Image for Narukvice neebee, za olakšanu komunikaciju roditelja i djece s teškoćama
Naslovnica

Narukvice neebee, za olakšanu komunikaciju roditelja i djece s teškoćama

Roditelji i djeca s teškoćama svakodnevno se susreću s brojnim izazovima, a jedan od najvećih je često – komunikacija. Kako je upravo komunikacija osnova daljnjeg razvoja djeteta, Ana i Lucija posvetile su se razvoju projekta neebee. Razgovarali smo s njima i doznali kako set narukvica neebee može poboljšati komunikaciju roditelja i djeteta i tako doprinijeti općem razvoju djeteta s teškoćama.

1) Za početak – predstavite nam se, čime se bavite, gdje ste se upoznale i kako ste podijelile uloge u timu?

Mi smo Lucija Mlakar i Ana Kaić. Ana je osnivačica i voditeljica neebee projekta, biotehnološke je struke i trenutno je full-time posvećena neebee projektu. Lucija je studentica završne godine diplomskog studija logopedije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu i vodi znanstveni dio projekta. U slobodno vrijeme volontira s djecom s teškoćama u razvoju, zbog čega su joj izazovi te vrste izuzetno bliski.

 

Upoznale smo se na jednom startup eventu, kako to često i biva i - kliknule. Shvatile smo da se obje želimo posvetiti izazovima s kojima se roditelji djece s teškoćama u razvoju često susreću i ukazati na važnost rane intervencije kod djece s teškoćama. Ana je imala odličnu ideju kako roditeljima omogućiti kvalitetniju ranu intervenciju kod svog djeteta, a Lucija se projektu priključila novim idejama za primjenu Anine ideje.

2) Što su neebee narukvice?

Neebee narukvice čine set od dvije međusobno povezane narukvice koje komuniciraju jedna s drugom tako da se s jedne šalje taktilni podražaj na drugu. Namijenjene su prvenstveno za jačanje responzivnosti djeteta. Osim toga, narukvice jačaju interakciju između roditelja i djeteta, a služe i kao dodatan alat za ostvarivanje ciljeva rane intervencije.

Naime, interakcija između roditelja i djeteta s teškoćama nerijetko je ugrožena zbog brojnih stresova, zbog  djetetove teškoće, obrazovanja, očekivanja, financijskih okolnosti, djetetovog ili roditeljevog temperamenta. Uz pomoć neebee narukvica, roditelji i djeca mogu puno lakše komunicirati i na taj način riješiti brojne opisane izazove.

3) Kako se pojavila ideja za izradom ovog rješenja?

Ideja je inspirirana osobnim Aninim iskustvom – njezinim osnovnim izvorom motivacije i snage, a to je njen trogodišnji sin Niko. „Kako je kod Nike zamijećeno odstupanje od tipičnog razvoja, tako smo uključeni u različite oblike rane intervencije. No, svakodnevne prepreke kao što su neodazivanje na ime i slaba pažnja potaknule su me da tražim nove načine kako bismo još kvalitetnije iskoristili vrijeme između terapija i generalno, vrijeme ključno za njegov napredak – vrijeme rane intervencije. Također, pojavila se i želja da se na neki način pomogne i drugim roditeljima djece s teškoćama koji su suočeni sa sličnim izazovima, preprekama i predrasudama u svojoj okolini. Vjerujem da današnjicu, koju je teško zamisliti bez digitalne tehnologije, kao i izražen interes sve mlađe djece za tehnologijom, treba maksimalno iskoristiti za njihovu dobrobit“, kaže nam Ana.

4) Dakle, neebee narukvice namijenjene su roditeljima i djeci. Što im zapravo one omogućuju?

Glavni cilj narukvica je povećanje responzivnosti djece. Smanjena responzivnost jedno je od temeljnih obilježja djece s različitim teškoćama, posebno iz spektra autizma, a ujedno je izvor otežane komunikacije, interakcije, ali i obiteljske dinamike. Slanjem podražaja djetetu putem narukvice pridobiva se djetetova pozornost, potiče kontakt očima i odazivanje na ime. Slanje i primanje podražaja, tj. dvosmjerna komunikacija, ključna je kako bi se doprinijelo razumijevanju komunikacijskih „ti-pa-ja“ izmjena.

