Image for Održan Green-Tech Hackathon u organizaciji Veleposlanstva UK-a u Zagrebu!
Naslovnica

Održan Green-Tech Hackathon u organizaciji Veleposlanstva UK-a u Zagrebu!

Green-Tech Hackathon u organizaciji Veleposlanstva Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sj. Irske u Republici Hrvatskoj, Fil Rouge Capitala i Algebra LAB-a skrenuo je pažnju na važnost tehnologije u održivom razvoju.

Glavnu nagradu u iznosu od 50.000 kuna na dvodnevnom online hackathonu osvojio je tim GoGreenOzonator. Cilj hackathona bio je skrenuti pažnju na ekološke i teme vezane uz održivi razvoj, poput bacanja hrane, zagađenja vode ili masovnog turizma, te pokazati kako korištenjem novih tehnologija možemo doći do održivih, isplativih i profitabilnih rješenja ovih problema.

Green-Tech Hackathon održan je 13. i 14. veljače 2021. u organizaciji Veleposlanstva Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske i partnera – Fil Rouge Capitala kao investicijskog partnera i Algebra LAB kao organizacijsko-logističkog i savjetodavnog partnera u provedbi projekta. Hackathon je održan u online obliku, trajao je dulje od 30 sati, a nakon više od 100 prijava, u finalu je sudjelovalo 14 timova s ukupno 63 natjecatelja iz cijele Hrvatske. Pridružili su im se i članovi timova iz susjedne Bosne i Hercegovine, ali i naši sugrađani koji trenutno borave u Njemačkoj ili čak u - Južnoj Koreji!

Sudionici su tijekom hackathona odabrali jedan od tri ponuđena problema, te su za njega razvijali svoje rješenje. Natjecateljima su ponuđena tri izazova – višak i bacanje hrane (kako riješiti problem viška hrane u trgovinama, u kućanstvima i općenito u cijelom lancu hrane?), masovni turizam (kako razviti model održivog turizma?) te zagađenje vode (kako osmisliti poslovno rješenje koje rješava problem zagađivanja vode?). Zadatke za natjecatelje je, u suradnji s Veleposlanstvom, osmislio tim stručnjaka koji predvodi Algebra LAB, doc. dr. sc. Leo Mršić i dr. sc. Maja Brkljačić.

Ponuđena rješenja, tj. odgovori na zadane izazove, pritom su morala biti održiva, izvediva, profitabilna i skalabilna te su se, dakako, morala oslanjati na tehnologiju kao način rješavanja postavljenog problema. Tijekom cijelog hackathona timovima je na raspolaganju bilo osam mentora koji su im pomogli sugestijama za rješavanje dilema i savjetima za suočavanje s projektnim zadacima s poslovne ili tehnološke strane: Mili Ibrulj (Fil Rouge Capital), Roger Blott (Fil Rouge Capital, partner), Andrija Garofulić (Mazars Croatia, partner), Matija Žulj (pokretač tvrtke Agrivi), Neil Whittaker (Energy System Catapult, Incubation Manager), Marko Capek (Terra Hub Croatia), Bojan Radlović (RVU, General Manager) i Tom Oštrić (O2, osnivač).

Nakon dvodnevnog rada na projektima i predstavljanja projekata u sklopu virtualnog pitcha pred žirijem, kojega su činili Stevica Kuharski (Fil Rouge Capital), Renata Brkić (Feelsgood Capital) i Marijan Mrkonjić (voditelj novih biznisa, INA) najboljim timom proglašen je tim GoGreenOzonator, u čijem su sastavu Helena Virić Gašparić, Darija Lemić i Pave Ninčević. Svo troje dolaze s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, a njihovo pobjedničko rješenje bazira se na inovativnoj primjeni ozona. GoGreenOzonator bavi se razvojem uređaja za pravovremeno i ciljano suzbijanje štetočina (štetnih kukaca, virusa, bakterija, patogenih gljiva) u zatvorenim prostorima primjenom ozona. Potpisom EU Green Deal strategije, RH se od prošle godine obavezala smanjiti utrošak pesticida za još 50 %, što će stvoriti dodatni pritisak na poljoprivredne proizvođače. Stoga GoGreenOzonator želi razviti novo “zeleno” rješenje, učinkovito u zaštiti, a istovremeno bez pesticida i sigurno za okoliš; sve bez smanjenja produktivnosti u procesu proizvodnje hrane.

Uz pobjednike, žiri je posebno pohvalio i rješenja tima Alavera, MacroConverter i Omni Akademija. Tim Alavera razvija rješenje za smanjenje korištenja otrovnog klorinskog sredstva za izbjeljivanje s hibridnim sustavom koji koristi hidrogen peroksid i UV svjetlo, što bi bitno smanjilo onečišćenje voda koje uzrokuje tekstilna industrija. Tim MacroConverter radi na rješenju uklanjanja plastičnog otpada iz okoliša korištenjem sustava baziranog na pirolizi, što bi uklanjanje plastike učinilo bitno jednostavnijim i jeftinijim. Omni Akademija radi na komercijalnom edukativnom projektu, koji se fokusira na edukaciju svih onih koji mogu pridonijeti smanjenju zagađenja.

„Britansko veleposlanstvo oduševljeno je što je moglo biti domaćin ovog eventa. Impresionirani smo nivoom znanja i entuzijazmom, koji su pokazali svi timovi na natjecanju. Vlada Velike Britanije predana je ideji zelenog rasta i pronalaženju inovativnih rješenja za borbu protiv klimatskih promjena. Čestitamo pobjednicima na zasluženom uspjehu i nadamo se da će njihovo inovativno rješenje prepoznati u industriji i u redovima donositelja odluka“, rekli su iz Britanskog veleposlanstva.

Pobjednički tim nagrađen je novčanom nagradom u iznosu od 50.000 kuna. No, osim novčane nagrade, organizator, Veleposlanstvo Ujedinjenog Kraljevstva u Hrvatskoj, pomoći će pobjednicima i pristupom britanskoj startup zajednici i eventualnim daljnjim povezivanjem s vrlo aktivnim green tech sektorom u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Bilo nam je zadovoljstvo sudjelovati u Green-Tech Hackathonu u ulozi organizacijsko-logističkog i savjetodavnog partnera te zahvaljujemo svim natjecateljima, mentorima, članovima žirija i partnerima tijekom provedbe projekta te čestitamo pobjedničkom timu - GoGreenOzonator!

Algebra LAB team

#BritishEmbassyZagreb

#FilRougeCapital