Image for Kreiranje digitalnih edukativnih materijala za učitelje o korištenju alata u cloudu u sklopu projekta Kids in Clouds
Naslovnica

Kreiranje digitalnih edukativnih materijala za učitelje o korištenju alata u cloudu u sklopu projekta Kids in Clouds

Cilj je Erasmus+ projeka Kids in Clouds upoznati učenike s 'cloud-computing' načinom rada u što ranijoj dobi kako bi njime lako i potpuno prirodno ovladali. Prvi je korak na tom putu olakšati učiteljima korištenje cloud alata kako bi kasnije oni bili ti koji će učenike uspješno upoznavati sa svijetom alata u cloudu.

Stoga Algebra i projektni partneri – učitelji iz škola u Francuskoj, Bugarskoj i Hrvatskoj kreiraju digitalne edukativne materijale za učitelje o korištenju alata u cloudu. Prethodno provedeno istraživanje ukazalo je na stavove učitelja o korištenju digitalne tehnologije i cloud alata. Imajući to u vidu, partneri kreiraju edukativne materijale u skladu s potrebama na koje su učitelji ukazali tijekom istraživanja. Primjerice, rezultati istraživanja pokazali su da 60 % anketiranih učitelja vrlo često koristi digitalnu tehnologiju. S druge strane, većina anketiranih učitelja istaknula je kako se za nastavni sat na kojem planiraju koristiti digitalnu tehnologiju pripremaju duže nego inače. Ovom i ostalim pokazateljima istraživanja projektni partneri nastoje doprinijeti kreiranjem sadržaja koji će učiteljima pomoći da alate u cloudu koriste lako i jednostavno te da na taj način brzo i efikasno kreiraju sadržaje za nastavne sate.

Digitalne edukativne materijale za učitelje projektni partneri kreiraju u formi videozapisa. Isti će prikazivati načine korištenja pojedinih besplatnih online cloud alata u svrhu izrade interaktivnih prezentacija, grafika, kvizova, igara i slično. Osim toga, edukativni će materijali prikazati i konkretnu primjenu pojedinih alata na nastavnim satima Matematike, Prirode i društva, Povijesti te Engleskog, Bugarskog i Hrvatskog jezika. Materijali će učiteljima pomoći prilikom korištenja alata te će sadržavati konkretna rješenja za poučavanje pojedinih predmeta korištenjem digitalnih alata u cloudu.

Edukativni će materijal biti pripremljen na francuskom, bugarskom i hrvatskom jeziku te će biti dostupan u online repozitoriju koji će biti oformljen. Ukupno će biti kreirano preko 150 videozapisa kojima je cilj potaknuti učitelje na korištenje alata u cloudu, ali im i olakšati početak korištenja usluga u cloudu u slučaju da ih dosad nisu često koristili.

Edukativne materijale kreiraju učitelji iz College Jules Reydellet (Saint-Denis, Francuska), SU Sv. Sv. Ćirila i Metoda (Smoljan, Bugarska), Osnovne škole Horvati (Zagreb, Hrvatska), Osnovne škole Ludina (Velika Ludina, Hrvatska) te Algebrini stručnjaci. Kreirani edukativni materijali razvijeni u jednoj državi bit će pilotirani u drugoj državi u sljedećoj fazi projekta. Ovime projektni partneri nastoje osigurati internacionalnu primjenjivost materijala kako bi isti zadovoljavali potrebe različitih nacionalnih obrazovnih sustava.

Više o projektu – www.kidsinclouds.eu

#KidsinClouds #Erasmus+