Osim toga, naša je želja motivirati roditelje i djecu da pronađu dodatan izvor snage i hrabrosti potreban za daljnji napredak, time što će komunikacija u obitelji biti olakšana i poboljšana. Treba napomenuti da je povećanje uloge roditelja u ranoj intervenciji vrlo važno, ali i praktično. Naime, zbog dugih lista čekanja ili zbog udaljenosti mjesta prebivališta, velikom broju djece drugi oblici intervencije, koji uglavnom uključuju neposredni rad sa stručnjacima, svakodnevno nisu dostupni. Cilj nam je doprinijeti učinkovitosti rane intervencije povećanjem mogućnosti da roditelji pomognu svom djetetu. Budući da roditelj s djetetom provodi najviše vremena, u jedinstvenoj je poziciji pozitivno utjecati na ranu intervenciju djeteta, a neebee set narukvica u tome pomaže stvaranjem jedinstvene veze između roditelja i djeteta.

5) Trenutno ste u fazi dogovaranja testiranja prototipa. Koji su vam sljedeći koraci?

Ono čemu težimo od početka je kvalitetno postavljanje znanstvenih temelja, a ključan korak prema tome vidimo u ispitivanjima prototipa u suradnji sa stručnim ustanovama. Kada utvrdimo funkcionalnost i učinkovitost neebee narukvica, posvetit ćemo se dizajnu i pripremi za proizvodnju. Osim ispitivanja, kroz projekt želimo raditi i na podizanju svijesti o poremećaju iz spektra autizma. Želimo stvoriti sigurno okruženje za roditelje i mjesto na društvenim mrežama na kojima mogu pronaći relevantne informacije kao i podijeliti svoja iskustva.

6) Planirate li uz neebee narukvice izraditi i neko software rješenje kao nadogradnju?

Definitivno! Funkcioniranje narukvica neće ovisiti o mobilnom uređaju, ali u planu nam je razviti aplikaciju koja bi pružala opcije praćenja napretka djeteta kroz vrijeme (u smislu praćenja korištenja narukvice od strane djeteta) i povezivanje s drugim korisnicima.

Aplikacija bi sadržavala i ideje za provođenje aktivnosti kod kuće, kao i prikaz i upute kako koristiti set narukvica u konkretnim situacijama. Unutar aplikacije koristili bismo koncept gemifikacije. Kroz interaktivni sadržaj i edukativne igre prikazali bismo mogućnosti primjene tako da omogućimo roditeljima i djeci korištenje narukvice tijekom edukativnih igara u dvoje. Cilj nam je stvoriti prijateljsko i dinamično okruženje za neformalno učenje.

7) Što vas je potaknulo na prijavu u Algebra LAB startup inkubator?

Prijava na Algebra LAB startup inkubator bila je vrlo logičan potez – željele smo biti dio inkubatora koji svake generacije odigra veliku ulovu u razvoju nekoliko vrlo uspješnih startupa. Algebrin inkubator idealna je prilika za učenje od najboljih, jer za pokretanje uspješnog startupa moraš imati znanja iz mnogo različitih područja. Sudjelovanje u Algebrinom inkubatoru prilika je da put prema konačnom proizvodu ili usluzi prevališ u što kraćem vremenu i da lutanje u potrazi za dobrim potezima ili odlukama svedeš na minimum.

8) Koje biste benefite sudjelovanja u Algebra LAB startup inkubatoru posebno izdvojile?

Najvrjedniji benefiti su definitivno networking i mentorstvo te znanje i iskustvo koje imaš na raspolaganju tijekom cijelog programa. Imale smo priliku sudjelovati na različitim predavanjima i radionicama koje su nas pripremile za mnoge izazove koji su pred nama. Ono što dobiješ sudjelovanjem u Algebrinom inkubatoru posebno su vrijedna poznanstva i iskrena potpora ostalih timova koji su uvijek spremni uskočiti i pružiti ruku kada je to potrebno. I, inspirirajuće je biti dio te mlade i pametne ekipe koja želi pomicati granice. Ne zaboravimo i promociju koja je neizostavan dio za uspjeh jednom kada krene tržišna utakmica.