Image for Novosti InnORBIT projekta – Space Cafes!
Naslovnica

Novosti InnORBIT projekta – Space Cafes!

Algebrin tim ponosan je na sudjelovanje u InnORBIT projektu koji je dio programa Horizon 2020 - najvećeg programa za istraživanje i inovacije Europske unije koji potiče pametan, održiv i uključiv gospodarski rast. Cilj je projekta jačanje i pokretanje održivih, inovativnih inicijativa za komercijalizaciju svemirskih istraživanja. Prvi je korak na tom putu provođenje Capacity Building Programa u AlgebraLAB timu.

Capacity Building Program (CBP) jedan je od naših ključnih interesa u projektu, jer time osnažujemo vlastite kapacitete za pružanje potpore i mentorstva startupima i poduzetnicima. Mentoriranje startupa odvija se već 14. godinu zaredom u sklopu AlgebraLAB startup inkubatora, no InnORBIT projekt ojačat će kapacitete Algebrinog inkubatora za rad s poduzetnicima čije se ideje vežu uz komercijalizaciju istraživanja vezanih uz svemir. Iako je startup ekosustav Hrvatske vrlo razvijen, komercijalizacija svemirskih istraživanja nije vrlo intenzivna. Upravo zbog toga nastojimo ojačati vlastite kapacitete kako bismo nakon toga uspješno poticali poduzetnike na sudjelovanje u komercijalizaciji svemirskih istraživanja.

Osim toga, Algebra će od veljače do lipnja 2022. g. organizirati online evente - Space Cafes. Svi zainteresirani imat će priliku poslušati odlična predavanja iskusnih predavača i stručnjaka iz InnORBIT tima. Svaki mjesec Space Cafe će imati drugu temu, a teme će biti posvećene primjerice, potencijalu korištenja svemirskih istraživanja i podataka u poljoprivredi, lokacijskim uslugama, načinu osiguravanja najsuvremenije 5G tehnologije i slično.

Nakon jačanja vlastitih kapaciteta i podizanja javne svijesti o potencijalu svemirskih istraživanja, Algebra će započeti Business Support Program (BSP). U ovaj će program biti uključeni startupi i poduzetnici s ciljem da ih se potakne na razvoj poslovnih rješenja korištenjem svemirskih istraživanja i time doprinese razvoju hrvatskog tržišta.

Zbog svih aktivnosti koje su pred nama, a iznimno su važne za podizanje svijesti o potencijalu korištenja svemirskih istraživanja, InnORBIT je vrlo važan i inovativan projekt. Svakako ćemo nastaviti izvještavati o napretku projekta te održavanju naših Space Cafes!!

#InnORBIT #Horizon2020