Image for OICAR – aplikacija za iznajmljivanje svih tipova vozila
Naslovnica

OICAR – aplikacija za iznajmljivanje svih tipova vozila

Posjedovanje vozila skriva mnoge troškove kojih vlasnici često nisu svjesni. Vilko Jugović i Anton Maurović, studenti Visokog učilišta Algebra, osmislili su zato OICAR-a – aplikaciju za iznajmljivanje vozila. U razgovoru s Vilkom i Antonom saznali smo čemu sve OICAR aplikacija služi i koje probleme rješava. Pitali smo ih i kako je ideja nastala i kako im je bilo u Algebra LAB inkubatoru.

Antone, Vilko, predstavite se – čime se bavite u timu i izvan njega?

Ja sam student diplomskog studija programsko inženjerstvo na Visokom učilištu Algebra gdje sam i zaposlen kao full stack developer, kaže nam Anton.

Ja također studiram na Visokom učilištu Algebra i radim kao mobile app developer u tvrtci mStart. Anton i ja upoznali smo se na fakultetu na jednom od kolegija. U timu radimo tako da svaki član tima radi ono u čemu je izvrstan i ono što voli. Anton se bavi back-end razvojem aplikacije, a ja radim na dizajnu te front-end razvoju aplikacije.

Poslovno rješenje vašeg tima temelji se na stavu da posjedovanje vozila vlasniku uzrokuje i određene probleme. Zašto?

Posjedovanje vozila skriva mnoge troškove kojih vlasnici često nisu svjesni. Osim same kupovine vozila, registracije, tehničkog pregleda i učestalih troškova goriva, postoji još mnogo drugih izdataka za vlasnika vozila. Ako uzmemo za primjer automobil, radi se o troškovima obveznog osiguranja, redovnih servisa i kupnji setova zimskih i ljetnih guma – a ponekad je i skladištenje guma dodatan trošak za vlasnike automobila. Prema istraživanju u Njemačkoj, pokazalo se da vlasnici automobila u prosjeku troše 425 eura mjesečno na troškove povezane s vozilom. Još jedan vrlo bitan faktor je i pad vrijednosti vozila. Prema analizama, motorna vozila u prosjeku gube 24 % vrijednosti u prvoj godini, dok tijekom prvih pet godina mogu izgubiti čak i do 52 % vrijednosti – kaže Anton.

Opisane probleme nastojite riješiti razvojem aplikacije OICAR. Recite nam što ona omogućuje vlasniku vozila?

Prema istraživanjima, naša vozila stoje parkirana 95% vremena. Koristeći OICAR aplikaciju, vlasnik vozila na vrlo jednostavan i potpuno digitaliziran način može iznajmiti svoje vozilo dok ga ne koristi. Na taj način povećava se iskoristivost vozila i istovremeno se smanjuje broj vozila koji koriste parkirne površine. OICAR aplikacija jednostavno je rješenje za sve vlasnike vozila koji žele iznajmiti svoje vozilo dok ga ne koriste. Na taj način vozilo, koje je do tada predstavljalo svakodnevni trošak, vlasnik čini svojim dodatnim izvorom prihoda – istaknuo je Vilko.

S druge strane aplikacije nalazi se unajmljivač vozila; koje mu opcije nudi aplikacija OICAR?

Korištenje OICAR aplikacije omogućuje unajmljivanje bilo kojeg tipa vozila na brz, jednostavan i siguran način. Unajmljivanje vozila učinili smo mogućim na potpuno digitaliziran način u nekoliko jednostavnih koraka. Aplikacija omogućava unajmljivanje različitih tipova vozila na jednom mjestu, po nižim cijenama, 24/7, prema najbližoj lokaciji unajmljivaču ili onoj lokaciji koju unajmljivač odabere, saznajemo od Antona.

Kako se pojavila vaša ideja za razvojem aplikacije OICAR?

Ideja se pojavila tijekom studija prilikom izrade projektnog zadatka. Izbor teme bio je slobodan pa smo se odlučili za inovativan pristup. Istražili smo svjetsko tržište kako bismo identificirali aktualne probleme. Nakon toga smo krenuli s realizacijom OICAR aplikacije koja rješava nekoliko rastućih globalnih problema – neiskorištenost vozila, rast broja vozila koja stoje na parkinzima, korištenje urbanih površina i zagađenje okoliša, kaže Vilko.

Koristimo ovu priliku kako bismo istaknuli vrijednost ovakvog tipa kolegija koji se prakticira na Visokom učilištu Algebra. Projektni zadaci u sklopu kolegija potiču kreativnost, inovativnost i poduzetnost studenata. Zahvaljujemo i profesoru Goranu Đambiću na brojnim savjetima tijekom izrade mobilne aplikacije, ističe Anton.

Kako vam je sudjelovanje u Algebra LAB startup inkubatoru konkretno pomoglo za razvoj vaše aplikacije?

Prije svega, budući da smo svi u timu developeri, sudjelovanje u Algebra LAB startup inkubatoru omogućilo nam je da proširimo vidike i počnemo razmišljati kao pravi poduzetnici. Nezaobilazan je angažman mentorice Maje Brkljačić i mentora Lea Mršića koji su nam pomogli u povezivanju sa stručnjacima iz različitih područja. Na kraju inkubatorskog programa, Algebra LAB organizirao je Final Pitch na RockPaperStartups konferenciji. Na taj smo način dobili priliku OICAR aplikaciju predstaviti potencijalnim investitorima i drugim uspješnim poduzetnicima, predstaviti svoj rad javnosti i steći nezaboravno iskustvo pitchiranja – kaže Vilko.

Kreirali ste iOS i Android aplikaciju - koji su vam sljedeći poslovni potezi?

Započinjemo s testiranjem aplikacije OICAR. Cilj nam je prikupiti povratne informacije od korisnika kako bismo na temelju njih optimizirali aplikaciju. Nakon toga, aplikacija OICAR bit će spremna za izlazak na tržište.

#OICAR #AlgebraLAB