam sljedeći poslovni potezi?

Važno nam je naći investitore i izvor financiranja za prvu veću seriju modularnih maski. Nakon toga, cilj nam je kvalitetno izaći na tržište i promijeniti percepciju funkcije maski za mobitele. Također, korisnicima ćemo omogućiti bolje i jeftinije ukrašavanje njihovih mobilnih ljubimaca, zaključuje Anto.

#2T #AlgebraLAB