Image for PetChat platforma za digitalizaciju svijeta veterine
Naslovnica

PetChat platforma za digitalizaciju svijeta veterine

Marino Miletović i Luka Majer osnivači su platforme PetChat i pobjednici Algebra LAB startup inkubatora 2023 u kategoriji „The best business case“. PetChat je inovativna platforma koja povezuje vlasnike kućnih ljubimaca s kvalificiranim veterinarima, predstavljajući osobnog, online, on-demand veterinara za vlasnike životinja. Smanjivanje potrebe za fizičkim odlaskom u veterinarsku ambulantu dobra je vijest kako za vlasnike životinja tako i za veterinare. S Marinom smo razgovarali o razvojnom putu njegovog startupa, poslovnim planovima za 2024. kao i inovativnoj i poduzetničkoj klimi u Hrvatskoj.

1. PetChat je postigao velik uspjeh u relativno kratkom vremenu. Opiši nam poslovni razvojni put koji je PetChat zabilježio u 2023.

PetChat je zaista prošao kroz impresivan poslovni put u 2023. godini, ostvarivši značajan uspjeh u relativno kratkom vremenu. Naša priča započela je kroz sudjelovanje u renomiranom Algebra LAB startup inkubatoru, koji nam je pružio ne samo potrebnu podršku već i poticajan početak u uzbudljivom svijetu startupa.

Nakon toga, uspješno smo se integrirali u Zicer Accelerator program, gdje aktivno radimo na širenju i skaliranju naše platforme. Vlastitim predanim radom i strategijskim financiranjem, uspjeli smo prijeći put od inicijalne ideje do realizacije projekta, postavljajući čvrste temelje za budući rast.

Jedan od ključnih trenutaka bio je ostvarivanje prvog oblika vanjskog financiranja, što nam je omogućilo dodatna sredstva za daljnji razvoj. Uz to, posvetili smo se temeljitom redizajnu i optimizaciji naše web platforme kako bismo korisnicima pružili bolji pristup i olakšali navigaciju.

PetChat platforma

2. Prema tvom iskustvu, što tvrtku čini inovativnom i drugačijom? Po tvom mišljenju, kakvo bi to bilo kvalitetno poslovno okruženje za provođenje inovativnih aktivnosti?

Inovativnost tvrtke ključna je za uspjeh u dinamičnom poslovnom okruženju, a PetChat se ističe po svojoj iznimno poticajnoj korporativnoj kulturi. Ovdje kreativnost, eksperimentiranje i otvorenost prema novim idejama nisu samo poticani, već su temeljni stupovi naše filozofije. Ne samo da se suradnja cijeni, već se smatra ključem za postizanje inovacija. Podržavamo rizik i potičemo naše zaposlenike da razmišljaju izvan okvira, uvjereni da se prave inovacije rađaju iz hrabrosti i otvorenosti prema novim pristupima.

Uz to, prepoznajemo važnost fleksibilnosti i prilagodljivosti u današnjem brzom poslovnom svijetu. PetChat je u potpunosti posvećen prilagođavanju novim trendovima i brzom reagiranju na promjene. Svjesni smo napretka AI tehnologija i aktivno ih koristimo kako bismo olakšali vođenje poslovanja, stvarali prednosti i ostajali ispred konkurencije.

Također, važne su i suradnje, savjetnici te partneri. Surađujemo s vanjskim savjetnicima, partnerima i startupima kako bismo osigurali raznolike perspektive i iskoristili bogatstvo resursa za inovacije. Ova suradnja pruža nam priliku da proširimo horizonte i ostvarimo svoj puni potencijal, uvijek tražeći nove načine kako bismo unaprijedili našu platformu i pružili vrhunsku uslugu korisnicima. Smatramo da je to ispravan pristup koji vodi do uspjeha.

3. Na temelju tvog iskustva, opiši nam izazove s kojima se susreću inovativne tvrtke, uzimajući u obzir lokalno/nacionalno okruženje u kojem djeluju.

