Image for PetChat za digitaliziranu veterinarsku uslugu
Naslovnica

PetChat za digitaliziranu veterinarsku uslugu

Užurbani način života, stres i manjak slobodnog vremena često otežavaju brigu za kućne ljubimce. Kada su njihovo zdravlje i blagostanje u pitanju, zasad je nažalost jedino rješenje stresan, najčešće dugotrajan i skup posjet veterinarskoj ambulanti. Ovom problemu doskočili su Luka i Marino, idejni začetnici platforme PetChat koji ističu da su istraživanja pokazala da se čak 70% posjeta veterinaru može riješiti telefonski. U razgovoru s njima otkrili smo kako je nastala njihova ideja, koje probleme rješava ova inovativna platforma i kako se razvija.

Predstavite nam se! Tko ste, gdje i što radite, gdje ste se upoznali kao tim te kako ste podijelili uloge u timu?

Mi smo Luka Majer i Marino Miletović. Naša suradnja započela je 2017. godine kada smo se upoznali i shvatili da dijelimo slične vrijednosti i stavove glede poduzetništva i tehnologije. U sljedećih nekoliko godina radili smo na različitim projektima, educirali se te gradili poslovne veze. Sredinom 2022. godine počeli smo razvijati ideju koja je prerasla u ono što je danas PetChat.

„Luka se pobrinuo za tehničku stranu projekta, dok ja rješavam poslovni dio priče. Iako još uvijek nema stroge raspodjele poslova, kao što je to čest slučaj sa startup timovima, zajednički se trudimo učiniti sve što je potrebno kako bi osigurali uspješno lansiranje platforme“, kaže nam Marino.

Što je to PetChat?

PetChat je inovativna platforma koja koristi moderne tehnologije kako bi povezala vlasnike kućnih ljubimaca s kvalificiranim veterinarima. Naša vizija je osigurati vlasnicima ljubimaca pristup kvalitetnim informacijama i savjetima od strane stručnjaka na jednom mjestu, bez potrebe za fizičkim odlaskom u veterinarsku ambulantu. Na taj način, PetChat vlasnicima ljubimaca štedi vrijeme i novac te omogućuje rješavanje zdravstvenih poteškoća ljubimaca iz udobnosti njihovog doma.

Kako je nastala ova startup ideja?

Ideja je inspirirana Lukinim osobnim iskustvom. Luka je u nekoliko navrata riješio zdravstvene probleme svog psa Luija samo zahvaljujući stručnom savjetu koji je dobio tijekom telefonskog poziva. Time je uštedio vrijeme i novac te izbjegao često stresan odlazak veterinaru. Budući da mu je prijateljica veterinarka, u svega nekoliko minuta razgovora i par savjeta problem je bio riješen.

Tada smo nekako i počeli razgovarati o tome da sličnu uslugu omogućimo i drugima. Uz nekoliko iteracija, zaključili smo da bi video poziv bio savršena opcija za vlasnike ljubimaca. Tim bi putem veterinari pak dobili najbolji vizualni uvid u zdravstveni problem pacijenta i sukladno tome mogli pružiti kvalitetan savjet. S druge strane, vlasnici kućnih ljubimaca dobili bi detaljne upute o tome kako reagirati i koje korake poduzeti kako bi uspješno otklonili problem.

Platformu smatrate inovativnim rješenjem koje će doprinijeti digitalizaciji veterinarskih usluga. Pojasnite nam malo vaš stav.

Smatramo da tehnologija ima prednosti koje, ako se dobro iskoriste, mogu značajno poboljšati kvalitetu života. PetChat poboljšava kvalitetu života i vlasnicima ljubimaca i samim ljubimcima budući da platforma olakšava brigu za ljubimce i ubrzava rješavanje problema kad do njega dođe. Uz to, ovim putem vlasnici ljubimaca štede vrijeme, novac i energiju.

Iako smo svjesni da se ne mogu sve situacije riješiti putem vidio poziva, vjerujemo kako postoji širok spektar manje opasnih problema i izazova koji ne zahtijevaju fizičku prisutnost ljubimaca i njihovih vlasnika u veterinarskim ambulantama. Naša platforma zamjenjuje fizički posjet digitalnim te omogućuje bolju povezanost i pravovremenu informaciju. Osim toga, očekujemo pozitivan utjecaj na smanjivanje gužvi u veterinarskim ambulantama, u kojima bi ostalo više prostora i resursa za rješavanje ozbiljnijih zdravstvenih problema životinja.

Koji je trenutni stupanj razvoja platforme i koji su vam sljedeći poslovni koraci?

Trenutno smo u fazi razvoja aplikacije jer smo u nekoliko navrata prilagodili ideju dolaskom novih tehnologija. Sljedeći koraci podrazumijevaju MVP fazu u kojoj ćemo testirati potražnju za uslugom te sukladno tome raditi na daljnjem razvitku i poboljšanju usluge. Provjerite kako trenutno izgleda naš web www.pet-chat.live/ ?

Gdje će, po vašem mišljenju, Pet Chat naći primjenu. Tko su vaši potencijalni korisnici?

Naši potencijalni korisnici su vlasnici kućnih ljubimaca koji prepoznaju važnost brige o zdravlju i dobrobiti svojih ljubimaca, te traže inovativne načine koji bi im osigurali najbolju moguću njegu. PetChat omogućuje vlasnicima da iz udobnosti vlastitog doma, putem video poziva zatraže konzultacije. S druge strane, PetChat se nastoji pozicionirati kao centralni hub za veterinare i klinike koje putem digitalne tehnologije nastoje raditi bolje i transformirati poslovanje.

Planirate li suradnju sa stručnjacima u području veterine i kako je ta suradnja zamišljena?

Definitivno! Osim što ćemo pružati kvalitetnu uslugu vlasnicima kućnih ljubimaca, naša platforma će biti od velike koristi za veterinare i veterinarske klinike. Iako i dalje radimo na usavršavanju poslovnog modela, korištenjem PetChat platforme, klinike će imati pristup novoj bazi klijenata. Njima mogu ponudi i nove usluge, a imat će pristup i novim načinima promocije i oglašavanja svojih usluga. Osim toga, PetChat će omogućiti i veterinarima i klinikama da ostvare dodatan profit. Naša platforma će biti win-win situacija za sve uključene strane.

Sudjelujete u Algebra LAB startup inkubatoru. Kako biste opisali to iskustvo i koji su benefiti sudjelovanja u programu?

Uključivanje u LAB startup inkubator pokazalo se kao izvrsna odluka koja je značajno doprinijela našem razvoju i otklonila dosta problema koje smo smatrali nepremostivima. Kroz sudjelovanje na radionicama stekli smo uvide u kompleksnost izazova s kojima se susrećemo. Međutim, ono što je važnije od same edukacije, mogućnost je umrežavanja i povezivanja sa relevantnim poduzetnicima i mentorima koji su nam pružili podršku kad god nam je to bilo potrebno.

Što biste od iskustava i poruka podijelili s kolegama koje razmišljaju o pretvaranju svojih ideja u startup projekt?

Činjenica je da postoji značajan jaz između same ideje i stvarnog razvoja proizvoda. Razvoj proizvoda ili usluge je složen izazov, pogotovo ako nemate prethodno iskustvo u vođenju projekata. Međutim, jednako je zadovoljavajuće pogledati unatrag i primijetiti značajnu razliku u načinu razmišljanja i količini znanja kojom raspolažete nakon svega nekoliko mjeseci sudjelovanja u inkubatoru. Ako ste alergični na status quo, onda definitivno savjetujemo da napravite korak više!

#PetChat  #ljubimci #veterina #AlgebraLAB

Brošure Algebra grupe

Sveučilište Junior
Kontaktirajte nas