Financijski izazovi, regulacije, pristup tržištima i nedostatak iskusnih mentora predstavljaju složene prepreke s kojima se startupi često suočavaju u svom putu rasta. Za PetChat i mnoge druge, manjak financijskih sredstava nije samo početni izazov već i kontinuirana borba, budući da se potreba za dodatnim sredstvima javlja tijekom faza rasta, razvoja i marketinga.

često suočavamo s kompleksnim pravnim zahtjevima i administrativnim poteškoćama. Upravljanje lokalnim i nacionalnim regulativama, pogotovo u sivoj zoni bez jasnih smjernica, zahtijeva dodatan napor.

Osiguravanje pristupa tržištima, bilo lokalnim ili globalnim, izazov je koji ne zanemarujemo. Ključno je razviti marketinšku strategiju i izgraditi mrežu partnera kako bismo premostili ovu prepreku i osigurali širenje našeg utjecaja.

Iako primjećujemo rast hrvatske startup zajednice s organizacijom sve više akceleratora i događanja, nedostatak iskusnih mentora i savjetnika ostaje izazov. Ohrabrujuće je vidjeti pozitivan trend, no nastavak tog rasta i podrška mladim poduzetnicima ključni su za uspjeh cijele ekosustava. Rizik i nesigurnost inherentni su inovacijama, ali s nadom gledamo prema budućnosti, vjerujući da zajedničkim naporima možemo prevladati ove izazove i nastaviti razvoj inovativnih projekata.

4. Koji su poslovni planovi i ciljevi PetChat-a za 2024.?

Naš jasan cilj je proaktivno proširenje našeg spektra usluga i proizvoda kako bismo ubrzali izgradnju održivog poslovnog modela. Aktivno težimo ka stvaranju okoline u kojoj će naš projekt postati samoodrživ, olakšavajući proces bootstrap-iranja. Gledamo unaprijed s ambicijom značajnog proširenja broja partnerskih suradnji u narednoj godini.

Uz cilj širenja spektra naše usluge, aktivno radimo na izgradnji mreže partnera. Trenutno surađujemo s 5 partnera, dok smo u pregovorima s 8 novih. Ambiciozan plan za kraj prvog kvartala 2024. godine uključuje uspostavljanje partnerskih odnosa s barem 100 tvrtki iz 5 različitih industrija, što će značajno proširiti našu ponudu i doprinijeti daljnjem rastu PetChata.

Istovremeno, planiramo pojačati prepoznatljivost našeg brenda, pridonošenjem široj svijesti o PetChatu. Kroz ove napore, cilj nam je izgraditi snažnu bazu vjernih korisnika koji dijele našu viziju i vrijednosti.

5. Iz tvog iskustva, je li poduzetništvo težak ili lak put i zašto? Što je PetChat-u najviše pomoglo na putu poslovnoga razvoja?

Svjesni smo da put kojim se krećemo nije nimalo lak jer zahtijeva duboku ekspertizu u raznim područjima poslovanja. Izrada poslovnih planova, priprema uvjerljivih pitcheva, istraživanje tržišta, vođenje marketinških i prodajnih strategija, komunikacija s poslovnim partnerima i klijentima, te razvoj poslovanja - sve su to ključne komponente koje zahtijevaju pažljivu koordinaciju.

Svjesni smo da je outsourcing određenih aspekata poslovanja ključan za postizanje brzog i učinkovitog skaliranja, no to zahtijeva određena financijska sredstva. Ova sredstva omogućavaju nam da dio poslova povjerimo vanjskim stručnjacima, što ubrzava našu sposobnost prilagodbe i rasta.

S obzirom na specifičnosti hrvatskog tržišta, gdje se i dalje preferira kupnja na fizičkim lokacijama i gdje se potrošačke navike znatno razlikuju od trendova u zapadnim zemljama, suočavamo se s dodatnim izazovima. Prilagođavanje i adaptacija u ovom okruženju zahtijevaju dodatne napore. U tom smislu, smatramo da su inkubacijski i akceleracijski programi ključni za pružanje vrijednosti i za umrežavanje. Oni su se pokazali bitnijima nego što smo inicijalno pretpostavljali, pružajući nam potrebne alate i resurse za uspješno navigiranje kroz specifičnosti domaćeg tržišta.